SUA au abordat mai multe companii energetice pentru a identifica surse alternative de gaz pentru UE în cazul unui război Rusia-Ucraina

SUA au abordat mai multe companii energetice pentru a identifica surse alternative de gaz pentru UE în cazul unui război Rusia-Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris 16 ian 2022

Guvernul SUA a purtat discuții cu mai multe companii internaționale de energie cu privire la planuri de urgență pentru furnizarea de gaze naturale în Europa în cazul în care conflictul dintre Rusia și Ucraina ar întrerupe furnizarea de gaze rusești, au declarat vineri pentru Reuters doi oficiali americani și două surse din industrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Statele Unite sunt îngrijorate că Rusia se pregătește pentru posibilitatea unui nou atac militar asupra țării pe care a invadat-o în 2014, informează News.ro.

Rusia neagă că intenționează să atace Ucraina.

Uniunea Europeană depinde de Rusia pentru aproximativ o treime din necesarul său de gaze, iar sancțiunile SUA în cazul unui conflict ar putea perturba această aprovizionare.

Orice întrerupere a livrărilor de gaze ale Rusiei către Europa ar exacerba o criză energetică cauzată de lipsa combustibilului.

Prețurile record ale energiei au crescut facturile pentru consumatori, precum și costurile companiilor și au stârnit proteste în unele țări.

Oficialii Departamentului de Stat au abordat companiile pentru a întreba de unde ar putea veni livrările suplimentare dacă va fi nevoie, au declarat pentru Reuters două surse din industrie familiarizate cu discuțiile, vorbind sub rezerva anonimatului din cauza sensibilității problemei.

Companiile le-au spus oficialilor guvernamentali americani că rezervele globale de gaze sunt limitate și că există puține gaze disponibile pentru a înlocui volumele mari din Rusia, au spus sursele din industrie.

Discuțiile Departamentului de Stat cu companiile energetice au fost conduse de consilierul principal pentru securitatea energetică Amos Hochstein, a declarat un oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA, vorbind, de asemenea, sub condiția anonimatului.

Departamentul de Stat nu le-a cerut companiilor să mărească producția, a adăugat oficialul.

”Am discutat despre o serie de situații neprevăzute și am discutat despre tot ceea ce facem cu partenerii și aliații noștri naționali. Am făcut asta cu Comisia Europeană, dar am făcut-o și cu companii energetice. Este corect să spunem că le-am vorbit despre preocupările noastre și am vorbit cu ei despre o serie de situații neprevăzute, dar nu le-am cerut nimic în privința producției”, a spus sursa.

Pe lângă faptul că au întrebat companiile ce capacitate au pentru a-și mări livrările, oficialii americani au întrebat și dacă au capacitatea de a crește exporturile și de a amâna întreținerea exploatărilor, au spus sursele.

Nu este clar care sunt companiile contactate de oficialii americani.

Royal Dutch Shell, ConocoPhillips și Exxon au refuzat să comenteze atunci când au fost întrebați dacă au fost contactați.

Chevron, Total, Equinor și Qatar Energy nu au răspuns imediat unei solicitări de comentarii. O a doua sursă din industrie a spus că compania sa a fost întrebată dacă are capacitatea de a amâna întreținerea zăcămintelor de gaze, dacă este necesar.

Un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională al SUA nu a comentat despre discuțiile americane cu companiile energetice, dar a confirmat că planificarea de urgență este în curs.

”Evaluarea potențialelor efecte secudare și explorarea modalităților de reducere a acestora este o bună guvernare și o practică standard”, a spus purtătorul de cuvânt.

Orice amănunte în acest sens care se îndreaptă spre public demonstrează doar detaliile extinse și seriozitatea cu care discutăm și suntem pregătiți să impunem măsuri semnificative cu aliații și partenerii noștri”.

Moscova a alarmat Occidentul prin desfășurarea de trupe în apropierea Ucrainei în ultimele două luni, ca urmare a confiscării peninsulei Crimeea din Ucraina în 2014 și a sprijinirii separatiștilor care luptă împotriva trupelor de la Kiev în estul Ucrainei.

Biden i-a spus anterior președintelui rus Vladimir Putin că o nouă mișcare a Rusiei împotriva Ucrainei ar atrage sancțiuni și o prezență sporită a SUA în Europa. Rusia neagă că intenționează să atace Ucraina și spune că are dreptul de a-și muta trupele pe propriul teritoriu după cum îi place.

”Statele Unite au promis că vor sprijini Europa în cazul în care va exista o penurie de energie din cauza conflictelor sau a sancțiunilor”, a spus a doua sursă din industrie.

”Amos merge la marile companii producătoare de GNL și la țări precum Qatar pentru a vedea dacă pot ajuta Statele Unite”, a adăugat el, referindu-se la Hochstein.

Dacă aprovizionarea cu gaze prin conductele din Rusia către Europa este redusă, cumpărătorii europeni ar trebui să caute gaze lichefiate pentru a compensa deficitul.

Exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) din SUA urmează să crească anul acesta, pentru a deveni cel mai important furnizor de GNL din lume.

Europa concurează pentru aprovizionarea cu GNL de la furnizori precum Statele Unite și Qatar cu consumatorii de top China și Japonia, care se confruntă, de asemenea, cu o criză energetică.

viewscnt
Afla mai multe despre
rusia
sua
gaze
ue
război
ucraina