Secretar de stat: Existe o disproporție privind producția de energie a României, 80% este realizată în sudul țării

Secretar de stat: Existe o disproporție privind producția de energie a României, 80% este realizată în sudul țării
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 oct 2019

Există o disproporție privind producția de energie electrică în România, deoarece 80% din producție este realizată în partea de sud și numai 20% în partea de nord, spune secretarul de stat în Ministerul Economiei Bogdan Constantin Andronic, care apreciază că inelul de 400 de kV al României va îmbunătăți conexiunea pe partea de vest și sud-vest a țării cu Europa.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

”Obiectivul de investiții aduce o contribuție semnificativă la creșterea performanțelor rețelei, dar și la creșterea capacității de racordare la rețea atât pentru noi consumatori de energie care doresc să-și dezvolte activitățile în zona de vest și de sud-vest, cât și pentru racordarea de surse de producere a energiei electrice, în special a celor regenerabile. Realizarea acestui obiectiv de investiții, corelat cu retehnologizarea stației electrice de transformare Reșița și interconexiunea cu Serbia prin Linia Electricã Aeriană 400 kV Reșița – Pancevo, va conduce la o creștere semnificativă de până la 500 MW atât a capacității de preluare de consumatori noi, de surse noi de producere a energiei electrice, cât și a capacității de transport transfrontalier”, arată Transelectrica într-un comunicat.

Aceste capacități vor crește până la 1.000 MW, la finalizarea întregului Ax Banat Porțile de Fier – Reșița – Timișoara – Săcălaz – Arad, scrie News.ro.

Peste 13,5 milioane de persoane erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în 2018 CITEȘTE ȘI Peste 13,5 milioane de persoane erau conectate la sistemul public de alimentare cu apă, în 2018

„Constatăm că există o disproporție în ceea ce privește producția de energie electrică în România. Discutăm despre 80% din producția realizată în partea de sud și numai 20% în partea de nord. Inelul de 400 de kV va îmbunătăți conexiunea pe partea de vest și sud-vest, cu Europa. Inelul de 400 kV înseamnă, de fapt, pe de o parte creșterea siguranței în alimentare, pe de altă parte integrarea resurselor regenerabile. De asemenea, inelul de 400 kV al României contribuie la integrarea pieței de energie electrică autohtonă în ceea ce numim piața europeană a energiei electrice”, a declarat Bogdan Constantin Andronic, secretar de stat în Ministerul Economiei, în comunicat.

Obiectivul de investiții Linia Electrică Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița este un proiect cu o valoare de peste 122 de milioane de lei, alcătuit din două tronsoane: o construcție nouă cu 259 de stâlpi (tronsonul Porțile de Fier – Anina) și modernizarea unei linii existente de 142 de stâlpi (tronsonul Anina – Reșița).

Lungimea totală a liniei va fi de 117 kilometri.

„Având în vedere ritmul mai accelerat al creșterii economice din zona de vest a țării, acest proiect se înscrie în seria celor care vor dezvolta infrastructura necesară sustenabilității și continuãrii investițiilor în economie. Faptul că această linie electrică aeriană, cu o însemnătate deosebită pentru economia națională, se materializează este meritul zecilor de experți excepționali care contribuie la realizarea tuturor obiectivelor de investiții ale companiei”, a declarat Claudia-Gina Anastase, președintele directoratului Transelectrica.

Linia Electricã Aeriană 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița va aduce un beneficiu semnificativ în alimentarea cu energie electrică a consumatorilor din zona de vest și sud-vest a României, în prezent, aceasta fiind o zonã deficitară în ceea ce privește sursele de energie electrică.

De asemenea, această linie va avea o contribuție însemnată la creșterea capacității de interconexiune de pe granițele de sud-vest și vest ale României și implicit a tranzacțiilor transfrontaliere în beneficiul utilizatorilor racordați la rețea.

Lucrările de construcție a Liniei Electrice Aeriene 400 kV Porțile de Fier – (Anina) – Reșița sunt executate de Asocierea Electromontaj SA București – Romelectro, cu subcontractanți: Emfor Montaj,  Electromontaj SA Sibiu și Electromontaj SA Cluj, cu aportul consultantului Gopa – International Energy Consultants GmbH Roeng TEC.

Proiectarea liniei a fost realizată de către Institutul de Studii și Proiectãri Energetice București.

viewscnt
Afla mai multe despre
producția de energie
transelectrica
ministerul energiei