Statul ar putea răscumpăra participația Fondului Proprietatea la Societatea Națională a Sării

Statul ar putea răscumpăra participația Fondului Proprietatea la Societatea Națională a Sării
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 oct 2016

Ministerul Economiei, acționarul majoritar, cu 51% din acțiuni, al Societății Naționale a Sării (Salrom), ia în calcul preluarea, integral sau parțial, a deținerii Fondului Proprietatea de 49% din capitalul monopolul românesc al exploatării sării, în contextul în care FP vrea să-și vândă pachetul de acțiuni deținut prin listare la Bursă, operațiune la care Ministerul Economiei s-a opus până în prezent.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"(...) se are în vedere consolidarea poziției statului ca acționar, prin preluarea direct de la Fondul Proprietatea a pachetului de acțiuni, prin cesionarea (totală sau parțială) a acestuia", se arată într-un memorandum publicat marți de Guvern care cuprinde o listă de companii de stat la care viitoarele guverne ar trebui să vândă diverse pachete de acțiuni prin mai multe metode, fără a fixa termene exacte pentru vânzarea acțiunilor.

La jumătatea anului, Fondul Proprietatea își evalua deținerea de 49% din acțiunile Salrom la valoarea de 177,4 milioane lei.

Tăriceanu vrea să înființeze Autoritatea Națională pentru Interceptarea Comunicațiilor, aflată sub control parlamentar CITEȘTE ȘI Tăriceanu vrea să înființeze Autoritatea Națională pentru Interceptarea Comunicațiilor, aflată sub control parlamentar

"În ceea ce privește cumpărarea de către statul român a acțiunilor deținute de către Fondul Proprietatea la Societatea Națională a Sării SA, în vederea consolidării poziției de acționar majoritar al statului, trebuie asigurat cadrul legal (act normativ cu putere de lege), pentru a permite statului român să achiziționeze pachete de acțiuni, inclusiv prin intermediul piețelor de capital, să deruleze operațiuni de preluare directă de la Fondul Proprietatea a unor pachete de acțiuni, prin cesionarea (totală sau parțială) a acestora și pentru asigurarea surselor de finanțare în acest sens", se mai menționează în memorandumul publicat marți de Guvern.

Fondul cere de mult timp listarea la bursă a companiei, pentru a-și putea vinde mai ușor acțiunile deținute la Salrom. Statul s-a opus până în prezent listării, fiind însă deschis ideii de a prelua acțiunile Fondului la Salrom, printr-o tranzacție directă. FP are însă interesul de a face o ofertă publică, pentru a obține, prin licitație, un preț mai bun.

Toamna trecută, Fondul Proprietatea atrăgea atenția că, potrivit OG 88/1997 referitoare la privatizarea companiilor comerciale, Ministerului Economiei îi este interzis să achiziționeze acțiuni la companiile de stat, inclusiv la Salrom.

Gates rămâne cel mai bogat american, Buffett pierde însă poziția a doua în favoarea fondatorului Amazon. Trump a fost puternic pe piața imobiliară CITEȘTE ȘI Gates rămâne cel mai bogat american, Buffett pierde însă poziția a doua în favoarea fondatorului Amazon. Trump a fost puternic pe piața imobiliară

"Ca urmare, o oferă de vânzare făcută de către Fondul Proprietatea către Ministerul Economiei ar fi inutilă pentru minister, mai puțin în cazul în care Guvernul intenționează să modifice legislația actuală pentru a permite Ministerului să achiziționeze acțiuni. Nu avem informații conform cărora Guvernul ar intenționa să modifice legislația actuală referitoare la privatizări pentru a permite Ministerului Economiei să cumpere acțiunile deținute de Fond la Salrom", se afirma în comunicatul FP.

În replică, ministrul de atunci al Economiei, Mihai Tudose, declara, pentru Profit.ro, că, în cazul în care Fondul Proprietatea va face o ofertă de vânzare a acțiunilor pe care le deține la Salrom, fie a întregii participații, fie a unei părți din aceasta, există inclusiv posibilitatea legală ca respectivul pachet de acțiuni să fie răscumpărat ca atare chiar de către Societatea Națională a Sării, nu de către Ministerul Economiei, acționarul majoritar al Salrom.

"Există și posibilitatea ca Societatea Națională a Sării ca atare să-și răscumpere propriile acțiuni deținute de Fondul Proprietatea", declara ministrul Economiei pe 15 septembrie 2015.

Conversia creditelor în franci elvețieni va fi discutată din nou luni. Nica: Există consens politic pentru aplicarea cursului istoric CITEȘTE ȘI Conversia creditelor în franci elvețieni va fi discutată din nou luni. Nica: Există consens politic pentru aplicarea cursului istoric

În plus, tot anul trecut, printr-o OUG, Ministerul Energiei a căpătat posibilitatea legală de a înființa societăți cu capital de stat, de a participa cu capital la companii deja existente sau nou înființate, de a contribui la majorarea capitalului social al societăților la care exercită, în numele statului, calitatea de acționar și de a cumpăra acțiuni la societăți comerciale.

Ministerul Economiei are în vedere adoptarea unui act normativ care să-i lărgească în mod similar libertatea de acțiune în astfel de cazuri. Astfel, memorandumul citat prevede "adaptarea cadrului legislativ în vederea consolidării poziției de acționar majoritar a statului la unele întreprinderi publice și prin crearea posibilității statului, prin instituțiile publice implicate, să achiziționeze acțiuni prin intermediul bursei, cât și direct de la alți acționari, sau să poată efectua schimburi de pachete de acțiuni cu alți acționari".

De asemenea, în memorandum se mai propune ca, în cazul Salrom, să se prezinte un calendar estimativ cu privire la proiectul de listare la BVB a companiei, proiect care însă nu va demara decât după adoptarea actului normativ care va permite Ministerului Economiei să cumpere acțiuni la Salrom.

"Pentru consolidarea poziției statului ca acționar majoritar, în varianta în care se optează pentru listare, se impune clarificarea unor aspecte (...), inclusiv exprimarea intenției ferme de vânzare de către Fondul Proprietatea a pachetului de acțiuni, inclusiv specificarea dimensiunii pachetului de acțiuni", se mai spune în memorandum. 

EXCLUSIV Marea curățenie: Aproape jumătate dintre agențiile de turism din România și-au pierdut licența într-o singură zi CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Marea curățenie: Aproape jumătate dintre agențiile de turism din România și-au pierdut licența într-o singură zi

În aprilie, vicepremierul și ministrul Economiei, Costin Borc, declara că listarea Salrom nu se poate face până în luna noiembrie, când expiră mandatul actualului Guvern, pentru că nu există timp fizic. Borc a precizat că nu este vorba de o decizie politică, ci de aspecte tehnice care trebuie îndeplinite până la momentul listării.

În ianuarie, în AGA Salrom s-a decis amânarea luării hotărârii de listare a companiei. Deși decizia de amânare a fost luată în unanimitate de către cei doi acționari, FP a transmis ulterior că a votat pentru amânare doar pentru a evita "răul mai mare" al respingerii listării de către Ministerul Economiei și a sugerat că ministrul Costin Borc nu a avut curaj să aprobe cotarea la BVB a Salrom.

Salrom a terminat primul semestru al anului cu un profit net de 25,96 milioane lei, cu 12% sub cel raportat în perioada similară a anului trecut. În iulie, compania a contestat în justiție o decizie de impunere a ANAF din februarie, prin care Fiscul soma Salrom să plătească peste 50 milioane lei reprezentând redevențe datorate și neplătite la bugetul de stat, inclusiv dobânzi și penalități.

Salrom este singurul concesionar de perimetre miniere de exploatare de sare din România și unic producător autorizat de sare, fiind clasificat, conform legislației în vigoare, ca "societate de interes strategic". Compania deține 14 licențe de concesiune și exploatare de sare și alte produse nemetalifere, cele mai multe încheiate în anii 1998-1999.

viewscnt
Afla mai multe despre
societatea nationala a sarii
salrom
fondul proprietatea
ministerul economiei
costin borc
anaf
redevente
redevente miniere