Procurorii cercetează Ukrenergo, operatorul sistemului energetic al Ucrainei, ajutat cu livrări de urgență și de România, pentru vânzări în pierdere către o firmă a oligarhului Kolomoiski

Procurorii cercetează Ukrenergo, operatorul sistemului energetic al Ucrainei, ajutat cu livrări de urgență și de România, pentru vânzări în pierdere către o firmă a oligarhului Kolomoiski
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 sep 2023

Compania de stat Ukrenergo, operatorul sistemului energetic național ucrainean, a transmis că lucrători ai Oficiului Procurorului General al Ucrainei derulează miercuri activități de investigație la sediul său central, ca urmare a dispoziției unei instanțe de judecată. 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

″Ukrenergo cooperează cu investigatorii și oferă voluntar toate documentele specificate în dispoziție″, a transmis compania, care este omologul Transelectricii din România.

Atacuri spoofing la clienții băncilor folosind fraudulos numerele de telefon ale BNR CITEȘTE ȘI Atacuri spoofing la clienții băncilor folosind fraudulos numerele de telefon ale BNR

Potrivit sursei citate, pe lista de documente solicitate de procurori se află și mai multe contracte care au făcut obiectul unei inspecții de audit a Curții de Conturi de la Kiev, finalizată în martie anul acesta.

″Ukrenergo a contestat în justiție rezultatele inspecției, considerându-le părtinitoare și neprofesionale, unele dintre ele fiind în directă contradicție cu legea. Este rușinos că companiile energetice, precum și cele de apărare, sunt nevoite în vreme de război să combată concluziile părtinitoare ale Curții de Conturi. Acest lucru nu ajută deloc la pregătirea în condiții de eficiență a sezonului de încălzire și nici la îmbunătățirea apărării țării″, se mai arată în comunicatul Ukrenergo.

DECIZIE Medicamentele expirate de la populație vor fi colectate de spitale, inclusiv private CITEȘTE ȘI DECIZIE Medicamentele expirate de la populație vor fi colectate de spitale, inclusiv private

Presa ucraineană a scris anterior că, potrivit Curții de Conturi, Ukrenergo ar fi vândut energie electrică anul trecut unui trader de profil asociat cu influentul miliardar ucrainean Ihor Kolomoiski, United Energy LLC, deși compania respectivă s-ar fi aflat deja în încetare de plăți la momentul tranzacțiilor. În acest fel, statul ucrainean, care controlează Ukrenergo, ar fi suferit un prejudiciu de 1,4 miliarde hrivne (circa 35 milioane euro).

Traderul United Energy LLC achiziționează energie din piață în primul rând pentru nevoile de consum a două fabrici metalurgice energointensive deținute de oligarh, iar restul vinde mai departe, la prețuri superioare celor de achiziție. 

Președintele Poloniei, după acutizarea disputei cerealelor: \ CITEȘTE ȘI Președintele Poloniei, după acutizarea disputei cerealelor: "Ar fi bine să își amintească Ucraina că primește ajutor de la noi și că suntem țară de tranzit către Ucraina"

În decembrie anul trecut, justiția de la Kiev a decis, la solicitarea procurorilor anticorupție, să pună sechestru pe o sumă de 657 milioane de hrivne (peste 16 milioane euro) din conturile unui alt trader de energie deținut de Kolomoiski, bani care ar fi provenit din revânzarea de către United Energy LLC a energiei achiziționate de la Ukrenergo.

Kolomoiski, al cărui grup media a produs și difuzat serialul "Slujitorul poporului", ce l-a făcut celebru ca actor pe actualul președinte al țării, Volodimir Zelenski, a fost arestat recent, într-o altă speță, fiind acuzat de fraudă și spălare de bani.

De la startul agresiunii militare a Rusiei împotriva țării vecine, România, prin Transelectrica, a acordat Ukrenergo în mai multe rânduri ajutoare de avarie, constând în livrări fizice de urgență de energie electrică. Din toamna anului trecut, infrastructura energetică a Ucrainei s-a aflat în mod constant sub tirul direct și intenționat al rachetelor și dronelor rusești, care au provocat pagube masive.

viewscnt
Afla mai multe despre
ihor kolomoiski
ukrenergo
procurori ucraina
sistem energetic ucraina