Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei

Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei
scris 21 sep 2022

Rusia nu mai este principalul furnizor de petrol al Chinei, deși importurile Chinei de țiței rusesc au crescut în august cu 28% față de perioada similară din 2021, potrivit Reuters.

Pentru prima dată în ultimele patru luni Arabia Saudită este principalul furnizor al Chinei, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

ULTIMA ORĂ Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia: Scopul nostru este să eliberăm Donbasul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială în Rusia: Scopul nostru este să eliberăm Donbasul

Sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invadării Ucrainei au determinat mulți importatori de petrol să taie legăturile comerciale cu Moscova, astfel încât prețurile spot pentru țițeiul rusesc au scăzut semnificativ. În februarie, în urma întâlnirii dintre oficialii ruși și chinezi, cele două țări au anunțat că prietenia lor "nu are limite".

Datele Administrației Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc, inclusiv livrările prin conducta East Siberia Pacific Ocean (ESPO) și cele pe mare din porturile rusești, au totalizat 8,342 milioane de tone luna trecută.

China rămâne cel mai mare cumpărător de petrol rusesc

Cantitatea din august, echivalentul a 1,96 milioane de barili pe zi (bpd), este ușor sub nivelul record din mai, de aproape două milioane bpd. China este cel mai mare cumpărător de petrol rusesc.

Emma Li, China analist la Vortexa Analytics, susține că actualele livrări din Rusia sunt probabil la același nivel cu cele din Arabia Saudită, aproape de 8,5 milioane de tone.

Chiar dacă China a majorat achizițiile de petrol din Rusia, profitând de scăderea achizițiilor din Europa, importurile din Arabia Saudită s-au redresat luna trecută, la 8,475 milioane de tone, sau 1,99 milioane bpd, cu 5% mai mult față de nivelul din august 2021.

De asemenea, Arabia Saudită rămâne principalul furnizor al Chinei în primele opt luni din 2022, cu 58,31 milioane de tone de petrol, față de 55,79 milioane de tone din Rusia.

De asemenea, China nu a importat deloc țiței din Statele Unite, arată datele oficiale.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
petrol