Șeful ANRE: Trebuie pus prag de capacitate de producție la prosumatori, în funcție de consum

Șeful ANRE: Trebuie pus prag de capacitate de producție la prosumatori, în funcție de consum
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 sep 2023

Va trebui impus prin legislație un prag de putere instalată pentru capacitățile de producție de energie electrică ale prosumatorilor, în funcție de consumul acestora, întrucât sunt tot mai multe cazuri de români care își instalează panouri fotovoltaice pe acoperișuri cu capacitate mult superioară consumului locuințelor lor, pentru a câștiga bani, a declarat președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), George Niculescu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Nu cred în supradimensionarea instalațiilor de producere în așa fel încât să monetizezi excesiv această energie produsă. Măsura de încurajare a prosumatorilor a fost una de eficiență energetică, de reducere a costurilor. Măsura a ajutat la reducerea facturilor la utilități. Observ însă astăzi situații în care, dacă am un consum de 5 kW aprobat prin ATR, iar acoperișul îmi permite să instalez 20 kW, instalez 20 kW și ajungem la situația în care al zecelea vecin de pe stradă nu se mai poare racorda, sau dacă se racordează, va avea o problemă cu rețeaua de joasă tensiune″, a spus Niculescu, la conferința de lansare a Ghidului de bune practici în industria regenerabilă din România.

VIDEO Explozia cu victime de pe șantierul autostrăzii Moldovei. Transgaz: Constructorul nu a respectat avizul de amplasament și nu a avut aprobare pentru a reloca o conductă de gaze CITEȘTE ȘI VIDEO Explozia cu victime de pe șantierul autostrăzii Moldovei. Transgaz: Constructorul nu a respectat avizul de amplasament și nu a avut aprobare pentru a reloca o conductă de gaze

El a precizat că va trebui un prag de putere la instalațiile de producție ale prosumatorilor, care să țină cont de consum.

″Nu vrem să stopăm, să descurajăm fenomenul, dar trebuie să-l facem unul corect, care să aibă ca scop eficiența energetică, nu extra-monetizarea unei situații”, a spus Niculescu.

FOTO Rock Holding obține autorizația de construire pentru proiectul de cinci stele din Poiana Brașov, investiție de 70 de milioane de euro CITEȘTE ȘI FOTO Rock Holding obține autorizația de construire pentru proiectul de cinci stele din Poiana Brașov, investiție de 70 de milioane de euro

Creșterea accelerată a numărului de prosumatori racordați la rețelele electrice reprezintă o veste bună, însă nu trebuie uitat că a fi prosumator înseamnă mai ales să îți acoperi consumul propriu, nu să devii producător comercial de energie electrică fără licență, lipsit de obligațiile presupuse de aceasta, a declarat la începutul lunii directorul executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Dana Dărăban, la emisiunea Energie cu Profit de la PROFIT NEWS TV.

″Cadrul de reglementare și toate aceste programe guvernamentale de sprijin, fără precedent ca valoare și număr de beneficiari, au dus la o creștere spectaculoasă în ultimul an a numărului de prosumatori și a puterii instalate în centralele lor, iar până la finalul lui 2023 se preconizează creșteri chiar cu 2 cifre. Vestea bună e că se investește astfel în capacitatea de a produce pentru consumul propriu″, a spus Dărăban.

Turistă din România, reținută pentru că a furat marmură de la Acropole CITEȘTE ȘI Turistă din România, reținută pentru că a furat marmură de la Acropole

După cum a relatat Profit.ro, prosumatorii au ajuns să conteze chiar pentru securitatea aprovizionării cu curent electric a țării în sezonul rece. La finalul lunii mai, puterea instalată în centralele acestora ajunsese la un total de 867 MW, iar autoritățile se așteaptă la aproape dublarea acesteia în iarna care vine, până la circa 1.500 MW.

″Cred că trebuie să fim tot timpul într-un echilibru în privința felului în care creăm așteptări în rândul consumatorilor. Eu aș vrea să cred că nu vrem să ne îndepărtăm foarte mult de la definiția a ceea ce este prosumatorul: produci pentru consumul tău și nu te transformi într-un producător fără licență, pentru că mulți înțeleg că vor produce mai mult (decât consumă – n.r.), iar acel surplus se va transforma într-un venit. Însă atunci înseamnă că intri în altă activitate, care nu doar că poate să creeze o problemă în sistem, pentru că ceri alocare de putere mult mai mare decât consumul tău, ci este și un pic neloială față de cei care sunt producători cu licență și care au mult mai multe obligații″, a arătat Dărăban.

Boloș: Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3% impozit pe cifra de afaceri. Guvernul va obține 336 milioane lei din taxa de 1% pe afacerile tuturor băncilor CITEȘTE ȘI Boloș: Un președinte de bancă mi-a spus că puteau să suporte și 3% impozit pe cifra de afaceri. Guvernul va obține 336 milioane lei din taxa de 1% pe afacerile tuturor băncilor

Ea a spus că soluția ar fi ca, în momentul în care un viitor prosumator își face proiectul de instalare de panouri fotovoltaice casnice, puterea care i se aprobă nu ar trebui să depășească cu mult necesarul de consum al gospodăriei respective.

Îți dimensionezi capacitatea de producție fotovoltaică în funcție de acel necesar, cu un eventual surplus, de exemplu pentru încărcarea unei mașini electrice. Cred că așa ar fi corect. Puterea aprobată să țină seama de consum și să nu ne îndepărtăm de definiția prosumatorului. Trebuie să ajutăm și clientul să înțeleagă că a fi prosumator nu e o activitate economică, la care ne bulucim cu toții ca să facem niște bani în plus, ci este o activitate care te ajută să îți acoperi permanent costul cu energia. Ca prosumator, tu economisești un cost, nu îți adaugi niște venituri″, a precizat directorul executiv al ACUE.

viewscnt
Afla mai multe despre
prosumatori
români panouri solare acoperișuri
putere instalată prosumatori
producție prosumatori
securitate energetică la iarnă