Se rupe ″blestemul″ Vidraru? Hidroelectrica încearcă a 6-a oară consecutiv în 8 ani să contracteze retehnologizarea hidrocentralei, cu preț de pornire majorat cu 30%

Se rupe ″blestemul″ Vidraru? Hidroelectrica încearcă a 6-a oară consecutiv în 8 ani să contracteze retehnologizarea hidrocentralei, cu preț de pornire majorat cu 30%
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 26 feb 2024

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, încearcă pentru a șasea oară consecutiv în 8 ani să încheie un contract de retehnologizare a amenajării hidroenergetice (AHE) Vidraru, cu putere instalată de 220 MW, una dintre cele mai importante centrale de producție de electricitate din România, după ce cele 5 proceduri de achiziție anterioare, organizate din 2016 încoace, au eșuat, de cele mai multe ori din cauza neconformității ofertelor primite cu cerințele caietului de sarcini.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Hidroelectrica tocmai a lansat o nouă procedură de licitație pentru retehnologizarea Vidraru, valoarea totală a contractului fiind estimată la 188,71 milioane euro plus TVA, cu 30% mai mare decât cea de la precedenta încercare, demarată în 2023, de 145,637 milioane euro plus TVA.

VIDEO 900 de tractoare blochează Bruxelles. Poliția folosește tunuri cu apă. Rute spre centrul orașului blocate de poliție. ”Nu ne vom calma!” CITEȘTE ȘI VIDEO 900 de tractoare blochează Bruxelles. Poliția folosește tunuri cu apă. Rute spre centrul orașului blocate de poliție. ”Nu ne vom calma!”

La cea de dinainte, inițiată în 2020 și anulată la începutul lui 2022, contractul fusese estimat la o valoare totală de numai circa 87 milioane euro plus TVA.

Retehnologizarea AHE Vidraru implică, în principal, realizarea: a) lucrărilor de montaj pentru întreg ansamblul de echipamente mecanice și electrice aferente uvrajelor amenajării, precum și integrarea instalațiilor deja modernizate, inclusiv realizarea lucrărilor de construcții necesare ca urmare a înlocuirii/reabilitării echipamentelor; b) lucrărilor de construcții și instalații aferente construcțiilor hidrotehnice existente (baraj, derivație sub presiune, centrală, bloc tehnic) în vederea consolidării acestora în conformitate cu normativele de construcții în vigoare, lucrări de reparații ale structurii de rezistență, construire depozit pentru deșeuri și materiale refolosibile; c) unui sistem automat de comandă - control al funcționării echipamentelor și instalațiilor de la toate obiectele amenajării care să permită, pe lângă comenzile locale, conducerea întregului proces de producere a energiei electrice și a serviciilor de sistem de la distanță, fără personal permanent de exploatare în subteran centrală; d) lucrărilor de arhitectură în centrală (refacere pardoseli și finisaje în spațiile tehnologice, recompartimentări spații) și blocul tehnic (amenajare cameră de comandă); e) serviciilor de evaluare a stării tehnice a instalațiilor, proiectare și inginerie pentru fiecare dintre unitățile tehnice funcționale ce fac parte din obiectivul de investiții, cu scopul finalizării unui întreg care să confirme indicatorii tehnico-economici aprobați ai investiției; f) activităților de project management constând în coordonarea lucrărilor, serviciilor, activităților de achiziție/fabricare/procurare, livrare, testare, verificare, punere în funcțiune în vederea realizării unui proiect de retehnologizare. In conformitate cu prevederile art. 172 alin. (2) din Legea 99/2016 cu modificarile si completarile ulterioare″, scrie în documentația de atribuire.

CONFIRMARE Undă verde - Grampet preia Electromontaj Carpați CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Undă verde - Grampet preia Electromontaj Carpați

Într-un comunicat de presă ulterior, Hidroelectrica a transmis că reluarea licitației pentru modernizarea Vidraru pornește de la rezolvarea problemelor identificate în cadrul procedurilor defășurate în trecut. Potrivit sursei citate, înainte de a relansa proiectul, specialiștii Hidroelectrica au avut o serie de consultări cu companiile potențial contractoare pentru a identifica atât idei noi, cât și provocările sau incertitudinile cu care acestea se confruntă, atât din punct de vedere tehnic, cât și financiar. Astfel, a fost realizată o amplă cercetare de piață, cu scopul de a obține o estimare corectă a valorii lucrărilor, într-o perioadă caracterizată de volatilitate crescută, dar și pentru a alinia clauzele contractuale cu practica internațională, astfel încât să fie asigurate premisele pentru o participare cât mai largă atât pentru contractorii români, cât și pentru cei internaționali.

Știm că este un proiect extrem de complex, cu multiple variabile și riscuri, însă este de maximă importanță și prioritate atât pentru Hidroelectrica, cât și pentru sistemul energetic național. Avem încredere că aceste schimbări pe care noua echipă care formează directoratul și le asumă vor conduce la atribuirea cu succes a contractului și la realizarea efectivă a lucrărilor”, a declarat Karoly Borbely, CEO-ul Hidroelectrica.

VIDEO Samsung și-a prezentat primul inel inteligent CITEȘTE ȘI VIDEO Samsung și-a prezentat primul inel inteligent

Termenul limită de depunere a ofertelor este 2 aprilie 2024.

″Prin puterea instalată de 220 MW, centrala este deosebit de importantă pentru sistemul energetic național (SEN), deoarece participă și la reglajul putere-frecvență, asigurând totodată servicii de sistem″, se menționează în documentație.

Ministerul Finanțelor a anunțat câți români lucrează la stat. Cine este cel mai mare angajator CITEȘTE ȘI Ministerul Finanțelor a anunțat câți români lucrează la stat. Cine este cel mai mare angajator

Retehnologizarea amenajării Vidraru a fost considerată prioritară de către Hidroelectrica încă din 2014, fiind unul dintre cele mai importante proiecte din portofoliul companiei, inclus și în planul de afaceri pentru perioada 2020-2024.

Hidrocentrala Vidraru, pusă în funcțiune pe 9 decembrie 1966, utilizează potențialul hidroenergetic al Argeșului pe un sector de 28 km lungime, între Cumpăna și Oiești, valorificând o cădere totală de apă de 324 metri. Lacul de acumulare are un volum total de 465 milioane mc, din care 320 milioane mc reprezintă volumul util. Barajul Vidraru a fost, la momentul inaugurării, al cincilea în Europa și al nouălea în lume între construcțiile similare. Amenajarea asigură o producție anuală de energie electrică de circa 400 GWh, într-un an hidrologic mediu.

viewscnt
Afla mai multe despre
ahe vidraru
hidroelectrica retehnologizare vidraru
retehnologizare vidraru
hidrocentrala vidraru