TABEL Au revenit scumpirile la benzină și motorină, după 4 ieftiniri consecutive

TABEL Au revenit scumpirile la benzină și motorină, după 4 ieftiniri consecutive

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Florin Rusu
Florin Rusu
scris 19 mar 2024

Cotațiile în creștere ale țițeiului, care au atins cel mai înalt nivel al ultimelor 5 luni, se fac simțite și pe piața internă, marți liderul pieței, OMV Petrom majorând atât prețul benzinei, cât și pe cel al motorinei cu 4 bani pe litru, după o serie de 4 ieftiniri consecutive.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la cel mai redus nivel al ultimei jumătăți de an, la 30 de bani pe litru, după ce în luna noiembrie a anului trecut ajunsese și la 75 de bani pe litru.

Prețul unui litru de motorină este în prezent de 7,40-7,43 lei/l în stațiile Petrom din capitală, în timp ce cel al benzinei este de 7,05-7,12 lei/l și de 7,48-7,51 lei/l, respectiv 7,17-7,21 lei/l, în cele OMV.

EXCLUSIV România, obligată la despăgubiri de peste 42 milioane euro plus dobânzi către ″regenerabili″, de aceeași instituție la care a câștigat procesul Roșia Montană CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România, obligată la despăgubiri de peste 42 milioane euro plus dobânzi către ″regenerabili″, de aceeași instituție la care a câștigat procesul Roșia Montană

Așa cum ne-au obișnuit, în orele următoare și companiile concurente, MOL, Rompetrol și Lukoil, vor efectua probabil o mișcare de preț similară.

Diferența dintre prețul celor 2 tipuri de carburanți a coborât la 30 de bani/l în stațiile OMV.

La începutul lunii august 2023, prețul benzinei era aproape identic cu cel al motorinei, după care, în urma evoluției cererii sezoniere, atât locale, cât și continentale și regionale, în luna noiembrie, diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a atins un maxim de peste 75 de bani/l. În urmă cu 2 ani, însă, în luna octombrie 2022, aceasta se situase și la peste 1,5 lei/l.

Ultima dată când diferența dintre prețurile celor 2 tipuri de carburanți s-a situat sub 30 de lei/l a fost la finalul lunii august a anului trecut.

Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 8 luni în stațiile din capitală

Evoluția prețurilor carburanților din ultimele 8 luni în stațiile din capitală

În ultimele 2 săptămâni, liderul pieței a efectuat 4 ieftiniri consecutive, după o perioadă de peste 10 scumpiri consecutive.

În urma scumpirilor de marți, prețul motorinei a revenit la cel de pe 12 martie, în timp ce bejnzina este cu 3 bani/l mai scumpă.

Cotațiile țițeiului Brent se situează marți dimineață la cel mai înalt nivel din ultimele 5 luni, la puțin peste 86,7 dolari/baril.

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni

Evoluția cotațiilor țițeiului Brent din ultimele 3 luni

România, ca și celelalte state europene, este importatoare netă de motorină.

Cererea sezonieră de motorină este mai ridicată iarna, când combustibilul diesel este utilizat și în alte scopuri (încălzire, generatoare etc) în spcial de către vecinii ucraineni, care importă motorină prin România.

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Evoluția prețurilor la benzină și motorină din ultimul an

Profit.ro a anunțat că volumele intrărilor de motorină în porturile României au scăzut în februarie cu 14%, la 303 mii tone, ca urmare a scăderii cererii sezoniere autohtone, dar și ucrainene.

Reducerea volumelor este rezultatul cererii sezoniere scăzute din România și de o reducere a livrărilor de motorină către Ucraina, susține grupul de consultanță ucrainean A-95.

În februarie, companiile românești au livrat 101 mii tone de motorină Ucrainei, cu 28 mii tone sub volumele din ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
benzină
motorină
ieftiniri
omv
petrom
mol
rompetrol
lukoil