TABEL Noi ieftiniri. Motorina a coborât sub 7 lei, cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina, în toate stațiile Petrom

TABEL Noi ieftiniri. Motorina a coborât sub 7 lei, cel mai redus nivel de la declanșarea războiului din Ucraina, în toate stațiile Petrom
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 20 apr 2023

Prețul motorinei a coborât sub 7 lei/l, cel mai redus de la declanșarera războiului din Ucraina pe 24 februarie 2022, în toate stațiile Petrom din capitală, în urma deciziei de astăzi a liderului pieței distribuitoare de carburanți, OMV Petrom, de a ieftini combustibilul diesel cu 5 bani/l, iar benzina, cu 3 bani/l, arată datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ieftiniri considerabile, mai ales la motorină, au efectuat și companiile concurente, după ce, cu numai o zi în urmă, OMV Petrom redusese prețul dieselului cu alți 9 bani/l. Probabil că în următoarele ore, și acestea vor ieftini suplimentar carburanții, după modelul OMV Petrom.

FOTO Toți rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși. Conducerea - preluată de români, plus un ucrainean fost șef la o rafinărie din Odesa bombardată de armata rusă CITEȘTE ȘI FOTO Toți rușii din fruntea Petrotel Lukoil Ploiești au fost demiși. Conducerea - preluată de români, plus un ucrainean fost șef la o rafinărie din Odesa bombardată de armata rusă

În prezent, se poate cumpăra motorină la un preț mai mic de 7 lei/l în toate stațiile Petrom din capitală și într-o stație Lukoil.

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, carburanții, în special diesel-ul, s-au scumpit considerabil. Pe 26 februarie 2022, motorina și benzina se vindeau deja la un preț mediu de peste 7,10 lei/l.

În luna iunie 2022, prețul motorinei standard a depășit chiar și nivelul de 9,2 lei/l, cu peste 2,2 lei sau o treime mai ridicat decât cel actual.

În prezent, în urma ieftinirii dieselului de joi, aceasta costă 6,93-6,98 lei/l în stațiile Petrom și 7,06-7,09 lei/l în cele OMV.

Prețul benzinei a rămas neschimbat, după ieftinirea de 2 bani/l din Vinerea Mare, la 6,80-6,86 lei/l în stațiile Petrom și 6,88-6,92 lei/l, în cele OMV.

Comparativ cu prețurile de acum o lună, de pe 17 martie, benzina s-a scumpit cu 21 de bani/l, în timp ce motorina s-a iefinit cu 25 bani/l.

Diferența dintre prețul motorinei și cel al benzinei a coborât la 13 de bani pe litru, după ce în urma cu 6 luni aceasta ajunsese și la 1,5 lei/l.

Ca și în cazul gazului natural, și în cel al motorinei, Uniunea Europeană, inclusiv România, era dependentă de Rusia, fiind importator net.

În ultima parte a anului trecut, anticipând embargoul impus de UE importului de țiței rusesc, pe 5 decembrie, și apoi celui de produse rafinate rusești, pe 5 februarie, toate companiile distribuitoare de carburanți europene au importat masiv motorină, date fiind atât structura consumului, majoritar de diesel, cât și cea deficitară a producției.

FOTO Un senator PNL fost șef la Distrigaz și E.ON, numit în conducerea ANRE CITEȘTE ȘI FOTO Un senator PNL fost șef la Distrigaz și E.ON, numit în conducerea ANRE

Presiunea venită pe partea de cerere a dezechilibrat raportul de prețuri dintre motorină și benzină din partea a doua a anului trecut, care s-a reflectat în cotațiile internaționale ale celor două tipuri de produse, raport care, în prezent, ca urmare a stocurilor de motorină realizate, trece printr-un fenomen contrar.

Potrivit calculelor Profit.ro, rafinăriile din România trebuie să identifice în 2023 surse alternative pentru cel puțin 80% din importurile de motorină efectuate anul trecut, iar cele europene, pentru aproximativ 50%, care în 2022 au provenit din Rusia, pe 5 februarie intrând în vigoare embargoul impus de UE importului de carburanți rusești.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
benzina
motorina
omv
petrom
lukoil
mol
rompetrol
embargo
rusia