VIDEO Podul suspendat de la Brăila: Cum arată lucrările la începutul anului

VIDEO Podul suspendat de la Brăila: Cum arată lucrările la începutul anului
scris 9 ian 2023

O filmare făcută de sus înfățișează stadiul lucrărilor la drumurile de legătură ale Podului suspendat peste Dunăre în zona Smârdan - Măcin, Jijila, DN2B Centura Brăila.

Podul peste Dunăre de la Brăila s-ar putea deschide în primăvara anului viitor, în aprilie sau mai pe varianta Măcin (Tulcea) și în august-septembrie pentru varianta Jijila (Tulcea), scrie Adevarul.

FOTO & VIDEO Peugeot se luptă cu BMW în concepte, la CES. Inception este viziunea francezilor pentru mașinile electrice ale viitorului CITEȘTE ȘI FOTO & VIDEO Peugeot se luptă cu BMW în concepte, la CES. Inception este viziunea francezilor pentru mașinile electrice ale viitorului

Podul peste Dunăre ar fi trebuit finalizat încă de anul trecut, dar ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat luna trecută că firma italiană Astaldi, constructorul podului de la Brăila, ar fi încercat să schimbe proiectul tehnic cu care au câștigat licitația și a recomandat CNAIR să nu accepte așa ceva.

,,Niciodată, eu și colegii de la CNAIR nu vom accepta soluții mai scurte care nu se regăsesc în proiectul tehnic licitat. Unele soluții au fost acceptate de CNAIR, altele nu, pentru că schimbau soluțiile de proiectare și parametrii licitați în defavoarea proiectului. I-am încurajat pe cei de la CNAIR să nu accepte. Există claim-uri (n.r. - revendicări, acțiuni pentru acordarea de despăgubiri), instanța poate să decidă într-o formă sau alta”, a spus oficialul guvernamental.

Grindeanu acuza și un șantaj al constructorului, pe care îl amenința cu penalități și emiterea unor certificate negative dacă lucrarea nu va fi gata la termenele stabilite.

SURPRIZĂ Lukoil, prima companie care a ieftinit carburanții de la începutul anului, înaintea liderului pieței. Explicații CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Lukoil, prima companie care a ieftinit carburanții de la începutul anului, înaintea liderului pieței. Explicații

„Faptul că nu se țin de termene înseamnă penalități. Bineînțeles că vor certificate negative, nu mai e loc de nuanțe. Ați văzut angajamentele. Nu accept chestiuni care să pară că trebuie să deschidem Podul la sfârșitul anului 2022, dar acceptați voi de la CNAIR unele soluții. Așa ceva nu e legal, în primul rând. Nu poate să fie acest mod de șantaj un mod de lucru”, susținea atunci ministrul Transporturilor.

Podul, finalizat doar în proporție de 82,27%

Sorin Grindeanu spunea că lucrările la drumurile de legătură ar putea fi gata în aprilie-mai pe varianta Măcin (Tulcea) și în august-septembrie pe varianta Jijila (Tulcea).

„Pe pod, efectiv, multe nu mai sunt de făcut. În schimb pe descărcări mai e de lucru. Descărcarea pe zona de Brăila intră direct în Drumul Expres Galați-Brăila care se termină în 2023, eu cred că undeva, cu tot cu vremea rea de iarnă, în aprilie-mai ar putea fi dat în trafic pe varianta Măcin în județul Tulcea și în august-septembrie la Jijila”, explica ministrul.

Stadiul fizic al podului era de 82,27%, iar al drumurilor de legătură de doar 40%, după cum a anunțat CNAIR pe 21 noiembrie.

„Constructorul podului suspendat peste Dunăre de la Brăila și-a luat angajamentul public de mai multe ori ca până la finalul acestui an se va putea circula pe pod între județele Brăila și Tulcea. Din păcate, ritmul de lucru și mobilizarea lasă încă de dorit, ceea ce face ca terminarea lucrărilor la acest obiectiv să fie în întârziere, deși termenul contractual de finalizare era sfârșitul anului 2021. Precizăm că în acest moment nu sunt finalizate nici lucrările de construcție a podului propriu-zis, iar cele de la drumurile de legătură sunt la un stadiu fizic de aproximativ 40%”, au precizat reprezentanții CNAIR.

Primul termen pentru podul de la Brăila a fost cel contractual (decembrie 2021), iar al doilea a fost 20 decembrie 2022, dată pe care constructorul Italian Astaldi și-a asumat-o pe 3 octombrie, la ultima vizită pe șantier a lui Sorin Grindeanu.

viewscnt
Afla mai multe despre
podul suspendat de la brăila