Taxa de solidaritate - Cum vor fi supraimpozitați producătorii de energie electrică. Romgaz și OMV Petrom nu vor putea să vândă gaze din zăcămintele lor propriilor centrale la prețuri de piață

Taxa de solidaritate - Cum vor fi supraimpozitați producătorii de energie electrică. Romgaz și OMV Petrom nu vor putea să vândă gaze din zăcămintele lor propriilor centrale la prețuri de piață
scris 1 sep 2022

Contribuția de solidaritate a producătorilor de energie electrică va consta în esență, ca și până acum, din virarea la bugetul de stat a veniturilor suplimentare ale acestora rezultate din vânzarea energiei produse la prețuri mai mari de 450 lei/MWh, însă cu câteva detalii în plus importante.

Astfel, prețul lunar de vânzare al energiei electrice realizat de către un producător este definit ca ″prețul rezultat din diferența dintre veniturile lunare și cheltuielile lunare raportată la totalul cantității de energie livrată fizic în luna respectivă″.

Numărul zborurilor care au avut întârzieri în ultima săptămână scade. Companiile cu cele mai multe probleme CITEȘTE ȘI Numărul zborurilor care au avut întârzieri în ultima săptămână scade. Companiile cu cele mai multe probleme

Veniturile lunare sunt cele obținute ″din vânzarea energiei electrice cu livrare fizică din producția proprie, din transferarea acesteia din portofoliul de producție în cel de furnizare și/sau achiziționată și din tranzacțiile financiare derulate în luna anterioară declarării impozitului″.

Cheltuielile sunt cele pentru achiziționarea energiei electrice pentru tranzacții cu livrare fizică, inclusiv cele de pe piața de echilibrare, precum și cheltuielile legate de accesul la piețele de energie: tarif de injecție (TG), cheltuieli de administrare piață, tarif de tranzacționare și costul certificatelor CO2.

Kremlinul acuză Europa că impune bariere operațiunilor companiei ruse Gazprom CITEȘTE ȘI Kremlinul acuză Europa că impune bariere operațiunilor companiei ruse Gazprom

Foarte important: ″Nu se includ cheltuielile efective de producție, pentru obținerea unui MWh de energie electrică″, stipulează ordonanță de urgență de modificare a legislației de temperare a prețurilor la energie adoptată joi de Guvern.

Contribuția de solidaritate pentru producători se calculează ca diferență dintre prețul lunar de vânzare (calculate potrivit definițiilor de mai sus) și prețul de referință (de 450 lei/MWh), înmulțită cu cantitatea lunară livrată fizică.

ANUNȚ Tarifele la vacanțele din 2023 vor fi înghețate CITEȘTE ȘI ANUNȚ Tarifele la vacanțele din 2023 vor fi înghețate

De asemenea foarte important: marii producători de gaze naturale Romgaz și OMV Petrom nu vor avea dreptul să ″vândă″ gaze din producția zăcămintelor lor către propriile centrale Iernut și Brazi la prețuri de piață, așa cum a făcut Romgaz în prima jumătate a anului.

În perioada 1 septembrie 2022-31 octombrie 2023, în cazul producătorilor de gaze naturale care desfășoară atât activități de extracție onshore și/sau offshore, indiferent de data începerii acestei activități, cât și activități de producere de energie electrică utilizând gazele naturale, prețul de transfer al gazelor naturale utilizate la producția de energie electrică este de maximum 100 lei/MWh″, prevede OUG.

viewscnt
Afla mai multe despre
energie contributie de solidaritate
supraimpozitare producatori energie
plafonare preturi energie
scumpire energie