Spania a adoptat pachetul de măsuri de urgență pentru a reduce facturile mari la energie

Spania a adoptat pachetul de măsuri de urgență pentru a reduce facturile mari la energie
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 sep 2021

Guvernul de la Madrid a adoptat un pachet de măsuri de urgență pentru a reduce facturile mari la energie plătite de consumatori, printre aceste măsuri fiind și recuperarea de către Guvern a mai multe miliarde de euro din profiturile extraordinare ale companiilor energetice și plafonarea majorării prețurilor la gaze, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Prin limitarea profiturilor pe care producătorii de energie hidro și alte tipuri de energie regenerabilă le pot face ca urmare a majorării prețurilor la electricitate, Guvernul de la Madrid se așteaptă să redirecționeze aproximativ 2,6 miliarde de euro de la companii spre consumatori în următoarele șase luni, scrie Agerpres.

Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite CITEȘTE ȘI Companiile viitorului în România. Dacris, membru semnatar al Pactului Global al Organizației Națiunilor Unite

Ministrul Energiei, Teresa Ribera, a anunțat într-o conferință de presă că măsura va rămâne în vigoare până la finele lunii martie 2022, când se așteaptă ca prețul gazelor naturale să se stabilizeze odată cu scăderea consumului după vârful atins în perioada iernii.

În paralel, Spania va scoate la licitație un număr suplimentar de certificate de poluare în valoare de 900 milioane de euro în acest an, iar sumele strânse vor fi utilizate la reducerea facturilor consumatorilor.

Ribera a spus că măsurile incluse în "planul șoc" vor reduce, în medie, factura lunară a consumatorilor cu 22% până la finele anului.

Pentru a proteja consumatorii vulnerabili, Ribera a anunțat că interdicția de a tăia de la rețea consumatorii pentru neplata facturilor va fi prelungită până la 10 luni, de la patru luni cât este limita actuală.

În condițiile în care cererea ridicată de gaze naturale a fost responsabilă pentru cea mai mare parte a creșterii recente a prețurilor la electricitate în Europa, Spania a decis să plafoneze la 4,4% creșterea prețurilor reglementate în trimestrul al treilea, comparativ cu prognozele care arătau spre o majorare de 28%.

FintechOS intră pe piața din Statele Unite CITEȘTE ȘI FintechOS intră pe piața din Statele Unite

Guvernul de coaliție de la Madrid a fost presat de opoziție și societatea civilă să reducă facturile la energie electrică.

Premierul Pedro Sanchez a anunțat că o taxă specială pentru electricitate va fi redusă, de la 5,1% la 0,5%, până la finele acestui an iar cota redusă de TVA și eliminarea unei taxe de generare de 7% vor fi prelungite până în luna ianuarie a anului următor. Măsurile vor avea ca efect reducerea veniturilor guvernamentale în 2021 cu aproximativ 1,4 miliarde de euro, a afirmat Sanchez.

Prețurile spot la electricitate, care reprezintă aproximativ o treime din facturile consumatorilor, au depășit record după record în ultimele săptămâni, atingând marți maximul istoric de 172,78 euro pentru un Megawat-oră, în creștere cu 19 euro față de valoarea înregistrată luni, a anunțat Operatorul Pieței Iberice de Electricitate (OMIE).

Cererea ridicată pentru gaze naturale și creșterea prețurilor la certificatele tranzacționabile pentru emisii au dus la majorarea prețurilor în multe state europene.

O analiză publicată luna trecută de Banca Centrală a Spaniei arată că prețurile la gaze sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din recenta creștere a prețurilor la electricitate în Spania, în timp ce prețurile certificatelor de poluare au fost responsabile pentru o cincime din această majorare.

viewscnt
Afla mai multe despre
spania
energie
facturi