Țiriac își iartă parcul solar din Prahova de datorii de 7,6 milioane euro, după pierderile cauzate de tăierea subvențiilor de stat

Țiriac își iartă parcul solar din Prahova de datorii de 7,6 milioane euro, după pierderile cauzate de tăierea subvențiilor de stat
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 24 sep 2016

Omul de afaceri Ion Țiriac, care controlează producătorul de energie solară Blue Sand Investment prin două firme offshore înregistrate în Cipru, a decis să majoreze capitalul social al companiei cu circa 7,6 milioane de euro, prin compensarea și includerea în capital a unor credite nerambursate pe care le acordase anterior Blue Sand Investment.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Compania deține un parc fotovoltaic cu putere instalată de 8 MW în comuna Păulești din Prahova și este, totodată, furnizor de curent electric și trader pe bursa de energie OPCOM.

Blue Sand Investment, parte a Țiriac Holding, este deținută de omul de afaceri prin intermediul Credanti Holdings Limited (80,89% din părțile sociale) și Weybridge Holdings Limited (19,11%) din Cipru, care își au sediul la aceeași adresă din Nicosia și sunt reprezentate de avocatul Costina Genoveva Enache.

Taxa TVR va fi colectată și de către RCS&RDS CITEȘTE ȘI Taxa TVR va fi colectată și de către RCS&RDS

În urma majorării, capitalul Blue Sand Investment crește de la 12,1 milioane de euro la 19,7 milioane de euro. Suma de 7,6 milioane de euro cu care a fost majorat capitalul reprezintă credite nerambursate primite de la asociații săi de către Blue Sand Investment, inclusiv dobânda acumulată. În martie, Țiriac a mai efectuat o majorare de capital la companie, de această dată în numerar, în valoare totală de 152.000 de euro.

Parcul solar al lui Țiriac din Păulești, Prahova, a fost construit cu ajutorul unei finanțări de 8 milioane de euro primite de la Banca Românească, pe o perioadă de 8 ani, care a acoperit peste jumătate din investiția totală, cifrată la 13,6 milioane de euro.

Parcul a fost finalizat și pus în funcțiune în 2013, adică exact în anul în care Guvernul a început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă sub formă de certificate verzi adăugate pe facturile de curent electric ale tuturor consumatorilor de energie electrică din România.

EXCLUSIV Vila fostului șef din ADS condamnat în dosarul ICA, vândută și nu prea de Fisc. Cumpărătorul nu a vărsat banii și ar putea suporta daune CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vila fostului șef din ADS condamnat în dosarul ICA, vândută și nu prea de Fisc. Cumpărătorul nu a vărsat banii și ar putea suporta daune

Reducerea subvențiilor, cele mai generoase din Europa la debutul schemei de sprijin pentru energia regenerabilă, a continuat și în anii următori, astfel încât, în prezent, organizațiile profesionale ale industriei se plâng că mulți producători de energie verde nu-și mai pot acoperi costurile și intră în insolvență sau faliment.

De altfel, puterea instalată totală a capacităților de producție de energie regenerabilă a scăzut cu peste 8% anul acesta, de la 5.142 MW la finalul anului trecut la 4.690 MW la jumătatea lui 2016.

Tăierea subvențiilor a afectat și parcul solar de la Păulești, care a acumulat pierderi totale de peste 27 de milioane de lei în cei trei ani de funcționare, potrivit datelor raportate de Blue Sand Investment la Ministerul Finanțelor. Anul trecut, pierderea a fost de 12,4 milioane de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ion tiriac
tiriac holdings
parc solar
subventii energie regenerabila
certificate verzi
factura curent electric