Tranzacție surpriză: "Regele eolienelor" Emanuel Muntmark vinde proiectul celui mai mare parc solar din România

Tranzacție surpriză: "Regele eolienelor" Emanuel Muntmark vinde proiectul celui mai mare parc solar din România
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 1 nov 2022

Emanuel Muntmark, deținătorul Monsson Group, unul dintre cei mai mari investitori locali în unități de producție de energie regenerabilă, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", vrea să vândă firma care dezvoltă proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din România.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

După cum a relatat Profit.ro, anul acesta, în primăvară, compania lui Muntmark, West Power Investments SRL, a primit aviz de racordare pentru proiectul centralei solare Arad 1, care va fi ridicată pe o suprafață de teren de peste 1.000 de hectare de pe raza comunelor arădene Grăniceri și Pilu.

FOTO PSD a găsit înlocuitorul lui Dîncu pentru funcția de ministru al Apărării CITEȘTE ȘI FOTO PSD a găsit înlocuitorul lui Dîncu pentru funcția de ministru al Apărării

Parcul fotovoltaic va fi de departe cel mai mare din România, fiind gândit să aibă o putere instalată de peste 1.000 MW.

Acum, Muntmark s-a înțeles să vândă firma dezvoltatoare unui fond de investiții înregistrat în Luxemburg și administrat de asset-managerul global specializat în infrastructură energetică Actis.

Cel mai mare asociat al West Power Investments SRL este Monsson SARL, vehicul juridic tot din Luxemburg, controlat de Muntmark. 

VIDEO Oferte pentru cinematograful Favorit. Bătrânul cinema - dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Contract blocat ani întregi de birocrație. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 ani CITEȘTE ȘI VIDEO Oferte pentru cinematograful Favorit. Bătrânul cinema - dărâmat la pământ pentru a renaște în Centru European. Contract blocat ani întregi de birocrație. Cinematograful - o ruină, ieșind din circuit de 20 ani

Potrivit unui document analizat de Profit.ro, înțelegerea prevede că, inițial, fondul va împrumuta Monsson SARL 15 milioane euro, în scopul finanțării costurilor de dezvoltare ale proiectului fotovoltaic. În schimb, asociații West Power Investments SRL își vor gaja în favoarea Actis Eastern Europe Energy SARL părțile sociale în firmă și toate beneficiile care decurg sau ar putea decurge din acestea.

Termenii înțelegerii sugerează că, după finalizarea și punerea în funcțiune a parcului solar Arad 1, Actis Eastern Europe Energy SARL va prelua firma dezvoltatoare West Power Investments SRL și va opera centrala fotovoltaică.

ULTIMA ORĂ VIDEO Disney Resort din Shanghai a fost închis brusc, vizitatorii nu au voie să părăsească parcul CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO Disney Resort din Shanghai a fost închis brusc, vizitatorii nu au voie să părăsească parcul

Avizul de racordare prevede ca dată estimată de punere în funcțiune a noii capacități de producție de energie regenerabilă finalul anului 2024.

Informațiile oficiale disponibile arată că cea mai mare parte a terenului pe care va fi construit parcul fotovoltaic aparține companiei agrobusiness Agricola Grăniceri Managening SRL, controlată de investitori italieni, cu care West Power Investments SRL a încheiat contract pentru drepturi de superficie, pe o perioadă de 33 de ani.

Mama lui Elon Musk vine în România CITEȘTE ȘI Mama lui Elon Musk vine în România

Printr-un alt vehicul juridic, cei de la Actis s-au asociat recent cu asset-managerul britanic Low Carbon pentru proiectul construirii unui parc eolian cu putere instalată de 450 MW în județul Buzău, care ar urma să fie cel de-al doilea ca mărime din România, după Fântânele-Cogealac al australienilor de la Macquarie.

Emanuel Muntmark a mai vândut proiecte de producție de energie regenerabilă către Enel, Electrica SA, Shikun Binui sau Alerion.

viewscnt
Afla mai multe despre
emanuel muntmark
regele eolienelor
cel mai mare parc solar din romania
actis
investitii proiecte productie regenerabila
monsson group