Scumpirea galopantă a energiei și gazelor: Cîțu vorbește despre amânarea plății facturilor și despre subvenționarea sistemelor centralizate de termoficare

Scumpirea galopantă a energiei și gazelor: Cîțu vorbește despre amânarea plății facturilor și despre subvenționarea sistemelor centralizate de termoficare
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 oct 2021

Premierul demis Florin Cîțu a avansat repetat ideea amânării plății facturilor, în contextul scumpirilor galopante la energie electrică și gaze naturale din ultima perioadă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Ce se va întâmpla pe piața de energie va fi anunțat la Videoconferința Profit.ro Oil&Gas, organizată împreună cu Black Sea Oil&Gas, Federația Patronală Petrol și Gaze (FPPG), OMV Petrom, Romgaz și Transgaz.

Videoconferința, programată pentru 19 octombrie, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV. Detalii AICI

El a răspuns astfel întrebat ce părere are despre recenta comunicare a Comisiei Europene, care a transmis statelor membre ale UE că pot să ia măsuri cum ar fi amânarea temporară a plății facturilor.

JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase CITEȘTE ȘI JD Agro Cocora continuǎ seria de proiecte de expansiune ambițioase

"Amânarea facturilor este ceea ce deja am făcut anul trecut, deci nu aș vedea o diferență față de situația excepțională de anul trecut", a spus Cîțu.

El a mai fost întrebat ce se întâmplă cu administrațiile locale unde nu sunt suficienți bani pentru sistemele centralizate de încălzire.

Demis, Cîțu anunță: Certificatul verde să fie obligatoriu peste tot. Inclusiv pentru a intra în magazine! CITEȘTE ȘI Demis, Cîțu anunță: Certificatul verde să fie obligatoriu peste tot. Inclusiv pentru a intra în magazine!

"Va trebui, de la bugetul de stat, să suplimentăm subvenția pentru aceste primării. Altă soluție nu există în acest moment. Se poate face și până la rectificarea bugetară, ne uităm la mai multe variante. Problema este în toată țara. Soluția pentru prețurile la energie va trebui să fie una pentru toate entitățile: consumator casnic, consumator noncasnic, aceste primării care dau subvenție pe gigacalorie și așa mai departe. Pentru toate putem găsi o soluție. Deja putem să ne gândim, amânarea facturilor etc", a afirmat premierul.

Nu demult, Cîțu spunea că s-ar putea renunța la subvenționarea gigacaloriei, în contextul compensațiilor pe care Guvernul a decis să le acorde consumatorilor casnici în urma scumpirilor masive ale energiei și gazelor naturale, fiind contrazis de ministrul Energiei.

VIDEO William Shatner, actorul care l-a interpretat pe căpitanul Kirk din Star Trek, a ajuns în spațiu cu o rachetă Blue Origin CITEȘTE ȘI VIDEO William Shatner, actorul care l-a interpretat pe căpitanul Kirk din Star Trek, a ajuns în spațiu cu o rachetă Blue Origin

După cum a relatat Profit.ro, consumatorilor casnici de energie electrică și gaze naturale definiți drept vulnerabili în Legea de protecție socială dedicată lor, dar și acelor gospodării ale populației care consumă lunar, în medie, mai puțin de 100 KWh de curent și 1.000 KWh de gaze și nu acumulează mai mult de 6 facturi lunare de consum neachitate nu li se va putea întrerupe alimentarea cu energie și gaze de către operatorii de transport și distribuție de profil pe perioada stărilor de alertă, urgență sau asediu, potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat și aflat acum la comisiile Camerei Deputaților, cameră decizională.

Este vorba despre proiectul legii de aprobare a ordonanței de urgență din august prin care Guvernul a abrogat măsura de interzicere a deconectării sau debranșării tuturor consumatorilor de energie electrică și gaze naturale pe perioada stării de alertă, măsură adoptată primăvara trecută.

Astfel, dat fiind că, cel puțin iarna aceasta, nu există perspectiva ieșirii din starea de alertă, la cum evoluează pandemia COVID-19, românii care se pot încadra în limitele de consum de mai sus vor putea să amâne la plată toate cele 5 facturi de curent și gaze aferente consumului din lunile considerate oficial a fi "de iarnă" (noiembrie 2021 – martie 2022 inclusiv) fără riscul de a li se tăia alimentarea. Este vorba despre facturile cele mai împovărătoare, din lunile cu cel mai mare consum, mai ales în condițiile scumpirilor galopante din ultima perioadă.

Banca Angliei, semnal de alarmă: Piața criptomonedelor, dublă comparativ cu piața datoriilor subprime din 2008, în ajunul crizei financiare. Trebuie reglementată urgent! CITEȘTE ȘI Banca Angliei, semnal de alarmă: Piața criptomonedelor, dublă comparativ cu piața datoriilor subprime din 2008, în ajunul crizei financiare. Trebuie reglementată urgent!

Asta, bineînțeles, doar dacă modificarea adoptată de Senat va fi votată și de Camera Deputaților și promulgată de președintele Klaus Iohannis fără a fi contestată la Curtea Constituțională sau trimisă la reexaminare. Altfel, operatorii vor putea relua deconectarea rău-platnicilor casnici începând cu data de 5 noiembrie 2021.

Termenul de depunere a raportului comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaților asupra proiectului de lege este 19 octombrie.

Măsura ar reprezenta, astfel, încă un stimulent de raționalizare a consumului populației.

viewscnt
Afla mai multe despre
amanare plata facturi energie
amanare plata facturi gaze
scumpire energie
scumpire gaze