Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanțele rusești pentru disputele cu companiile europene

Tribunalul ICC interzice Gazprom să apeleze la instanțele rusești pentru disputele cu companiile europene
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 mai 2024

Un tribunal al Camerei Internaționale de Comerț (ICC) a interzis grupului Gazprom să continue în Rusia procedurile judiciare împotriva CEZ, a anunțat compania energetică din Cehia, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Într-un comunicat publicat joi seara, CEZ a informat că Tribunalul ICC a admis cererea conform căreia disputele dintre companii trebuie rezolvate conform procedurii de arbitraj ICC și nu în instanțele rusești.

Român cercetat de DIICOT pentru că a supravegheat obiective militare românești sau aparținând NATO din Tulcea și a transmis datele Ambasadei Federației Ruse la București. A fost arestat, fiind acuzat de trădare CITEȘTE ȘI Român cercetat de DIICOT pentru că a supravegheat obiective militare românești sau aparținând NATO din Tulcea și a transmis datele Ambasadei Federației Ruse la București. A fost arestat, fiind acuzat de trădare

În februarie 2023, CEZ a solicitat compensații de aproximativ un miliard de coroane (44 milioane de dolari) de la Gazprom în urma livrărilor de gaze din 2022 mai scăzute decât era stipulat în contracte, în contextul efectelor invaziei Ucrainei de către Rusia, scrie Agerpres.

Compania rusă de stat Gazprom a intentat procese luna trecută atât CEZ și altor firme, cu scopul mutării acțiunilor în instanță în Rusia, de la instanțele arbitrale internaționale.

În comunicat, CEZ a precizat: "Tribunalul a aprobat solicitarea noastră, confirmând că disputele dintre companii trebuie rezolvate conform procedurii de arbitraj ICC și nu în instanțele rusești".

Reprezentanții Gazprom nu au răspuns imediat solicitărilor de a comenta informația.

Un tribunal rusesc a decis miercuri să interzică companiei austriece OMV Gas Marketing and Trading GmbH să demareze la Stockholm o procedură de arbitraj contra diviziei de export a Gazprom. Tribunalul a amenințat că va amenda OMV cu 575,2 milioane de euro în cazul în care compania austriacă merge mai departe cu procedura de arbitraj în tribunale din afara Rusiei. OMV a precizat că consideră ilegitime acțiunile în instanță din Rusia.

Cehia era aproape complet dependentă de aprovizionarea cu gaze din Rusia, în special prin gazoductul Nord Stream și prin Germania, până în 2022, când Rusia a redus livrările, pe fondul deteriorării semnificative a relațiilor cu Occidentul. Autoritățile de la Praga au înlocuit gazele rusești cu alte surse. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gazprom
tribunal