Următoarele țări occidentale cărora Rusia le taie gazele

Următoarele țări occidentale cărora Rusia le taie gazele
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 30 mai 2022

Compania energetică daneză Orsted, controlată majoritar de Guvernul de la Copenhaga, a avertizat că există riscul ca gigantul rus de stat producător de gaze naturale Gazprom să oprească livrările către Danemarca, Orsted reiterându-și refuzul de a se conforma pretențiilor rușilor de a le fi plătite facturile în ruble.  Un anunț similar a fost făcut și de către principalul importator olandez de gaze rusești, GasTerra, care a transmis că a fost deja notificat de Gazprom că îi vor fi tăiate gazele de marți.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scadențele celor mai recente facturi emise de Gazprom către Orsted și GasTerra sunt programate marți, 31 mai, și ar trebui achitate în monedă rusească. Imensa majoritate a clienților europeni ai Gazprom au decis să se conformeze.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Market Analyst eToro: Retailerii nu au putut să transfere costurile mari către clienții finali. Deja prețurile au crescut foarte mult

"Gazprom Export continuă să solicite plata în ruble. În baza contractului de furnizare în vigoare, nu avem nici o obligație în acest sens și am transmis în mai mult rânduri Gazprom Export că nu vom face acest lucru. Există riscul ca Gazprom Export să oprească livrările către Orsted, ceea ce, în opinia noastră, ar constitui o încălcare a contractului", a transmis Orsted.

"GasTerra nu va respecta pretențiile Gazprom pentru că asta ar însemna un pericol de încălcare a sancțiunilor europene și prea multe riscuri financiare și operaționale. În replică, Gazprom ne-a anunțat că va opri furnizarea de gaze începând din 31 mai", a spus la rândul său compania olandeză.

Până în prezent, Kremlinul a oprit furnizarea de gaze către Polonia, Bulgaria și Finlanda, ca urmare a refuzului acestor țări de a se conforma decretului lui Vladimir Putin, care a impus plata în ruble a livrărilor de la Gazprom pentru statele considerate a fi "neprietenoase" cu Rusia, în contextul războiului declanșat de Federația Rusă în Ucraina.

FOTO Incendiu puternic în Pipera CITEȘTE ȘI FOTO Incendiu puternic în Pipera

Agenția pentru Energie din Danemarca a transmis la rândul său că eventuala oprire a livrărilor din Rusia nu va avea efecte imediate asupra țării și că există un plan de urgență în caz de probleme în aprovizionare.

Importurile Orsted de la Gazprom acoperă aproape cea mai mare parte a consumului de gaze al Danemarcei, țară în care consumatorii de gaze sunt în majoritate clienți industriali.

VIDEO Guvernul intervine cu OU, multe nume grele, ca Udrea, puteau scăpa CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul intervine cu OU, multe nume grele, ca Udrea, puteau scăpa

În Olanda, întreruperea livrărilor de la Gazprom înseamnă 2 miliarde de metri cubi de gaze în minus în perioada 31 mai - 1 octombrie. GasTerra susține că a anticipat această evoluție și a început mai demult să cumpere gaze de la alți furnizori.

"Piața europeană a gazelor este extinsă și extrem de integrată. Totuși, este imposibil de estimat acum în ce fel va afecta pierderea a 2 miliarde de metri cubi raportul dintre cerere și ofertă și dacă piața europeană va putea absorbi acest șoc fără consecințe serioase", spun cei de la GasTerra.

Potrivit volkskrant.nl, importurile de gaze din Rusia acoperă doar circa 15% din consumul de gaze al Olandei, însă problema este că depozitele subterane de înmagazinare olandeze sunt în acest moment umplute în proporție de numai 37%, iar realimentarea lor pentru iarnă va fi mult mai dificilă fără livrările de gaze de la Gazprom.

WhatsApp poate să nu mai funcționeze, de acum, pe aproximativ 50 de modele de telefoane CITEȘTE ȘI WhatsApp poate să nu mai funcționeze, de acum, pe aproximativ 50 de modele de telefoane

"Devreme ce nu există conductă directă care să lege Rusia de Danemarca, Rusia nu va putea să taie direct livrările către Danemarca, însă acest lucru înseamnă că Danemarca va trebui să cumpere gaz de pe piața europeană. Ne așteptăm ca acest lucru să fie posibil. Ne-am pregătit pentru acest scenariu, pentru a minimiza riscurile în aprovizionare pentru clienții noștri, în principal companii mari din Danemarca și Suedia. Orsted deține capacități de stocare în Danemarca și Germania, iar în prezent umplem aceste depozite de înmagazinare pentru a asigura consumul clienților noștri și a contribui la securitatea aprovizionării pe piață. Avem încredere că autoritățile au situația sub control", se mai arată în comunicatul companiei daneze.

Orsted mai afirmă că, de la startul invaziei Rusiei în Ucraina, a decis să nu mai importe cărbune și biomasă din Rusia, să nu mai accepte contractori și furnizori ruși pentru proiectele sale de producție de energie regenerabilă, să nu reînnoiască contractul cu Gazprom Export (în vigoare până în 2030) și să doneze întregul profit pe care (și dacă) îl va obține anul acesta din revânzarea gazelor importate de la ruși sub formă de ajutor umanitar pentru Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
putin gazprom plata gaze ruble
importuri gaze rusia
importuri gaze gazprom
refuz plata gaze rusesti ruble