Rusia anunță noi tăieri de gaze către state “neprietenoase” din Europa

Rusia anunță noi tăieri de gaze către state “neprietenoase” din Europa
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 31 mai 2022

Gazprom va întrerupe livrările de gaze naturale către mai multe țări "neprietenoase" din Europa, care au refuzat să achite contractele în ruble, a anunțat producătorul rus de gaze.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Gigantul rus a sistat, astăzi, livrările către traderul olandez de gaze GasTerra și a anunțat că de la 1 iunie va suspenda și fluxurile către compania daneză Orsted, potrivit Reuters.

Tot de la 1 iunie vor fi oprite și livrările către Shell Energy, pentru contractul de furnizare a gazelor în Germania.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor

Compania energetică daneză Orsted, controlată majoritar de Guvernul de la Copenhaga, și GasTerra, principalul importator olandez de gaze rusești, au avertizat de luni că există riscul ca producătorul rus de gaze naturale să oprească livrările către cele două țări.

Anterior, Kremlinul a oprit furnizarea de gaze către Polonia, Bulgaria și Finlanda, ca urmare a refuzului acestor țări de a se conforma decretului lui Vladimir Putin, care a impus plata în ruble a livrărilor de la Gazprom pentru statele considerate a fi "neprietenoase" cu Rusia, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

Anunțul Gazprom vine la o zi după ce liderii UE au convenit detaliile embargoului asupra importurilor de petrol rusesc, cu ținta de a reduce importurile cu aproape 90% până la finele anului.

GasTerra a declarat că a încheiat contracte cu alte companii pentru cantitatea de 2 miliarde de metri cubi de gaze pe care se aștepta să o primească de la Gazprom până în octombrie.

La rândul lor, reprezentanții Orsted au anunțat că vor apela la piața europeană de gaze pentru a acoperi livrările Gazprom.

"Gazul pentru Danemarca trebuie, într-o măsură mai mare, să fie cumpărat de pe piața europeană a gazelor. Ne așteptăm ca acest lucru să fie posibil", potrivit companiei.

 

 

viewscnt
Afla mai multe despre
putin gazprom plata gaze ruble
importuri gaze rusia
importuri gaze gazprom
refuz plata gaze rusesti ruble
livrari gaze danemarca
olanda