Romgaz nu s-a înțeles cu partenerii din perimetrele din Polonia, de unde încearcă să se retragă

Romgaz nu s-a înțeles cu partenerii din perimetrele din Polonia, de unde încearcă să se retragă
scris 27 apr 2017

Producătorul de gaze Romgaz, una din cele mai profitabile companii ale statului, a decis în urmă cu un an și jumătate să se retragă din parteneriatul cu companiile Aurelian Oil&Gas și Sceptre Oil & Gas privind efectuarea de operațiuni de explorare și producție în Polonia, însă formalitățile de retragere completă nu au fost finalizate din cauză că există încă discrepanțe între opinia Romgaz și a partenerilor, arată raportul societății pentru anul 2016.

Romgaz era partener în cadrul acordurilor de parteneriat încheiate cu Aurelian Oil&Gas Poland și Sceptre Oil & Gas pentru desfășurarea de operațiuni petroliere în perimetrele Cybinka si Torzym din Polonia, scrie News.ro.

Romgaz a deținut o cotă de 30% din cele două licențe, preluate în 2008. Potrivit unor informații ale companiei din vara lui 2015, finalizarea exploatării era programată pentru începutul anului 2017.

Conducerea Romgaz a decis să se retragă din concesiunile din Polonia din cauza rezultatelor nefavorabile obținute prin forajul sondei 1 Sosna, precum și din cauza amânării continue a executării lucrărilor de foraj de către parteneri în ultimii doi ani, arată raportul.


"În prezent, Romgaz nu mai este acționar în cele două entități, însă formalitățile de retragere completă nu au fost finalizate, existând încă discrepanțe între opinia Romgaz și cea a operatorului referitoare la cedarea drepturilor și obligațiilor Romgaz care rezultă din Acordurile de împrumt (asocierea: Romgaz, Aurelian Oil&Gas Poland și Sceptre Oil&Gas - Polonia)", arată raportul Romgaz.

Fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica și Patria Bank devine efectivă din 1 mai. Recomandări pentru clienții celor două bănci CITEȘTE ȘI Fuziunea dintre Banca Comercială Carpatica și Patria Bank devine efectivă din 1 mai. Recomandări pentru clienții celor două bănci

Romgaz mai are o participație de 25% în trei perimetre petrolifere din Slovacia (Svidnik, Snina și Medzilaborce). În anul 2016, operatorul a obținut o parte din avizele și permisele necesare forajului a trei sonde.

Profitul net al Romgaz a scăzut cu 14,2% în 2016, până la 1,02 miliarde lei (circa 227 milioane euro), pe fondul diminuării cifrei de afaceri cu 15,8%, activitatea producătorului fiind afectată de scăderea consumului de gaze.

Compania a realizat în 2016 investiții de 497,7 milioane lei (10 milioane euro), nivel la jumătate față de cel atins în 2015, de 938 milioane lei.

Producția de gaze a companiei a scăzut anul trecut cu 24,1%, la 4,22 miliarde metri cubi, de la 5,56 miliarde mc în 2015.

Romgaz are circa 6.200 de angajați și, alături de OMV Petrom, companie controlată de grupul austriac OMV, concentrează aproape toată producția de gaze naturale a României.

Acțiunile companiei se tranzacționează pe piața Bursei de Valori din București (BVB) și a Bursei din Londra (LSE). Acționar principal este statul român, cu o participație de 70%.

Compania are în prezent o valoare de piață de 11,83 miliarde lei (2,62 miliarde euro).

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz