DOCUMENT CONFIRMARE Guvernul le impune producătorilor de energie preț reglementat de 450 lei/MWh

DOCUMENT CONFIRMARE Guvernul le impune producătorilor de energie preț reglementat de 450 lei/MWh
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 nov 2022

Guvernul va institui un mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, prețul maxim de vânzare angro a electricității de către producători, cu excepția celor care generează energie regenerabilă, către furnizori și operatorii de distribuție urmând să fie de 450 lei/MWh, prevede ordonanța de urgență redactată de Guvern și care confirmă informațiile anunțate anterior de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Actul poate fi văzut AICI și AICI

De la obligația de vânzare cu 450 de lei/MWh sunt scutiți doar actualii producătorii de energie eoliană, solară, geotermală, din biomasă, biolichide, biogaz, gaz de fermentare a deșeurilor, gaz de fermentare a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate și producătorii de energie hidro utilizată în centrale cu o putere instalată de cel mult 10 MW. O scutire suoplimentară este acordată și producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET, iar alta capacităților de producere a energiei electrice intrate în funcțiune după data de 1 aprilie 2022.

Profit.ro a anunțat recent că grupul italian Enel, care deține pe plan local doi dintre cei mai mari furnizori de curent electric, plus 3 distribuitori, și în cazul căruia sunt informații legate de o vânzare a filialei din România, a discutat cu Guvernul de la București revenirea la o piață reglementată a energiei electrice, în care prețul maxim de vânzare angro a electricității de către producători către furnizori și operatorii de distribuție să fie de 450 lei/MWh.

Cum a explicat atunci Profit.ro, legislația în vigoare stipulează că 450 lei/MWh este limita maximă de cotație cu care producătorii români își pot vinde angro energia fără a fi supraimpozitați, fiind totodată prețul fix reglementat cu care aceștia sunt obligați să-și vândă electricitatea disponibilă în Republica Moldova, aflată într-o situație energetică dramatică.

INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie CITEȘTE ȘI INFOGRAFICE MOL - cele mai reduse vânzări în România din istorie

De asemenea, de la 1 septembrie, în urma OUG nr. 119/2022, statul nu le mai decontează de la buget furnizorilor de electricitate diferențe dintre costurile de achiziție de pe piețele angro și prețurile plafonate impuse în beneficiul consumatorilor care implică un preț mediu ponderat de achiziție de peste 1.300 lei/MWh, ceea ce a dus practic la dispariția tranzacțiilor pe termen mediu și lung de pe OPCOM. În plus, marja de profit a tranzacțiilor interne este supraimpozitată cu 98%, iar a celor de export – cu 100%.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret reglementat energie
piata reglementata energie