Câciu: Schema de sprijin la energie și gaze naturale va costa lunar 1 miliard lei. Banii vor veni din noua taxă

Câciu: Schema de sprijin la energie și gaze naturale va costa lunar 1 miliard lei. Banii vor veni din noua taxă
scris 1 sep 2022

Schema de sprijin în domeniul energiei electrice pentru populație și firme, în noua formă, care va fi aplicată până pe 31 august 2023, va avea un impact bugetar de 1 miliard lei pentru fiecare lună, a precizat ministrul Finanțelor, Adrian Câciu.

Ministrul a adăugat însă că banii de la buget vor fi acoperiți prin noua taxă impusă în domeniu, respectiv din contribuția la Fondul de Tranziție energetică, pe veniturile suplimentare realizate de producătorii de energie electrică și gaze naturale.

ULTIMA ORĂ Guvernul nu va mai deconta de la buget prețuri angro la energie electrică mai mari de 1.300 lei/MWh. Amenzi de 5% din cifra de afaceri pentru tradingul ″suveică″ CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul nu va mai deconta de la buget prețuri angro la energie electrică mai mari de 1.300 lei/MWh. Amenzi de 5% din cifra de afaceri pentru tradingul ″suveică″

Clienții casnici al căror consum mediu lunar de electricitate realizat la locul de consum anul trecut a fost între 100,01 - 300 kWh vor beneficia în continuare de un preț plafonat de 0,8 lei/kWh, dar numai în limita unui consum lunar de cel mult 255 kWh, prevede proiectul de ordonanță de urgență de modificare a măsurilor de temperare a scumpirilor la energie intrat în ședința de guvern de joi și analizat de Profit.ro.

În plus, schema de sprijin, în noua ei formă, va fi aplicată până pe 31 august 2023.

Începând cu 1 septembrie 2022, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro vor plăti o contribuție de solidaritate.

Pentru casnicii care au consumat în medie anul trecut cel mult 100 kWh pe lună, se menține plafonul actual de 0,68 lei/kWh, fără limită de consum.

Spitalele, unitățile de învățământ, creșele și furnizorii de servicii sociale vor plăti maximum 1 leu/kWh, de asemenea fără limită de consum.

Producătorii de energie regenerabilă cer înaintea ședinței de guvern să nu fie supraimpozitați pe fiecare tranzacție CITEȘTE ȘI Producătorii de energie regenerabilă cer înaintea ședinței de guvern să nu fie supraimpozitați pe fiecare tranzacție

Pentru IMM-uri, companiile din industria alimentară și instituțiile publice altele decât cele de mai sus, plafonul va fi de 1 leu/kWh, însă doar pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021. Entitățile care nu au istoric de consum pe 2021 vor beneficia de plafon pentru 85% din consumul realizat lunar.

Ceilalți consumatori noncasnici nu vor mai beneficia de plafonare.

CONFIRMARE Terenul primei fabrici de spumă poliuretanică din România - vândut unui dezvoltator imobiliar. Profit.ro a anunțat anterior că fabrica, cu 150 de angajați, va fi închisă după 50 de ani CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Terenul primei fabrici de spumă poliuretanică din România - vândut unui dezvoltator imobiliar. Profit.ro a anunțat anterior că fabrica, cu 150 de angajați, va fi închisă după 50 de ani

La gaze naturale, se mențin actualele plafoane, de 0,31 lei/kWh pentru casnici și de 0,37 lei/kWh pentru noncasnicii al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum și în cazul producătorilor de energie termică.

Pentru toți clienții de energie sau gaze care nu beneficiază de plafoane, prețul final facturat se stabilește de către fiecare furnizor ca sumă a următoarelor componente, după caz: componenta de achiziție (în aceleași condții precum cele de acum), componenta de furnizare (73 lei/MWh la energie și 12 lei/MWh la gaze), componentele reprezentate de tarifele reglementate/stabilite conform reglementărilor Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei în vigoare pe perioada de aplicare a ordonanței, pentru serviciile prestate de către operatorii rețelelor/sistemelor de distribuție și transport al energiei electrice/gazelor naturale, inclusiv pentru serviciile prestate de către operatorii depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, componentele reprezentate de TVA, accize, contribuția aferentă schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă și contravaloarea certificatelor verzi aferente sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile.

″Începând cu data de 1 septembrie 2022, pe perioada de aplicare a dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, producătorii de energie electrică, entitățile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfășoară activitatea de trading și agregatorii care tranzacționează cantități de energie electrică și/sau gaze naturale pe piața angro plătesc o contribuție de solidaritate″, stipulează proiectul de OUG.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
plafonare pret energie
impact
bugetar
1 miliard