Tranzacții așteptate pe orizontală și verticală în sectorul energetic din România, după ce, la nivel global, valoarea acestora a ajuns la o cifră record

Tranzacții așteptate pe orizontală și verticală în sectorul energetic din România, după ce, la nivel global, valoarea acestora a ajuns la o cifră record
scris 26 sep 2018

Valoarea tranzacțiilor din sectorul energiei și al utilităților la nivel global a atins un record absolut de 180 miliarde de dolari în primul semestru al anului 2018, în România în perioada următoare fiind posibile mai multe integrări pe verticală, între furnizori și producători, dar și pe orizontală, între producătorii cu diverse tehnologii, rezultă dintr-un raport Ernst & Young.

Valoarea de 180 miliarde de dolari din primul semestru a fost atinsă în pofida unei scăderi de 14% în al doilea trimestru, față de perioada similară a anului trecut, la 83 miliarde de dolari.

Conform raportului EY Power transactions and trends: Q2 2018 (PTT), sectorul energiei regenerabile a cumulat aproape jumătate (46%) din volumul tranzacțiilor în trimestrul al doilea 2018.

”În România este posibil, pe fondul creșterii continue a prețurilor pe piețele la termen, ca generatorii din surse regenerabile să vadă o revigorare a afacerii, iar în curând, datorită progresului tehnologic ce duce la scăderea costurilor specifice de investiție în astfel de tehnologii și la creșterea performanțelor, să vedem planuri de afaceri ce nu mai contează pe scheme de sprijin pentru electricitatea din surse regenerabile. Mai mult, prețul avut în vedere pentru remunerarea electricității produse de panourile fotovoltaice instalate pe acoperișuri individuale poate deveni atractiv în curând, pentru inițiative private”, susține Valeriu Binig, Partener EY România.

Tendința spre investițiile în energie regenerabilă la nivel global a continuat să ia avânt în al doilea trimestru, cu 63 de tranzacții totalizând 12,9 miliarde de dolari. Angajamentul Uniunii Europene de a atinge o pondere de 32% a energiei regenerabile până în 2030, precum și trei tranzacții din zona energiei regenerabile din SUA, totalizând 3,8 miliarde de dolari, au stabilit agenda globală pentru investițiile tot mai mari în energie curată.

Guvernul ar urma să aibă pe masă eliminarea supraaccizei la carburanți, care a făcut România statul est-european cu cea mai agresivă impozitare în domeniu CITEȘTE ȘI Guvernul ar urma să aibă pe masă eliminarea supraaccizei la carburanți, care a făcut România statul est-european cu cea mai agresivă impozitare în domeniu

Și companiile de utilități au investit din ce în ce mai mult în noile tehnologii în trimestrul al doilea. În Europa, s-au investit 5,5 miliarde de dolari în servicii energetice și în noi tranzacții în materie de tehnologie, în timp ce compania niponă Tokyo Electric Power Company (TEPCO) a înființat o filială care își propune dezvoltarea de parteneriate pentru dezvoltarea de tehnologii inovatoare.

“Pe fondul întârzierii evoluției proiectelor strategice în noi capacități mari de generare (în România - n.r.), este posibil ca presiunea concurențială necesară în sector să origineze de la aceste noi capacități ce folosesc energii regenerabile. Ne așteptăm, de asemenea, la posibile integrări pe verticală, între furnizori și generatori, dar și pe orizontală, între generatori de diverse tehnologii, în condițiile în care prețul din piață și perspectivele prețului tonei de CO2 pe piața europeană aduc un balon de oxigen generatorilor „low-carbon” existenți, cu prețuri atractive pentru vânzători”, afirmă Valeriu Binig.

În trimestrul al doilea, s-a înregistrat o creștere a popularității piețelor în curs de dezvoltare ca destinații de investiții pentru tranzacțiile tradiționale de fuziuni și achiziții (M&A). Thailanda și India au înregistrat tranzacții în valoare de 5,3 miliarde de dolari și, respectiv, 3,2 miliarde de dolari, în timp ce în Estonia tranzacțiile realizate de investitorii autohtoni și străini au totalizat 600 milioane de dolari.

China ocupă primul loc în topul investițiilor externe în trimestrul al doilea, cu tranzacții transfrontaliere anunțate în valoare de 31,2 miliarde de dolari, în linie cu inițiativa „O centură, Un Drum” (One Belt, One Road) a guvernului chinez. O mare parte din această sumă (27,4 miliarde de dolari) reprezintă oferta de preluare a companiei portugheze EDP de către China Three Gorges.

După ce a atins o valoare record în trimestrul I (63,1 miliarde de dolari), piața europeană de fuziuni și achiziții se menține puternică, atingând o valoare de 45,7 miliarde de dolari în trimestrul al doilea, care reprezintă 55% din valoarea totală a tranzacțiilor din sectorul energiei și utilităților la nivel global.

Europa a fost singura regiune în care tranzacțiile în domeniu au avut loc cu premium de cca 33% față de multiplul mediu înregistrat istoric de cca 6.6 ori.

Valoarea tranzacțiilor în regiunea Asia-Pacific a înregistrat o creștere de 78% în al doilea trimestru al anului 2018 față de perioada similară a anului trecut, atingând 10,3 miliarde de dolari. Energia regenerabilă a alimentat cel mai mult activitatea din regiune, cu 25 de tranzacții în domeniul energiei curate, totalizând 3,8 miliarde de dolari.

Deși valoarea tranzacțiilor a scăzut cu 8% în cele două Americi față de al doilea trimestru al anului trecut, până la 26,9 miliarde de dolari, cele șapte megatranzacții înregistrate (totalizând 21,8 miliarde de dolari) au intensificat activitatea în această regiune. În SUA s-a înregistrat 75% din valoarea tranzacțiilor din respectiva zonă (20,2 miliarde de dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
e&y
achiziții
fuziuni
energie regenerabilă