Statul român vinde un pachet de 26,7% din acțiunile pe care le deține la rafinăria Petromidia

Statul român vinde un pachet de 26,7% din acțiunile pe care le deține la rafinăria Petromidia
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 iul 2015

Guvernul a aprobat strategia de privatizare a Rompetrol Rafinare Constanța, iar prețul de adjudecare al pachetului de 11.775.349.451 de acțiuni (26,7% din total) nu va fi mai mic de 200 de milioane de dolari. Licitația va porni de la prețul 300 milioane dolari, dar procedura va fi anulată dacă statul nu obține minim 200 de milioane dolari.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

"Prețul de ofertă al pachetului de ac­țiuni va fi cel puțin egal cu valoarea nominală a acestui pachet de acțiuni, iar licitația cu strigare va putea să se deruleze la un preț în urcare față de prețul de ofertă (licitație competitivă), sau în scădere (licitație olandeză), în funcție de interesul manifestat de investitori", se arată într-un comunicat al Guvernului.

Strategia de vânzare este parte a înțelegerii complexe pe care Guvernul României a agreat-o cu KazMunaiGas, acționarul majoritar al Rompetrol Rafinare, în 2013. Astfel, pe lângă prevederea ca vânzarea acestui pachet de acțiuni să se facă cu prioritate către kazahi, la prețul de 200 milioane de dolari, cele două părți au convenit ca restul de 18% din ceea ce deține statul să rămână în proprietatea sa pentru cel puțin încă trei ani. O altă parte a înțelegerii este ca partea kazahă să constituie, în cel mai scurt timp, un fond de investiții în valoare de un miliard de dolari pentru investiții în energia din România.

Rompetrol Rafinare face parte din KMG International (fostul Rompetrol Grup), deținut de compania națională de petrol și gaze din Kazakhstan - KazMunayGas. KMG International este una din cele mai puternice companii din România și un important jucător în regiunea Mării Negre și Mării Mediterane. Cu activități în fiecare sector din domeniul petrolului și al gazelor, KMG International deține și desfășoară operațiuni în rafinare, petrochimie, retail, trading, upstream și servicii industriale.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
kmg
vanzare petromidia