Rusia nu mai exportă petrol rusesc țărilor care au plafonat prețul

Rusia nu mai exportă petrol rusesc țărilor care au plafonat prețul
Profit.ro
Profit.ro
scris 2 feb 2023

Interdicția privind exportul de petrol rusesc în țările care aplică plafonarea de preț stabilită de statele din G7, UE și Australia, a intrat în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dispoziția prezidențială îi obligă pe exportatorii ruși de petrol să respingă contractele cu persoane juridice sau fizice străine care conțin un mecanism fix, direct sau indirect, un preț maxim în oricare dintre etapele de furnizare până la consumatorul final, scrie Adevarul.

ULTIMA ORA GRAFICE Profit record al OMV Petrom, de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori mai ridicat decât precedentul, din 2013 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORA GRAFICE Profit record al OMV Petrom, de 2,1 miliarde euro, de aproape 2 ori mai ridicat decât precedentul, din 2013

Interdicția, care îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, va fi în vigoare până la 1 iulie.

Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată ce nu a fost încă stabilită de Guvern, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol.

Însă, unii analiști consideră că aceste interdicții nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la prețuri sub plafon.

Grupul celor șapte state cele mai dezvoltate (G7), UE și Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preț de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei și “capacitatea sa de a susține războiul din Ucraina”, după cum a declarat, la momentul respectiv, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Plafonul de preț se va aplica și pentru produsele petroliere din Rusia

Plafonul de preț se va aplica și pentru produsele petroliere din Rusia începând cu 5 februarie, deși nu au fost încă precizați parametrii măsurii.

Decretul emis de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu câteva zile înainte de finalul anului trecut interzice, de asemenea, exportul de produse petroliere.

Conform Agerpres, decretul prevede că interdicția este valabilă până pe 1 iulie 2023 și conține o clauză care îi permite președintelui rus să decidă derogări în cazuri speciale.

Statele din grupul OPEC+, ce reunește țările Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și alți zece producători, inclusiv Rusia, au decis menținerea cotelor de producție, scrie AFP

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
pret
petrol