Schimbare de plan pentru salvarea sistemului centralizat de încălzire din București: Primăria Capitalei nu mai cumpără ELCEN de la Ministerul Energiei, ci îi preia direct activele

Schimbare de plan pentru salvarea sistemului centralizat de încălzire din București: Primăria Capitalei nu mai cumpără ELCEN de la Ministerul Energiei, ci îi preia direct activele
scris 11 mai 2018

Primăria Capitalei ar putea renunța, din lipsă de timp, la planul inițial de salvare a sistemului centralizat de încălzire din București, care prevedea cumpărarea de la Ministerul Energiei a acțiunilor producătorului de energie termică ELCEN cu cel puțin 700 milioane lei și, ulterior, preluarea acestuia prin absorbție de către RADET, reiese dintr-un document al administratorului judiciar al ELCEN.

O soluție alternativă luată în considerare este transferul activelor ambelor societăți aflate în insolvență, ELCEN și RADET, către o terță entitate, care să administreze sistemul centralizat integrat de încălzire. Ideea va fi supusă vineri votului de principiu al principalilor creditori ai ELCEN.

Astfel, pe ordinea de zi a comitetului creditorilor principalului producător de energie termică din Capitală se află "discutarea și aprobarea de principiu a soluției de restructurare privind transferul activelor din patrimoniul ELCEN, care împreună cu activele din patrimoniul RADET vor fi transferate către o entitate eligibilă ce desfășoară activități în domeniul serviciilor comunitare de utilități publice și are în obiectul de activitate totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale, în vederea constituirii Sistemului de alimentare centralizat cu energie termică (“SACET”) integrat, având ca obiectiv creșterea performantei Serviciului Public în condiție de eficiență energetică și respectiv economică".

Schimbare de plan pentru salvarea sistemului centralizat de încălzire din București: Primăria Capitalei nu mai cumpără ELCEN de la Ministerul Energiei, ci îi preia direct activele

Licitația de artă din colecția lui Rockefeller, record la deschidere, cu încasări de 646 de milioane de dolari CITEȘTE ȘI Licitația de artă din colecția lui Rockefeller, record la deschidere, cu încasări de 646 de milioane de dolari

Ședința comitetului creditorilor ELCEN va avea loc, de altfel, la sediul central al RADET.

Administratorul judiciar al ELCEN va mai prezenta creditorilor, în cadrul ședinței, o propunere de soluție de reorganizare a activității ELCEN, precum și demersurile efectuate pentru discutarea acesteia cu părțile interesate, respectiv acționari, creditori instituționali implicați și instituții de reglementare.

"Soluția are la bază necesitatea coordonării activității celor doua societăți, ELCEN – RADET, în vederea depunerii unor planuri de reorganizare compatibile și coordonate, având în vedere obiectivul celor doua societăți și al instituțiilor publice implicate în identificarea unei soluții sustenabile, concentrate pe necesitatea realizării Serviciului Public de alimentare cu energie termică a Municipiului București – producere, transport, distribuție și furnizare prin intermediul unui Sistem de alimentare centralizat cu energie termică (“SACET”) integrat", se menționează în documentul citat.

Argentina vrea să obțină un program de finanțare din partea FMI, pentru stabilizarea situației financiare CITEȘTE ȘI Argentina vrea să obțină un program de finanțare din partea FMI, pentru stabilizarea situației financiare

Sursa nu precizează care ar fi terța entitate căreia ar urma să i se transfere activele ELCEN și RADET. O variantă posibilă este Compania Municipală Energetica București SA, înființată anul trecut la inițiativa primarului general al Capitalei Gabriela Firea și controlată de municipalitate prin Consiliul General al Municipiului București (CGMB). Aceasta a primit joi licență de furnizor de energie electrică din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și își propune să obțină și licență de furnizare de energie termică și gaze naturale.

În ianuarie, city-managerul Primăriei București, totodată președinte al Consiliului de Administrație al Companiei Municipale Energetica București SA, declara că, în viitor, Compania Municipală Energetica, ELCEN și RADET vor fuziona într-o entitate care se va numi Sistemul centralizat SACET și care va produce energie electrică și energie termică.

"Compania Municipală Energetica este o companie complementară activității RADET și activității ELCEN. Compania Municipală Energetica va prelua serviciul de producere și furnizare a energiei termice, iar RADET va fi transportator și distribuitor al agentului termic. (...) Compania Municipală Energetica va administra CET-urile Municipiului București. Și această companie municipală și ELCEN și RADET vor fuziona într-o companie care se va numi Sistemul centralizat SACET", a spus atunci Chiriță.

VIDEO Uber a prezentat un nou prototip de taxi aerian CITEȘTE ȘI VIDEO Uber a prezentat un nou prototip de taxi aerian

O altă variantă posibilă este Asociația Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București, înființată oficial în februarie anul acesta prin asocierea Municipiului București cu localitățile Popești Leordeni și Chiajna din Ilfov și care are ca scop organizarea, reglementarea, finanțarea, exploatarea, monitorizarea și gestionarea în comun a serviciului de alimentare cu energie termică în sistem centralizat pe raza celor trei localități, prin intermediul unui operator regional care va fi înființat și controlat de membrii Asociației

Legea nr. 51/2006 prevede că gestiunea sistemelor de termoficare poate fi delegată de către autoritățile locale fie unui operator extern, privat sau de stat, desemnat prin licitație, fie operatorului regional înființat și controlat integral de către o asociație de dezvoltare comunitară precum cea de față, la care sunt asociate mai multe localități. CGMB și consiliile locale din Popești Leordeni și Chiajna au aprobat încă de anul trecut înființarea Asociației. Statutul acesteia prevede că urmează să primească, "în folosință gratuită, pe toată durata de existență, un patrimoniu inițial încredințat prin hotărâri ale consiliilor locale și are în administrare și exploatare bunurile din domeniul public sau privat al unităților administrativ-teritoriale membre care compun sistemele de utilități publice necesare furnizării/prestării serviciilor de termoficare".

Posibila schimbare de plan vine după ce, după cum Profit.ro a relatat în mai multe rânduri, procesul de cumpărare de către Primăria Capitalei a acțiunilor Ministerului Energiei la ELCEN s-a dovedit a fi extrem lent, lentoare care amenință să compromită întregul proces de reorganizare a sistemului centralizat de încălzire din București. Astfel, de-abia luna viitoare va fi desemnat evaluatorul care va stabili prețul de vânzare al acțiunilor.

"Municipiul București s-ar putea să nu reușească să achiziționeze Electrocentrale București SA de la Ministerul Energiei și Romgaz (acționar minoritar, cu 2,5% din capitalul ELCEN - n.r.)", afirma recent Primăria, în prospectul de admitere la tranzacționare al ultimei emisiuni de obligațiuni a municipalității Capitalei

Sondaj Reuters: Monedele est-europene se vor aprecia în următorul an, cu excepția leului și a dinarului sârbesc CITEȘTE ȘI Sondaj Reuters: Monedele est-europene se vor aprecia în următorul an, cu excepția leului și a dinarului sârbesc

Încă din octombrie anul trecut, administratorul judiciar al ELCEN avertiza că intenția comună a Ministerului Energiei și a Primăriei Municipiului București de a salva "la pachet", prin fuziune, cele două structuri în prezent insolvente care asigură încălzirea în sistem centralizat a bucureștenilor, ELCEN și RADET, riscă să eșueze. Asta pentru că planul de reorganizare a ELCEN, care trebuie să includă și sursele de finanțare pentru reorganizare, trebuie elaborat și depus cu multe luni înainte de eventuala fuziune prin absorbție dintre RADET și ELCEN, care ar permite accesarea de fonduri UE pentru restructurarea integrată a sistemului de termoficare din Capitală, iar ELCEN nu dispune de banii necesari investițiilor necesare pentru a putea să continue să funcționeze.

Acum, potrivit altui document oficial, administratorul judiciar al ELCEN afirmă că urmează să primească mandat de la Primăria București în vederea obținerii finanțării pentru retehnologizarea producătorului de energie termică.

Pe 7 mai, ELCEN a obținut aprobarea instanței de judecată pentru amânarea cu 30 de zile a termenului legal de depunere a planului de reorganizare a companiei și intenționează să ceară încă o amânare de 30 de zile, peste ultimul termen stabilit de Tribunalul București, "în vederea coordonării celor două proceduri de insolvență ELCEN–RADET și a celor două planuri de reorganizare ce vor fi fundamentate pe soluția de restructurare privind transferul activelor din patrimoniul celor două societăți aflate în procedură de insolvență ELCEN–RADET".

RADET are deja un plan de reorganizare elaborat, care prevede majorarea încă de anul acesta, cu peste 7%, a prețului mediu cu care Regia vinde gigacaloria către consumatori, coroborată însă cu creșterea cu 15% și a subvențiilor de la bugetul local al Capitalei destinate păstrării actualului tarif de facturare pentru clienții casnici. În document se mai recomandă ștergerea integrală a datoriei istorice de peste 3,7 miliarde lei a RADET față de ELCEN, în perspectiva transformării Regiei în societate comercială și a fuziunii sale prin absorbție cu ELCEN. În caz contrar, Primăria Capitalei ar fi nevoită să bage suma respectivă în conturile RADET sub formă de majorare de capital, adică circa trei sferturi din bugetul local anual al Bucureștiului, după transformarea Regiei în societate comercială, pentru respectarea legii societăților.

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen
radet
pmb
cgmb
primaria capitalei
gabriela firea
compania municipala energetica
caldura
apa calda
energie termica
agent termic
pret gigacalorie
scumpire gigacalorie