Transelectrica: Dividendele suplimentare de 171 milioane lei cerute de Guvern ne obligă să ne împrumutăm pentru investiții, unele de interes strategic european

Transelectrica: Dividendele suplimentare de 171 milioane lei cerute de Guvern ne obligă să ne împrumutăm pentru investiții, unele de interes strategic european
scris 20 sep 2017

Operatorul sistemului energetic național, Transelectrica, controlat de stat prin Ministerul Economiei cu peste 58% din capital, le transmite acționarilor că distribuirea dividendelor suplimentare de 171 milioane lei solicitate de Guvern, din rezerve și profitul reportat, va obliga compania să contracteze împrumuturi pe termen mediu și lung încă din primul semestru al anului viitor pentru a-și putea finanța proiectele de investiții, dintre care unele sunt considerate de interes strategic la nivel european.

EU, CLIENTUL, am dreptul sa știu! (P) CITEȘTE ȘI EU, CLIENTUL, am dreptul sa știu! (P)

"Trebuie avut însă în vedere că orice sumă distribuită ca dividende în acest moment va presupune necesitatea contractării de către companie încă din semestrul I al anului 2018 a unor finanțări noi pe termen mediu și lung în vederea realizării proiectelor de investiții strategice aprobate de către ANRE și Ministerul Economiei în planul de dezvoltare pe 10 ani. Proiectele majore incluse în planul de dezvoltare al companiei sunt deja incluse în Planul European de dezvoltare a rețelei de transport al energiei electrice coordonat la nivel de ENTSO-E (Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport al Energiei – n.r.). Subliniem că printre aceste proiecte se numără și 6 Proiecte de Interes Comun European (eligibile pentru a primi finanțări nerambursabile de la UE – n.r.)", se arată într-un document recent al Transelectrica adresat acționarilor și analizat de Profit.ro.

Aproximativ 100.000 de elevi din peste 1.100 de școli, implicați de Environ în selectarea responsabilă a deșeurilor CITEȘTE ȘI Aproximativ 100.000 de elevi din peste 1.100 de școli, implicați de Environ în selectarea responsabilă a deșeurilor

În plus, Transelectrica a relansat recent o megalicitație pentru servicii și lucrări strategice la instalațiile din gestiunea sa pe care o anulase în aprilie după ce constatase că singura ofertă depusă, chiar de către filiala sa de mentenanță SMART SA, era neconformă cu caietul de sarcini și cu legislația achizițiilor publice și, deci, inacceptabilă. Valoarea estimată a contractului, care va avea durata de 3 ani, este de circa 270 milioane lei, cu tot cu TVA.

Transelectrica: Dividendele suplimentare de 171 milioane lei cerute de Guvern ne obligă să ne împrumutăm pentru investiții, unele de interes strategic european

LISTA băncilor despre care Guvernul susține că nu ar fi plătit corect impozit pe profit conține și nume astăzi inexistente CITEȘTE ȘI LISTA băncilor despre care Guvernul susține că nu ar fi plătit corect impozit pe profit conține și nume astăzi inexistente

La rândul său, Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlat de stat prin Ministerul Energiei cu peste 82% din acțiuni, precizează într-o notă adresată acționarilor în perspectiva ședinței AGA convocate la finalul acestei luni că dividendele suplimentare de 110 milioane lei solicitate recent de Guvern reprezintă peste 85% din banii puși deoparte de companie pentru investiții.

"Astfel, în cazul aprobării de către AGA din data de 28.09.2017/29.09.2017 a solicitării Ministerului Energiei de a distribui suma de 110.000.000 lei sub formă de dividende, aceasta va fi distribuita din “Alte rezerve reprezentând fonduri pentru surse proprii de finanțare” (incluse în cont contabil 1068). La 31.12.2016, soldul contului “Alte rezerve reprezentând fonduri pentru surse proprii de finanțare” este în valoare de 128.915.264 lei, astfel distribuirea sumei de 110.000.000 lei ar reprezenta 85,33% din soldul acestui cont", se arată în documentul citat.

Iar operatorul sistemului național de transport de gaze naturale, Transgaz, a avertizat recent Guvernul, pentru a doua oară, cu privire la impactul negativ al distribuirii dividendelor suplimentare de 171 milioane lei cerute de stat din rezervele și profitul reportat al companiei asupra capacității acesteia de a-și finanța investițiile strategice pe care le are în plan.

Ministerul Energiei a anunțat marți că a emis autorizația de construire a conductelor Onești-Gherăști și Gherăști-Lețcani, costurile acestui proiect investițional al Transgaz fiind estimate să ajungă la 131,7 milioane de euro, dintre care 47 de milioane de euro vor fi fonduri UE nerambursabile. Cele două conducte noi vor fi racordate la gazoductul Iași-Ungheni și vor asigura o presiune compatibilă cu cea din sistemul de transport din Republica Moldova, majorând totodată capacitatea de export de gaze a României către țara vecină la 1,5 miliarde de metri cubi pe an.

Un indice vechi cât piața: Indicele BET, la 20 de ani de la lansare, dar la 10 ani de la maximum istoric CITEȘTE ȘI Un indice vechi cât piața: Indicele BET, la 20 de ani de la lansare, dar la 10 ani de la maximum istoric

Guvernul a mai cerut dividende suplimentare de la Romgaz (747,72 milioane lei, din care 523,4 milioane lei vor reveni statului), Hidroelectrica (655 milioane lei, din care 524 milioane lei destinați bugetului de stat) și Conpet (85 milioane lei, din care statul va încasa 50 milioane lei).  

Ordonanța de rectificare a bugetului de stat pe 2017, adoptată săptămâna trecută de Executiv, prevede majorarea veniturilor bugetare din dividende cu circa 2,14 miliarde lei față de prevederile inițiale de 3,14 miliarde lei din Legea bugetului pe 2017, adică cu aproape 32%. Anul trecut, statul a încasat din dividende mai mult de 2,2 miliarde lei.

Premierul Tudose a declarat, cu acea ocazie, că Guvernul a cerut dividende suplimentare de la companiile energetice de stat pentru că „acum trebuie” pentru demararea unor proiecte importante. Tudose a explicat că s-a discutat această posibilitate cu toate companiile de stat și că „acolo unde banii nu erau angajați sau nu era nicio prognoză că vor fi necesari, s-au luat acum”.

„Dividentele, în mod cert, se dau acționarilor. Nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu aveau dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuie. Vrem să începem niște proiecte foarte mari și am dat un exemplu Brașov-Ploiești. Acela se face pe bani naționali și trebuie să demonstrăm că avem banii măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener în proiect”, a spus premierul.

viewscnt
Afla mai multe despre
transelectrica
nuclearelectrica
transgaz
romgaz
hidroelectrica
conpet
dividende companii de stat
ministerul energiei
ministerul economiei
companii energetice de stat investitii
reteaua electrica de transport
sistemul energetic national