Rompetrol trece pe profit la 9 luni, deși ieftinirea țițeiului a tăiat un sfert din cifra de afaceri a companiei

Rompetrol trece pe profit la 9 luni, deși ieftinirea țițeiului a tăiat un sfert din cifra de afaceri a companiei
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 oct 2015

KMG International, fosta Rompetrol Group, controlată de compania kazahă de stat KazMunayGas, a trecut pe profit după primele nouă luni ale anului, cu un rezultat net de 11,4 milioane de dolari, față de o pierdere de 30 milioane de dolari în perioada similară a anului trecut, deși cifra de afaceri a companiei a scăzut cu 25%, la 7,7 miliarde de dolari, din cauza reducerii cotațiilor internaționale la țiței și produse petroliere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Grupul a înregistrat, în primele nouă luni din acest an, un rezultat operațional (EBITDA) de 136,1 milioane de dolari, în creștere cu 11% față de nivelul consemnat în perioada similară din 2014. În perioada iulie – septembrie, profitul operațional s-a ridicat la 54,1 milioane de dolari, potrivit unui anunț al KMG International remis Bursei de Valori București.

Cantitatea de materie primă procesată de cele trei unități de producție ale KMG International (rafinăria Petromidia Năvodari, rafinăria Vega Ploiești și divizia de petrochimie) în perioada ianuarie – septembrie a fost de 4,5 milioane de tone, în creștere cu 11% față de primele nouă luni din 2014.

"În contextul în care sectorul de rafinare a fost puternic afectat de criza financiară, strategia noastră pe termen lung a vizat extinderea și modernizarea rafinăriei Petromidia Năvodari, dezvoltarea segmentului de retail în România, Bulgaria, Moldova și Georgia, dar și a celui de trading în Turcia, Franța, Spania sau Singapore", a declarat directorul general al KMG International, Zhanat Tussupbekov.

Vânzările de produse finite (trading, exporturi) realizate de entitățile grupului către stațiile Rompetrol și partenerii comerciali din regiunea Mării Negre și a Mării Mediterane s-au majorat cu 6%, pâna la un nivel de 5,6 milioane de tone. Peste 36% din această cantitate a fost livrată prin subsidiarele din România, Georgia, Moldova, Bulgaria, iar restul – prin KMG Trading Elveția și Dyneff Franța - Spania. Luna trecută, KMG International a semnat un acord cu grupul chinez CEFC China Energy pentru vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile distribuitorului francez de carburanți Dyneff, tranzacția, a cărei valoare nu a fost dezvăluită, urmând să fie perfectată până la finele anului.

Exporturile Rompetrol Rafinare pe plan regional au crescut, în primele nouă luni ale anului, cu circa 28%, respectiv cu peste 350.000 de tone. Pe plan intern, vânzările de produse finite ale grupului prin subsidiarele Rompetrol Rafinare, Rompetrol Downstream și Rompetrol Gas au atins, în primele nouă luni, un volum de circa 1,76 milioane de tone, în creștere cu 3% față de perioada similară din 2014.

Rompetrol Rafinare a oprit, în perioada 11 octombrie – 20 noiembrie, activitatea rafinăriei Petromidia și a diviziei de petrochimie, în vederea desfășurării reviziei generale programate, ce are loc o dată la 5 ani. Nivelul total al lucrărilor și investițiilor realizate în această perioadă este estimat la 77,5 milioane de dolari.

Cu o capacitate de procesare de peste 5 milioane de tone de materie primă pe an, Petromidia Năvodari este principalul activ al Rompetrol Rafinare și KMG International, fiind cea mai mare rafinărie din România și una dintre cele mai moderne unități de profil din zona Mării Negre.

Rețeaua de distribuție a carburanților Rompetrol în România este formată din peste 740 de puncte de alimentare (stații Rompetrol, Partener Rompetrol, Rompetrol Expres, baze interne de 9 și 20 mc), 230 de stații distribuție GPL auto, 9.000 de puncte de distribuție butelii, 3 stații de îmbuteliere GPL la Constanța, Arad și Bacău, dar si 8 depozite (Arad, Craiova, Mogoșoaia, Șimleul Silvaniei, Vatra Dornei, Zărnești, Onești, plus unul în incinta rafinăriei Petromidia). 

România vrea să vândă, până la jumătatea anului viitor, participația de 26,7% din acțiunile deținute la Rompetrol Rafinare, acționarul majoritar al companiei, KMG International, fiind până în prezent singurul potențial cumpărător, a declarat, recent, ministrul Energiei, Andrei Gerea. Guvernul a anunțat anterior că vrea să obțină cel puțin 200 de milioane de dolari din vânzarea participației de 26,7% la Rompetrol Rafinare și va organiza licitația astfel încât să fie în conformitate cu reglementările UE, după ce a semnat, în 2013, un acord cu KMG privind vânzarea acțiunilor.

Statul român și The Rompetrol Group NV au încheiat în 2013 un Memorandum de înțelegere cu privire la termenii acestei tranzacții. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acțiuni să se facă cu prioritate către kazahi, la prețul de 200 milioane de dolari, cele două părți au convenit ca restul de 18% din ceea ce deține statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puțin încă trei ani. O altă parte a înțelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiții în valoare de un miliard de dolari pentru investiții în proiecte energetice din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol rafinare
kmg international
rafinaria petromidia