Suspans la CE Hunedoara, instanța conexează cererile de insolvență și amână decizia pentru joi

Suspans la CE Hunedoara, instanța conexează cererile de insolvență și amână decizia pentru joi
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 6 ian 2016

Tribunalul Hunedoara a hotărât, miercuri, să conexeze solicitarea de intrare voluntară în insolvență depusă de către Complexul Energetic Hunedoara pe 29 decembrie 2015 la dosarul în care 18 creditori ce dețin creanțe asupra companiei de stat ceruseră deja, la rândul lor, insolvența acesteia, hotărârea finală în acest dosar urmând să fie luată de instanță joi, 7 ianuarie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Consiliul de Administrație al CE Hunedoara ceruse, la finalul anului trecut, intrarea voluntară în insolvență a companiei pentru ca acționarul majoritar, statul român prin Ministerul Energiei, să poată păstra controlul asupra deciziilor referitoare la Complexul Energetic. Cererea a fost depusă după ce ministrul Energiei, Victor Grigorescu, s-a întâlnit la Petroșani cu managementul și cu sindicatele din Complex, anunțând public că "situația financiară a companiei este dezastruoasă și temerea principală este că putem ajunge chiar la un faliment" și cerând conducerii "să înțeleagă că e nevoie să ia măsuri curajoase și să împiedice alunecarea înspre o situație fără remediu".

Dacă instanța se pronunța favorabil miercuri asupra cererii de intrare în insolvență voluntară depuse de CE Hunedoara, statul putea numi administratorul judiciar care să gestioneze compania pe perioada insolvenței. "În noile condiții create de conexarea celor două cereri de intrare în insolvență a Complexului, judecătorul sindic va lua o decizie după ce va analiza actele depuse în ambele dosare și se va ține seama de opțiunile tuturor creditorilor cu privire la administratorul judiciar", a declarat pentru Profit.ro președintele Consiliului de Administrație al companiei, Aurelian Ghimpău.  

BERD a ieșit din acționariatul firmei prin care E.ON își controlează distribuitorii de energie și gaze din România CITEȘTE ȘI BERD a ieșit din acționariatul firmei prin care E.ON își controlează distribuitorii de energie și gaze din România

"Am luat decizia de a cere noi insolvența pentru a proteja averea statului", declara Ghimpău, pe 29 decembrie, pentru Profit.ro. Datoriile totale ale CE Hunedoara, către parteneri comerciali, bănci și bugetele statului, se ridică la circa 1,2 miliarde lei.

Ghimpău a mai spus atunci că au fost inițiate negocieri cu firma Euro Insol a lui Remus Borza în vederea preluării acestei sarcini, precizând că și unii creditori ai Complexului ar fi de acord cu această numire. Borza este administrator judiciar și la celălalt mare producător de energie controlat de statul român aflat în insolvență, Hidroelectrica. În 2012, cererea de intrare voluntară în insolvență depusă de Hidroelectrica a fost admisă de Tribunalul București de la primul termen de judecată. 

La începutul lunii decembrie 2015, în nota de fundamentare a unui proiect de HG privind programul de iarnă în domeniul energetic, Guvernul afirma că CE Hunedoara nu a reușit să-și facă stocurile de cărbune pentru iarnă prognozate de autorități, din lipsă de bani.

Tot la începutul lunii decembrie, Ministerul Mediului a amendat CE Hunedoara cu 588 milioane lei pentru îndeplinirea cu întârziere a obligațiilor de achiziție de certificate de emisii de gaze cu efect de seră impuse de legislația europeană și românească. Mai mult, Garda de Mediu a dispus suspendarea activității la termocentralele Mintia și Paroșeni pentru neîndeplinirea standardelor de mediu. Complexul a contestat decizia în instanță, Judecătoria Deva urmând să se pronunțe în această sperță pe 25 februarie.

Nuclearelectrica va plăti peste 56 mil. lei în 2016 pentru răcirea reactoarelor de la Cernavodă cu apă din Dunăre CITEȘTE ȘI Nuclearelectrica va plăti peste 56 mil. lei în 2016 pentru răcirea reactoarelor de la Cernavodă cu apă din Dunăre

Pierderile Complexului Energetic Hunedoara ar putea crește cu 15% anul acesta, respectiv de la 352,3 milioane lei în 2014 la 404,5 milioane lei în 2015, potrivit bugetului pe anul în curs al societății, aprobat de Guvern. În octombrie, Ministerul Energiei a anunțat că va transmite Comisiei Europene o notificare privind convertirea ajutorului de salvare de 167 milioane lei acordat de Guvern CE Hunedoara în ajutor de restructurare. Principala problemă a Complexului este reprezentată de costul foarte mare de producere a energiei electrice în termocentralele pe cărbuni ale companiei, situat semnificativ peste prețul pe care CE Hunedoara îl poate obține pe piață.

Complexul Energetic Hunedoara este cel mai mare agent economic din Valea Jiului și din județul Hunedoara, fiind totodată singura societate care furnizeză agent termic în municipiul Deva și în orașele din Valea Jiului. Complexul asigură circa 5% din producția de energie electrică a României și are aproximativ 6.500 de angajați.

În plus, în baza unei HG din 2013, o parte din energia necesară pentru echilibrarea sistemului energetic național în situațiile în care apar brusc diferențe mari între producția și consumul de electricitate este achiziționată obligatoriu de Transelectrica de la Complexul Energetic Hunedoara, în regim reglementat. Iarna aceasta, potrivit planurilor Guvernului, necesarul total este de 700 hMW/h, din care 460 hMW/h sunt achizitionați de la CE Hunedoara.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic hunedoara
ce hunedoara
insolventa ce hunedoara
remus borza
hidroelectrica