Șansă pentru România de a-și înnoi parcul de producție de energie cu bani din certificate CO2, unul din factorii care au scumpit galopant curentul anul acesta

Șansă pentru România de a-și înnoi parcul de producție de energie cu bani din certificate CO2, unul din factorii care au scumpit galopant curentul anul acesta
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 sep 2021

Producătorul de energie pe cărbune Complexul Energetic Oltenia (CEO), controlat de stat prin Ministerul Energiei, ce are în prezent cele mai mari costuri de producție dintre producătorii majori locali, în primul rând din cauza sumelor enorme pe care trebuie să le plătească pe certificate CO2, are șansa de a și beneficia de pe urma acestor certificate pentru a-și înnoi parcul de producție, cu perspectiva reducerii costurilor și, în consecință, a temperării pe termen mediu și lung a cotațiilor de pe piețele angro de energie, care au explodat în ultima perioadă inclusiv din cauza avansului prețurilor certificatelor de emisii, ca urmare a înăspririi legislației UE în domeniu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Într-un moment în care actuala guvernare se confruntă cu nemulțumirea în creștere a populației și a mediului de business din cauza scumpirii galopante a energiei electrice, Ministerul Energiei a anunțat că a trimis Băncii Europene de Investiții (BEI), spre analiză în vederea aprobării, 9 proiecte de investiții energetice cu propunere de finanțare din așa-numitul Fond de Modernizare al UE, alimentat cu bani proveniți chiar din vânzarea de certificate de emisii de gaze cu efect de seră alocate de către UE statelor membre.

Viorel Hrebenciuc, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Giga TV CITEȘTE ȘI Viorel Hrebenciuc, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare în dosarul Giga TV

Valoarea totală a investițiilor necesare implementării celor 9 proiecte este estimată la peste 693 milioane euro, suma solicitată ca finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare ridicându-se la mai mult de 492 milioane euro.

8 dintre cele 9 propuneri aparțin Complexului Energetic Oltenia, fiind vorba de tot atâtea proiecte de parcuri fotovoltaice, cu putere instalată totală vizată de 725 MW. Costurile acestora sunt estimate la 670,8 milioane euro, solicitându-se finanțare nerambursabilă de 469,5 milioane euro. Proiectele fotovoltaice sunt incluse în planul de restructurare și decarbonare a Complexului, pentru care compania caută parteneri investiționali.

Sursă: Ministerul Energiei

Sursă: Ministerul Energiei

VIDEO Finanțele au publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factura CITEȘTE ȘI VIDEO Finanțele au publicat specificațiile tehnice pentru proiectul e-Factura

Pe lista trimisă la BEI se află și proiectul  “Noua Linie Electrică Aeriană (LEA) 400kv d.c. Constanța Nord – Medgidia Sud” al Transelectrica, estimat la aproape 23 milioane euro, sumă 100% eligibilă pentru finanțare din Fondul de Modernizare.

"Pentru a putea înlocui rapid capacitatățile închise de cărbune, energia regenerabilă trebuie să joace un rol cheie în susținerea obiectivelor naționale de decarbonizare și în conformitate cu recomandările specifice fiecărei țări. Proiectele aferente beneficiarului CE Oltenia SA, menționate mai sus, transmise spre finanțare din Fondul pentru Modernizare, răspund obiectivelor din Planul Național pentru Energie și Schimbări Climatice (PNIESC) de reducere a emisiilor pentru 2030, de creștere a ponderii de energie din surse regenerabile și de înlocuire a cărbunelui în mixul energetic, constituind un pas determinant și necesar în procesul de reorganizare al CE Oltenia", a transmis Ministerul Energiei.

Guvernul vrea să împrumute 13,5 miliarde de euro de pe piețele externe până în decembrie 2022. Plafonul maxim al programului MTN urcă la 56 miliarde de euro CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să împrumute 13,5 miliarde de euro de pe piețele externe până în decembrie 2022. Plafonul maxim al programului MTN urcă la 56 miliarde de euro

Astfel, pentru înnoirea parcului de producție de energie al CE Oltenia s-au cerut de la UE 469,5 milioane euro, bani proveniți din certificate CO2, în condițiile în care compania a plătit doar anul acesta pe astfel de certificate suma de 315 milioane euro (din care peste 251 milioane euro au provenit de la bugetul de stat) pentru a-și respecta obligațiile de achiziție impuse de legislația europeană și națională.

În total, pentru producția ultimilor 3 ani, CEO a plătit în perioada 2019-2021 inclusiv suma de  peste 760 milioane euro pentru a cumpăra certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

VIDEO Apple a prezentat iPhone 13 CITEȘTE ȘI VIDEO Apple a prezentat iPhone 13

Compania a mai beneficiat în trecut de finanțări nerambursabile din vânzări de certificate CO2 alocate României de circa 75 milioane lei, pentru modernizarea a 2 unități de producție pe lignit, de la sucursalele Ișalnița și Rovinari, în baza așa-numitului Plan Național de Investiții. Alți beneficiari ai acestui program au fost OMV Petrom, pentru centrala Brazi, precum și Romgaz, pentru noua unitate de la Iernut, nefinalizată și cu contract de execuție reziliat recent.

Potrivit declarațiilor oficiale, România ar putea beneficia de fonduri nerambursabile pentru investiții în energie din Fondul de Modernizare în sumă totală de circa 10 miliarde euro.

Grupul Neocity, controlat de cel mai mare grup financiar din Israel, își reactivează investițiile imobiliare din România. A fost autorizat să înceapă cel mai mare proiect al său din România CITEȘTE ȘI Grupul Neocity, controlat de cel mai mare grup financiar din Israel, își reactivează investițiile imobiliare din România. A fost autorizat să înceapă cel mai mare proiect al său din România

Fondul de Modernizare este un mecanism prin care Comisia Europeană pune la dispoziția celor mai puțin dezvoltate state din Uniune fonduri nerambursabile pentru proiecte în domeniul energetic, care să sprijine tranziția spre obiectivul de emisii zero al UE. Banii se alocă pe proiecte depuse de fiecare stat, pentru zece țări: Bulgaria, Cehia, Estonia, Croația, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.

Ministerul Energiei selectează proiectele și le trimite apoi spre aprobare Comisiei Europene și BEI. Instituția românească a fost criticată în ultima perioadă pentru că nu a reușit încă să finalizeze elaborarea Ghidului de finanțare cu reguli de selectare a proiectelor, România ratând astfel prima rundă de finanțare din Fond.

"În prezent lucrăm la operaționalizarea Fondului de Modernizare cu un consultant al BERD, pentru a putea deschide call-uri de proiecte pentru toți cei interesați de investiții în domeniul energetic din România", a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
certificate co2
facturi energie
complexul energetic oltenia
finantari nerambursabile energie fondul de modernizare