″Test de piață″ eșuat pentru prețul reglementat angro la energie de 450 lei/MWh

″Test de piață″ eșuat pentru prețul reglementat angro la energie de 450 lei/MWh
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 nov 2022

Cel mai mare consumator industrial de energie electrică din România s-a asociat cu principalul furnizor de electricitate al sistemului feroviar românesc și au încercat să cumpere împreună curent electric angro în avans pentru consumul anului 2024, propunând pieței o cotație de pornire apropiată de cea convenită în coaliția de guvernare ca preț reglementat la producători începând de anul viitor, însă fără succes.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Producătorul de aluminiu Alro Slatina și compania de stat Electrificare CFR SA, filială a CFR, au inițiat 5 oferte comune de achiziție pe platforma de contracte bilaterale PCCB-LE-Flex de la bursa de profil OPCOM, cu livrare pe parcursul întregului an 2024.

Volkswagen a numit în poziția de șef de marketing directoarea Google care a creat celebrele Doodles. „Transformăm Volkswagen înapoi într-o marcă iubită.\ CITEȘTE ȘI Volkswagen a numit în poziția de șef de marketing directoarea Google care a creat celebrele Doodles. „Transformăm Volkswagen înapoi într-o marcă iubită."

Cele două companii au vrut să cumpere în total aproape 176.000 MWh în bandă, la o putere constantă de 10 MW pe interval de decontare.

Prețul de pornire propus a fost de 455 lei/MWh.

GRAFIC Bitcoin, la minimul ultimilor 2 ani pe fondul îngrijorărilor privind achiziția FTX de către Binance CITEȘTE ȘI GRAFIC Bitcoin, la minimul ultimilor 2 ani pe fondul îngrijorărilor privind achiziția FTX de către Binance

Toate licitațiile au fost anulate însă, din lipsă de ofertanți.

După 2 luni consecutive de ″secetă″, lichiditatea a revenit într-o oarecare măsură în noiembrie pe platforma de contracte bilaterale PCCB-LE-Flex, după cum a relatat Profit.ro aici și aici, însă tranzacțiile încheiate între producători și furnizori sau distribuitori s-au perfectat la prețuri apropiate de limita de decontare de la bugetul de stat impusă prin lege, de 1.300 lei/MWh.

ULTIMA ORĂ Rusia se retrage din Herson, singurul centru regional cucerit CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rusia se retrage din Herson, singurul centru regional cucerit

Legislația în prezent în vigoare stipulează că 450 lei/MWh este limita maximă de cotație cu care producătorii români își pot vinde angro energia fără a fi supraimpozitați, fiind totodată prețul fix reglementat cu care aceștia sunt obligați să-și vândă electricitatea disponibilă în Republica Moldova, aflată într-o situație energetică dramatică.

Coaliția de guvernare a convenit ca, începând din 2023, 450 lei/MWh să fie prețul maxim cu care producătorii își vor vinde energia angro, urmând să fie adoptat un act normativ în acest sens. Anterior, grupul italian Enel, care deține în România doi furnizori majori de energie, precum și trei distribuitori, a dezvăluit că a discutat cu Guvernul despre impunerea acestui preț reglementat.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret reglementat energie
scumpire energie
criza energetica
supraimpozitare producatori energie