Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani

Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din ultimii 10 ani
scris 23 sep 2021

Stocurile de gaze ale Europei se află la cel mai redus nivel din cel puțin 10 ani, înaintea sezonului de iarnă, amplificând riscul unor noi creșteri ale prețurilor care se află deja la niveluri record, transmite Reuters.

În țările europene și Marea Britanie combinate, centrele de stocare sunt pline în proporție de 72%, comparativ cu 94% în aceeași perioadă a anului trecut și o medie de 85% în ultimii 10 ani până la sfârșitul lunii septembrie, scrie News.ro.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Depozitarea gazelor este utilizată ca rezervă pentru perioadele de cerere ridicată și de aprovizionare restrânsă.

Nivelurile scăzute actuale - cu puțin înainte de sfârșitul perioadei de refacere a stocurilor pe piața europeană a gazelor - sunt un motiv de îngrijorare, spun observatorii pieței.

Sezonul gazelor de iarnă, când prețurile sunt de obicei mai mari și se scoate mai mult gaz din depozite pentru a satisface cererea, începe pe 1 octombrie și continuă până la sfârșitul lunii martie.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

"Prognozăm că stocurile europene vor fi de aproximativ 78% din normal la 1 octombrie, când vom ajunge în sezonul de iarnă iar pierderea stocurilor va perturba piața", a spus Russell Hardy, director general al firmei de tranzacționare a energiei Vitol.

Depozitele de gaze au fost golită iarna trecută din cauza cererii puternice, exacerbată de generarea relativ redusă de surse regenerabile și de cererea puternică de energie subiacentă, a declarat pentru Reuters James Huckstepp, director pentru analize în domeniul energiei la S&P Global Platts.

"Cererea de energie și gaze este, de asemenea, puternică în Asia, ceea ce reduce livrările de GNL în Europa. Acest lucru sa combinat cu o criză globală a aprovizionării și cu livrări limitate în această vară, rezultând stocuri scăzute record pe măsură ce intrăm în sezonul de încălzire", a adăugat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze naturale
energie
stocuri