SURPRIZĂ OMV va avea un nou șef. Implicații pentru Petrom și Neptun Deep

SURPRIZĂ OMV va avea un nou șef. Implicații pentru Petrom și Neptun Deep
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 15 apr 2023

OMV, principalul acționar al celei mai importante companii din România, OMV Petrom, va avea un nou președinte al Comitetului de Supraveghere, Lutz Feldmann, care a ocupat în trecut diverse funcții de conducere la E.ON, BP și ARAL și este în prezent președinte al Consiliului de Supraveghere la EnBW Energie Baden-Württemberg AG. Actualul președinte al Comitetului de Supraveghere al OMV, Mark Garrett, adept al continuării investiției în Neptun Deep, va demisiona din funcție la următoarea Adunarea Generală Anuală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

De ce este important: Compania autohtonă a grupului, OMV Petrom, este o companie de petrol și gaze, iar importanța sa în cadrul grupului ar putea fi afectată de noua strategie de reorientare către chimie și petrochimie a grupului austriac. Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul acestui an.

Mai este important: În 2021, Mark Garrett anunța că Proiectul Neptun Deep va fi continuat, chiar dacă strategia austriecilor se reorientează către petrochimie.

FOTO Hidroelectrica a fost detronată de pe primul loc la facturi ieftine CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica a fost detronată de pe primul loc la facturi ieftine

Mark Garrett a anunțat că nu va mai fi disponibil pentru un alt mandat ca președinte al Consiliului de Supraveghere al OMV din cauza noilor provocări profesionale și a resurselor limitate de timp. Mark Garrett a jucat un rol important în inițierea transformării OMV dintr-o companie de petrol și gaze într-una de chimie și petrochimie.

Grupul austriac a trecut în ultimii ani printr-o restructurare masivă, inclusiv la nivel de personal, fiind creată o nouă structură de conducere în special cu oameni din sectorul de chimie și petrochimie.

Astfel, în 2021, Rainer Seele a părăsit poziția de președinte executiv al grupului, fiind înlocuit în poziția de președinte executiv cu Alfred Stern, fostul CEO al Borealis AG, companie în care OMV și-a majorat la 75% participația.

În plus, la finalul anului trecut, compania a decis nu numai că nu-i va mai prelungi mandatul vicepreședintelui Johann Pleininger, șef al diviziei de explorare și producție a Grupului austriac și membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, ci că renunță la serviciile acestuia începând cu 1 ianuarie 2023, cu 6 luni înaintea terminării mandatului. Pleininger era un adept al continuării investițiilor în hidrocarburi și avea legături strânse cu OMV Petrom, unde a și lucrat 7 ani.

FOTO Ambasadoarea SUA - Mesaj către Ciucă după anunțul Profit.ro că americanii de la BSOG au atacat în instanță suprataxa de solidaritate CITEȘTE ȘI FOTO Ambasadoarea SUA - Mesaj către Ciucă după anunțul Profit.ro că americanii de la BSOG au atacat în instanță suprataxa de solidaritate

Acesta a fost înlocuit cu actualul vicepreședinte al diviziei de dezvoltare și producție și membru al Consiliului de Administrație al grupului maghiar MOL, Berislav Gaso.

Johann Pleininger, care lucra de 45 de ani în OMV, era unul dintre criticii interni ai strategiei noului CEO Alfred Stern de concentrare pe chimie și petrochimie și de renunțare la activitatea de producție de hidrocarburi și a intermediat, potrivit presei austriece, depunerea unei scrisori de intenție de către un consorțiu norvegian, care ar fi fost interesat în preluarea unui pachet majoritar din activele upstream ale companiei austriece. Ulterior, Bloomberg a anunțat că și Fondul de investiții Carlyle Group explorează o ofertă de mai multe miliarde de dolari pentru o mare parte din portofoliul de petrol și gaze, mai puțin OMV Petrom.

Pleininger are legături strânse cu OMV Petrom, în perioada 2007-2013 deținând funcția de membru al Directoratului OMV Petrom responsabil cu activitatea de Explorare și Producție. Ulterior, a fost Vicepreședinte Senior responsabil cu activitatea de Upstream din România, Austria, precum și de dezvoltarea regiunii Mării Negre. Din 1 septembrie 2015 este membru al Directoratului OMV responsabil cu divizia de Upstream (Explorare și Producție). Începând cu 1 iulie 2017, Johann Pleininger a fost numit și Vicepreședinte al Directoratului OMV.

Johann Pleininger a fost numit în calitate de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, începând cu 10 august 2019.

Cu toată preferința noii conduceri a OMV pentru petrochimie, se pare însă că activitatea de producție a Petrom, cel puțin cea offshore, pare a fi susținută și de noul CEO, Alfred Stern.

VIDEO A fost finalizată înlocuirea unor conducte vitale de transport de țiței din import CITEȘTE ȘI VIDEO A fost finalizată înlocuirea unor conducte vitale de transport de țiței din import

"Vom continua să investim masiv în petrol și gaze până în 2030 și dezvoltăm cinci noi facilități de producție de gaze, de exemplu în Norvegia și în Marea Neagră, proiectul Neptun", a spus Alfred Stern. "Dintr-un total de 3,5 miliarde de euro pe an, investim 1,6 miliarde de euro în explorare și producție", declara în luna mai Stern.

Ulterior, la finalul lunii octombrie, Stern a ținut să precizeze că Neptun Deep a avansat pe lista de priorități a grupului austriac.

“Într-adevăr, actuala criză ne-a pus pe gânduri și am făcut câteva modificări, ajustări. Deja în strategia noastră proiectul Neptun Deep din Marea Neagră era unul important. Însă, așa cum vă puteți imagina, el s-a mutat pe o poziție și mai avansată pe lista noastră de priorități în acest moment”, afirma CEO-ul OMV.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
petrom
garrett
feldman
pleininger
stern
strategie
neptun deep
mol
gaso