SURPRIZĂ Gazele nu mai curg din România către Republica Moldova. A apărut un fenomen extrem de rar

SURPRIZĂ Gazele nu mai curg din România către Republica Moldova. A apărut un fenomen extrem de rar
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 ian 2023

România nu mai este folosită, începând cu 1 ianuarie, drept rută pentru importul de gaze de către Republica Moldova, cel puțin într-una din zilele acestui început de an, pe 5 ianuarie, fluxul pe fostul coridor transbalcanic inversându-se. Astfel, prin acest gazoduct au fost exportată joi o cantitate de aproximativ 4,5 GWh în Bulgaria, fenomen extrem de rar de la lansarea gazoductului TurkStream, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

De obicei, în ultimele luni, prin punctul de interconectare de la Negru Vodă, în România intra gaz, o parte din acesta ajungând ulterior în Republica Moldova, fie prin Isaccea (via Ucraina), fie direct prin punctul de la Ungheni. O altă parte ajungea în Ungaria și restul rămânea în România.

ULTIMA ORĂ Gigantul portughez EDPR, care pregătește cel mai mare parc eolian al său de pe piața locală, dă în judecată România CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Gigantul portughez EDPR, care pregătește cel mai mare parc eolian al său de pe piața locală, dă în judecată România

Se pare însă că Chișinăul se aprovizionează în prezent exclusiv din Ucraina, unde are depozitate gaze achiziționate în prealabil de compania de stat Energocom de pe piețele regionale.

Evoluția exporturilor fizice prin Ungheni (RMoldova)

Evoluția exporturilor fizice prin Ungheni (RMoldova)

În ultimii 2 ani, fluxul pe coridorul transbalcanic a fost inversat (dinspre România spre Bulgaria) în punctul de interconectare de la Negru Vodă doar în câteva zile din lunile iunie 2020 și 2021, când gazoductul TurkStream s-a aflat în revizie.

Gazul exportat în Bulgaria a fost rezultatul unor renominalizări, în urma licitațiilor de rezervare capacitate.

LEGE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor pentru căldură până la sfârșitul anului a fost din nou amânată CITEȘTE ȘI LEGE Obligația montării în apartamente a repartitoarelor pentru căldură până la sfârșitul anului a fost din nou amânată

De la începutul anului, prin acest punct au fost făcute rezervări de export spre Bulgaria, însă cum rezervările de import au fost superioare în restul zilelor, cu excepția celei de 5 ianuarie, România a fost importator net prin punctul de interconectare de la Negru Vodă.

Evoluția exporturilor fizice prin Isaccea (RMoldova via Ucraina)

Evoluția exporturilor fizice prin Isaccea (RMoldova via Ucraina)

Pe 5 ianuarie însă, renominalizările de export prin acest punct au fost de de aproximativ 10,3 GWh, iar cele de import de 5,8 GWh, de unde a rezultat un flux fizic de 4,5 GWh în direcția bulgară.

Gazul ar putea fi unul de tranzit, în aceeași zi, România importând 27 GWh din Ungaria. Astfel, în urma unor swap-uri, o parte din cantitatea importată din Ungaria ar fi putut ajunge în Bulgaria.

SURPRIZĂ Lukoil, prima companie care a ieftinit carburanții de la începutul anului, înaintea liderului pieței. Explicații CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Lukoil, prima companie care a ieftinit carburanții de la începutul anului, înaintea liderului pieței. Explicații

În aceleași zile în care au apărut renominalizările de capacitate de export către Bulgaria s-au majorat și cele de import din Ungaria, prin punctul de la Csanadpalota, de 13 GWh pe 1 ianuarie la 30 GWh pe 5 ianuarie. Potrivit unor surse Profit.ro, un trader internațional a fost cel care a rezervat capacitatea, testând piața.

Evoluția exporturilor fizice prin Negru Vodă (Bulgaria)

Evoluția exporturilor fizice prin Negru Vodă (Bulgaria)

Site-ul de specialitate ICIS, citând surse din piață, susține însă că este vorba de gaz produs în Marea Neagră, și anume de Black Sea Oil&Gas (BSOG).

BSOG și-a vândut întreaga producție către Engie.

CONFIRMARE TABEL Scumpire considerabilă a carburanților de Anul Nou CITEȘTE ȘI CONFIRMARE TABEL Scumpire considerabilă a carburanților de Anul Nou

O altă sursă citată de ICIS avansează ideea unor optimizări fiscale în urma introducerii taxei de 98% pe veniturile obținute din activitatea de trading.

Evoluția importurilor fizice prin Negru Vodă (Bulgaria)

Evoluția importurilor fizice prin Negru Vodă (Bulgaria)

viewscnt
Afla mai multe despre
românia
expoort
gaze
republica moldova
bulgaria