Supraimpozitarea importurilor de energie și gaze a fost abrogată discret

Supraimpozitarea importurilor de energie și gaze a fost abrogată discret
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 2 feb 2023

Parlamentul a abrogat discret supraimpozitarea de 98% din marja de profit a tranzacțiilor de import și revânzare de energie electrică și gaze naturale, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, OMV Petrom, al doilea producător de gaze naturale al României, după compania de stat Romgaz, a devenit în mod detașat întâiul importator de gaze al țării în octombrie 2022, lună când a fost desemnat furnizor de ultimă instanță (FUI) de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fiind astfel obligat să preia alimentarea tuturor clienților rămași, din diverse motive, fără furnizori concurențiali.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în prezent, la calculul lunar al suprataxei, se iau în considerare toate cantitățile de energie și gaze livrate pe piețele angro de către jucătorii care fac trading, cu livrare în luna de referință, indiferent de data încheierii contractului, ″cu excepția cantităților provenite din import și/sau din spațiul intracomunitar, la prima tranzacționare″.

Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
TCN deschide primul hub european în România CITEȘTE ȘI TCN deschide primul hub european în România

Modificarea legislativă a fost confirmată și de șeful diviziei de electricitate și gaze al OMV Petrom, Franck Neel, în conferința de presă de prezentare a rezultatelor financiare ale companiei pe anul trecut.

Noi, la Federația Patronală Petrol și Gaze FPPG, am susținut să nu plătim taxa de 98% pe marjă pentru importuri. Acest lucru a fost agreat. Este fundamental pentru securitatea aprovizionării României, pentru că astfel nu există niciun stimulent (pentru importuri – n.r.) și practic se înregistrează pierderi dacă se importă gaze în România. Este un lucru bun, pentru că am reușit să asigurăm mai multe surse de import de gaze, inclusiv lichefiate, în România, și astfel am reușit să asigurăm securitatea aprovizionării pentru clienții FUI″, a punctat Neel. 

Directoratul BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group are un nou președinte CITEȘTE ȘI Directoratul BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group are un nou președinte

După cum a relatat Profit.ro, OMV Petrom, al doilea producător de gaze naturale al României, după compania de stat Romgaz, a devenit în mod detașat întâiul importator de gaze al țării în octombrie 2022, lună când a fost desemnat furnizor de ultimă instanță (FUI) de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), fiind astfel obligat să preia alimentarea tuturor clienților rămași, din diverse motive, fără furnizori concurențiali.

Compania controlată de austriecii de la OMV a avut o pondere de peste 48% în totalul importurilor de gaze intrate în consum în luna octombrie a anului trecut, din care 24,58% din postura de FUI, potrivit datelor analizate de Profit.ro, din care rezultă că 48% a însemnat peste 1 milion MWh.

Ministrul Agriculturii afirmă că a fost reluată activitatea Casei de Comerț Unirea: În ultimele două luni ale anului și în luna aceasta am valorificat peste 120 de tone de legume și fructe CITEȘTE ȘI Ministrul Agriculturii afirmă că a fost reluată activitatea Casei de Comerț Unirea: În ultimele două luni ale anului și în luna aceasta am valorificat peste 120 de tone de legume și fructe

La finalul anului trecut, preluasem un număr de 12.000 de clienți în regim FUI și sunt foarte mândru de eforturile echipei noastre pentru a-i integra pe acești clienți și a ne asigura că există o tranziție bună de la furnizorul anterior, precum și securitatea aprovizionării. Noi am fost unul dintre furnizorii foarte activi în ceea ce privește importurile de gaze în România. Suntem singura companie din România prezentă ca trader în Grecia. Impactul financiar a fost pe partea de flux de numerar, pentru că este nevoie de investiții pentru a finanța această aprovizionare, plus că există și plafonarea prețului la clienții finali mici. Statutul nostru de FUI continua și anul acesta″, a mai spus Franck Neel.

Calitatea de trader licențiat în Grecia dă acces OMV Petrom la terminalele de import și regazeificare de gaze naturale lichefiate (LNG) ale țării, cu surse dintre cele mai diverse, inclusiv Statele Unite sau Qatar.

viewscnt
Afla mai multe despre
supraimpozitare importuri energie gaze
omv petrom supraimpozitare
supraimpozitare trading energie
supraimpozitare exporturi energie
scumpire energie
criza energetica