Surpriză: Șeful Gazprom România, schimbat din funcție după 11 ani. Rușii au unificat managementul traderilor de gaze din România, Ungaria și Bulgaria

Surpriză: Șeful Gazprom România, schimbat din funcție după 11 ani. Rușii au unificat managementul traderilor de gaze din România, Ungaria și Bulgaria
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 4 iul 2019

Gazprom Schweiz AG, subsidiara elvețiană a gigantului rus de stat omonim, responsabilă cu vânzările de gaze naturale ale rușilor în Europa, a schimbat conducerea companiei de intermediere de exporturi de gaze pe care o deține integral în România, WIEE România SRL, unificând totodată managementul traderilor de gaze naturale pe care îi controlează în România, Ungaria și Bulgaria.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, Șerban Stănescu, care conducea WIEE România SRL din martie 2008, ca administrator și director general, a fost înlocuit cu turcul Alper Kesikli, care este din august 2016 șeful tradingului pe Europa al Gazprom Schweiz AG. Între 2006 și 2017, Șerban Stănescu, român domiciliat în Elveția, a ocupat funcția de vicepreședinte al diviziei elvețiene a Gazprom.  

Alper Kesikli a preluat recent și funcțiile de director executiv al companiilor Gazprom omoloage din Ungaria și Bulgaria, WIEE Hungary Kft. Și WIEE Bulgaria EOOD. Kesikli lucrează pentru Gazprom în Elveția din 2012, unde a mai ocupat pozițiile de analist al pieței europene a gazelor și manager de trading pentru Europa.

Șerban Stănescu (stânga) și Alper Kesikli. Sursă foto: Linkedin

Șerban Stănescu (stânga) și Alper Kesikli. Sursă foto: Linkedin

Legea privind votul în diaspora a trecut de Parlament. Modificările prevăzute de noua lege CITEȘTE ȘI Legea privind votul în diaspora a trecut de Parlament. Modificările prevăzute de noua lege

El și-a început cariera la TPAO, compania petrolieră de stat a Turciei, unde a fost analist de strategie energetică, după care a trecut la traderul elvețian de energie EGL AG, preluat ulterior de grupul Axpo, pe post analist în domeniul logisticii gazelor naturale.  

Importurile de gaze ale României au crescut și anul trecut, și în prima parte a lui 2019, după cum a relatat pe larg Profit.ro. În plus, anul acesta, pentru prima dată în istoria comercială a României, volumul gazelor rusești importate prin Ungaria l-a depășit pe cel al achizițiilor de gaze externe efectuate prin intermediul interconexiunii cu Ucraina.

De altfel, Rusia ia în calcul să renunțe la tranzitarea prin Ucraina a exporturilor sale de gaze naturale către Uniunea Europeană.

VIDEO Percheziții la sediul central Renault CITEȘTE ȘI VIDEO Percheziții la sediul central Renault

WIEE România SRL, care are și licență de furnizor de gaze, fiind la un moment cea mai ieftină sursă de gaze pentru consumatorii casnici trecuți în piața liberă, a terminat anul trecut cu un profit net de 11,38 milioane lei, mai mult decât triplu comparativ cu 2017 (3,26 milioane lei), la o cifră de afaceri de 343,15 milioane lei, în creștere cu 5,7% față de anul anterior.

În februarie 2018, într-un moment de criză în funcționare a sistemului național de transport al gazelor, operatorul Transgaz a fost nevoit să cumpere de urgență de la WIEE România gaze rusești din import în valoare totală de peste 13 milioane lei, pentru echilibrarea sistemului.     

Gazprom se așteaptă ca tendința de creștere a cererii de gaze în întreaga Europă să continue în următorii ani, astfel încât, până în anul 2035, solicitările pentru importuri suplimentare să depășească ținta de 150 miliarde metri cubi, a declarat recent directorul general al grupului rus, Alexei Miller, subliniind că producția internă de gaze naturale a țărilor europene asigură mai puțin de 50% din consum.

viewscnt
Afla mai multe despre
importuri gaze naturale
rusia gaze naturale
gazprom romania
wiee romania
trading gaze
pret gaze
pret import gaze
importuri de gaze din rusia