UE ia în considerare importul de gaze din Argentina

UE ia în considerare importul de gaze din Argentina
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 iul 2023

Uniunea Europeană ia în considerare posibilitatea de a importa gaze din Argentina, care este importator net de gaze dar intenționează să-și extindă producția internă, se arată într-un document consultat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Un proiect al memorandumului de înțelegere, care ar putea fi semnat luni de cele două părți, indică că orice acord în domeniul gazelor nu trebuie să afecteze propriile necesități de consum ale Argentinei, și obiectivele celor două părți de limitare a schimbărilor climatice, scrie Agerpres.

Turcia majorează taxele pe combustibili cu 200% CITEȘTE ȘI Turcia majorează taxele pe combustibili cu 200%

"Participanții fac eforturi pentru a coopera în vederea asigurării unui flux stabil de gaze naturale lichefiate (GNL) din Argentina către Uniunea Europeană", se arată în documentul consultat de Reuters, care ar putea fi modificat înainte de a fi publicat.

Comisia Europeană nu a dorit să comenteze.

Argentina se confruntă cu un deficit de energie, fiind nevoită să importe combustibili în lunile când are cel mai ridicat consum. Anul trecut a înregistrat un deficit comercial în domeniul energiei de cinci miliarde de dolari.

Argentina, care este pe locul doi în lume la rezervele neconvenționale de gaze, extinde producția la formațiunea de șisturi Vaca Muerta, din Patagonia.

Țările din Europa vor să caute noi surse pentru aprovizionarea cu gaze, după reducerea fluxurilor din Rusia, în contextul invaziei Ucrainei.

Dar UE se așteaptă la scăderea utilizării gazelor până la finalul deceniului, pe fondul măsurilor adoptate pentru îndeplinite obiectivelor legate de schimbările climatice. Blocul comunitar vrea să înlocuiască majoritatea livrărilor de gaze rusești cu surse curate de energie, nu cu combustibili fosili.

Lisa Fischer, de la think tank-ul E3G, a cerut UE să se concentreze pe sprijinirea Argentinei în dezvoltarea de energie regenerabilă și alte soluții care să nu afecteze clima.

Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank CITEȘTE ȘI Banca Transilvania listează o emisiune de obligațiuni cu o valoare de 200 milioane euro. IFC oferă 100 de milioane de euro, alături de Asian Infrastructure Investment Bank

"Până când vor fi exploatate zăcămintele din Argentina - ei nu au nici măcar infrastructura completă de export pentru a trimite gaze către Europa - nu cred că UE va mai avea nevoie de gaze", a declarat Fischer.

În document se arată că acele două părți vor colabora în domenii cum ar fi energia regenerabilă și hidrogen și vor face eforturi pentru reducerea emisiilor de metan în lanțurilor lor de aprovizionare cu gaze. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
argentina