Sfat - cum poți avea o factură mai ieftină la electricitate în liberalizare

Sfat - cum poți avea o factură mai ieftină la electricitate în liberalizare
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 12 ian 2021

Liberalizarea unei piețe conduce, cel puțin pe termen mediu și lung, la un acces mai ridicat al consumatorilor finali la bunuri și servicii mai ieftine și de o calitate superioară. Piața energiei nu face excepție. În pofida imaginii sale extrem de negative la nivelul opiniei publice, actuala liberalizare a pieței energiei electrice permite consumatorilor casnici din Moldova, de exemplu, să aleagă între 5 oferte concurențiale cu prețuri mai mici decât cel reglementat de anul trecut sau între 35 de oferte mai avantajoase decât cele actuale ale furnizorilor de ultimă instanță (FUI) pentru serviciu universal. Similar și în cazul majorității celorlalți consumatori casnici, din alte zone ale țării.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale
Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington CITEȘTE ȘI Wellbeing în pandemie – Cum a derulat Auchan Romania un program de mental wellbeing cu Wellington

Numai că nu liberalizarea în sine este problema, ci administrarea acesteia. Autoritatea de reglementare din domeniu (ANRE) a aprobat extrem de târziu (la mijlocul lunii decembrie) tarifele din factură care rămân în curtea sa (de distribuție, de transport etc) și nu a desfășurat, în nume propriu sau prin intermediul furnizorilor de ultimă instanță (FUI), campanii de informare a consumatorilor.

Cu toate aceste probleme, majoritatea consumatorilor casnici pot ieși în câștig, chiar și pe termen scurt. Ce trebuie să știe aceștia pentru a profita de liberalizarea pieței

Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online CITEȘTE ȘI Ce este un Marketplace și cum poți să vinzi online
  1. În primul rând, consumatorii casnici ar trebui să știe dacă în prezent au semnat un contract concurențial sau unul (fost) reglementat. Pentru primii, lucrurile nu s-au schimbă cu aproape nimic de la 1 ianuarie, achită același preț la electricitatea marfă, singurele modificări fiind efectuate la tarifele reglementate de ANRE, care în linii mari, cumulate, au rămas la o valoare relativ constantă. Totuși, și consumatorii care au contracte concurențiale ar putea analiza noile oferte în căutarea unora mai avantajoase, caz în care și-ar putea schimba actualul furnizor cu unul mai ieftin.
Clasificarea și ierarhizarea managerilor – sistemul Managero CITEȘTE ȘI Clasificarea și ierarhizarea managerilor – sistemul Managero
  1. În cazul consumatorilor casnici care beneficiau până la 31 decembrie de preț reglementat, pentru a nu achita prețul de serviciu universal mai mare cu un procent cuprins între 13 și 26% decât vechiul preț reglementat (în funcție de zona în care locuiesc și, implicit, de FUI-ul care-i deservește), aceștia ar trebui să-și găsească un furnizor concurențial sau să opteze pentru o ofertă concurențială a aceluiași furnizor.
  2. Însă consumatorii casnici care beneficiau de preț reglementat nu ar trebui să se grăbească, ANRE intenționând să prelungească termenul de semnarea a unui nou contract concurențial până pe 31 martie.
  3. Pentru a evita plata unor facturi de serviciu universal mai mari, consumatorii au 2 soluții: fie acceptă o ofertă concurențială a actualului furnizor, fie optează pentru un alt furnizor concurențial.
  4. Cum termenul a fost prelungit până la 31 martie, ei n-ar trebui să se grăbească să accepte oferta/ofertele concurențiale trimise de actualul furnizor de ultimă instanță prin poștă, ci să analizeze, pe site-ul FUI-ului sau al ANRE și celelalte oferte ale actualului FUI, care sunt ofertele mai avantajoase.
  5. O problemă ar putea apărea în cazul în care consumatorul casnic care până în prezent beneficia de un preț reglementat optează în lunile februarie sau martie pentru un alt furnizor decât cel actual. În acest caz, de la 1 ianuarie până la data semnării noului contract ar trebui să plătească prețul de serviciu universal mai mare cu 13-26% decât vechiul preț reglementat. Asta deși ANRE a stipulat, într-un ordin de la sfârșitul lunii decembrie, că “furnizorii (non FUI - n.r.) care încheie contracte cu clienții casnici pot să ofere o reducere la prețul din oferta concurențială care să permită recuperarea de către client a diferenței față de prețul aplicat în perioadă cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data intrării în vigoare a contractului în regim concurențial”. Însă această prevedere nu are un caracter obligatoriu, fiind opțională.
Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative CITEȘTE ȘI Cerințele de raportare DAC6 pot viza evenimente diverse, uneori banale, nu doar tranzacții complexe. Riscurile neraportării sau raportării incomplete sunt semnificative
  1. Soluția ar fi semnarea în perioada 1 ianuarie-31 martie a unui contract concurențial cu actualul furnizor (preferabil, cea mai avantajoasă ofertă a acestuia) și solicitarea de oferte suplimentare de la ceilalți furnizori concurențiali. Dacă una dintre acestea este mai avantajoasă, consumatorul își poate schimba FUI-ul cu un nou furnizor concurențial, chiar dacă între timp a semnat un contract concurențial cu FUI-ul. Avantajul: în perioada 1 ianuarie-31 martie nu va achita către FUI-ul actual prețul de serviciul universal, ci un preț concurențial. Pentru că, potrivit ordinului ANRE, “operatorii economici care au și calitatea de furnizori de ultimă instanță, care încheie contracte concurențiale cu clienții casnici, includ într-o factură emisă în termen de maximum 90 de zile de la data încetării contractului încheiat în calitate de furnizor de ultimă instanță cu clientul casnic o regularizare comercială, astfel încât valoarea consumului de energie electrică realizat de acești clienți în perioada cuprinsă între data de 1 ianuarie 2021 și data încetării contractului încheiat cu furnizorul de ultimă instanță, rezultată după aplicarea regularizării, să fie aceeași cu valoarea care ar fi rezultat în condițiile aplicării, în aceeași perioadă, a ofertei concurențiale pe baza căreia a fost încheiat contractul concurențial.” Apoi va putea oricând semna un nou contract cu un alt furnizor și va achita prețul negociat cu acesta.
  2. Pentru a putea compara corect ofertele concurențiale, consumatorii ar trebui să vadă/întrebe dacă acestea sunt cu abonament zilnic sau nu. Pentru cei care au un consum ridicat, efectul abonamentului ar putea fi unul marginal, însă pentru cei cu consum redus contează.
  3. Tot pentru a compara corect ofertele, consumatorii ar trebui să știe că, de obicei, furnizorii concurențiali trimit oferte doar cu prețul energiei marfă (fără tarife de distribuție, transport, sistem, taxă cogenerare, certificate verzi, accize și TVA). De aceea, pentru a calcula cât urmează să plătească efectiv pe KWh în factura finală, consumatorul va trebui să adauge la prețul din ofertă și contravaloarea primelor 6 elemente, după care să înmulțească cu 1,19 (TVA).
eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România CITEȘTE ȘI eMAG: Comenzi de 30 milioane de lei pentru producătorii locali prin programul Deschide România

Profit.ro a calculat valoarea totală a tarifelor de distribuție, transport, sistem, taxă cogenerare, certificatelor verzi și accizelor pentru fiecare regiune (și implicit FUI):

Moldova (E.ON) - 0,31 lei/KWh

Oltenia (CEZ) - 0,32 lei/KWh

București, Ilfov, Giurgiu (Enel) - 0,27 lei/KWh

Banat (Enel) - 0,28 lei/KWh

Dobrogea (Enel) - 0,31 lei/KWh

Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și Dâmbovița (Electrica Muntenia Nord) - 0,30 lei KWh

Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu (Electrica Transilvania Sud) - 0,30 lei/KWh

Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Bihor, Sălaj și Cluj (Electrica Transilvania Nord) - 0,29 lei/KWh

De exemplu, la oferta de aproximativ 0,25 lei/KWh a Hidroelectrica pentru bucureșteni, vor trebui adăugați cei 0,27 lei/KWh (tarifele și taxele cumulate), suma totală urmând a fi înmulțită cu 1,19. Rezultă un preț final în factură de 0,61 lei/KWh (cu TVA).

viewscnt
Afla mai multe despre
liberalizare
electricitate
piață concurențială
sfaturi