Societatea Națională a Sării și-a făcut "bilanțul penal" în mod oficial: 19 cauze, 8 dosare de Parchet reunite, acuzații de abuz în serviciu

Societatea Națională a Sării și-a făcut "bilanțul penal" în mod oficial: 19 cauze, 8 dosare de Parchet reunite, acuzații de abuz în serviciu
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 apr 2018

Societatea Națională a Sării (Salrom), controlată de statul român prin Ministerul Economiei, cu 51% din acțiuni, restul fiind deținute de Fondul Proprietatea, este implicată în 19 cauze penale, din care au rezultat un număr de 8 dosare de Parchet, reunite ulterior într-unul singur și în care s-a dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Statistica apare într-o informare prezentată acționarilor companiei.

În urmă cu doi ani, aceștia au decis ca, o dată la 6 luni, conducerea executivă și administrativă a Salrom să prezinte o informare cu privire la stadiul în care se află investigațiile în curs de soluționare de către organele competente și abilitate prin lege.

DNA a început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu CITEȘTE ȘI DNA a început urmărirea penală împotriva fostului ministru al Finanțelor Sebastian Vlădescu

Potrivit ultimei astfel de informări, există un număr de 19 cauze penale în care Salrom este implicată ca urmare a unor sesizări sau plȃngeri penale formulate de către Curtea de Conturi, Corpul de Control al ministrului Economiei sau de către societatea însăși.

"Parchetul de pe lȃngă Judecătoria Sectorului 1 a dispus reunirea dosarelor penale nr. 14233/P/2015, nr. 14234/P/2015, nr. 14646/P/2015, nr. 14648/P/2015, nr. 68/P/2016, nr. 125/P/2016, nr. 150/P/2016 și nr. 1878/P/2016 la dosarul penal nr. 3650/P/2015; în cadrul acestui dosar, la 19.02.2016, prin Ordonanța D.G.P.M.B. Poliția Sectorului 1 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la săvȃrșirea infracțiunii de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 Cod Penal", se arată în documentul citat.

Reprezentantul Ministerului Economiei în AGA a solicitat conducerii companiei, în baza unui ordin recent al ministrului, să continue informarea acționarilor "cu privire la investigații, precizând de asemenea persoanele asupra cărora s-a dispus începerea urmării penale și funcțiile deținute de acestea, sumele cu care societatea s-a constituit parte civilă (în cazul în care există o asemenea decizie) precum și impactul financiar asupra societății".

Elemente-cheie ale ”Declarației istorice de la Panmunjom”, semnată de Kim Jong Un și Moon Jae-in CITEȘTE ȘI Elemente-cheie ale ”Declarației istorice de la Panmunjom”, semnată de Kim Jong Un și Moon Jae-in

Salrom are monopol pe concesiunea zăcămintelor locale de sare, fiind singurul producător de sare din România. Potrivit ultimelor informații publice disponibile, Salrom a înregistrat în primul semestru din 2017 o majorare cu 84% a profitului net, la peste 47 milioane lei, dublată de creșterea cu 35% a cifrei de afaceri. Compania a terminat anul 2016 cu un profit net de 30,1 milioane lei, la o cifră de afaceri de 297,1 milioane lei.

În februarie anul acesta, compania anunța că a aprobat un plan de investiții pentru anul 2018 în valoare de 54 milioane lei, în creștere față de investițiile programate pentru anii precedenți, și de peste 274,5 milioane lei până în 2020.

În urmă cu 2 ani, Guvernul de atunci lua în calcul preluarea, integral sau parțial, a deținerii Fondului Proprietatea de 49% din capitalul monopolului românesc al exploatării sării, în contextul în care FP vroia listarea la Bursă a companiei, operațiune la care Ministerul Economiei se opunea. În august 2017, FP anunța că vrea să-și vândă acțiunile la Salrom și că a contractat serviciile de consultanță ale Unicredit pentru analiza variantelor posibile.

viewscnt
Afla mai multe despre
societatea nationala a sarii
salrom
monopol exploatare sare
fondul proprietatea
ministerul economiei
dosar penal
abuz in serviciu