ULTIMA ORĂ Guvernul speră la peste 260 milioane lei în plus din suprataxarea Romgaz și OMV Petrom

ULTIMA ORĂ Guvernul speră la peste 260 milioane lei în plus din suprataxarea Romgaz și OMV Petrom
scris 6 aug 2019

Guvernul estimează că va încasa cu peste 260 milioane lei în plus față de prevederile bugetare inițiale din impozitul pe veniturile suplimentare obținute de producătorii interni ca urmare a dereglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, reiese din proiectul de ordonanță de aprobare a rectificării bugetare.

Astfel, documentul citat prevede un plus de încasări de 264,48 milioane lei din această sursă, principalii plătitori fiind Romgaz și OMV Petrom, care asigură împreună circa 94% din producția internă de gaze a României.

Legea inițială a bugetului de stat pe 2019 prevedea încasări de 916,21 milioane lei din această sursă, astfel că Executivul speră la o majorare cu aproape 29% a acestei cifre.

ULTIMA ORĂ Guvernul suspendă angajările în instituțiile și autoritățile publice. Doar un post vacant din trei mai poate fi scos la concurs. CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul suspendă angajările în instituțiile și autoritățile publice. Doar un post vacant din trei mai poate fi scos la concurs.

Datele INS arată că producția internă de gaze a scăzut cu 1,1% în primele 5 luni ale anului.

Potrivit OMV Petrom, prețul mediu ponderat al gazelor naturale pentru tranzacțiile încheiate în T2 2019 pe platformele BRM și OPCOM a fost de 105 lei/MWh, față de 84 lei/MWh în perioada similară a anului trecut, ceea ce ar însemna o majorare de 25%.

Varianta inițială a OUG nr. 114/2018 prevedea că și consumatorii industriali de gaze urmau să primească materie primă de producție internă la preț plafonat de 68 lei/MWh, precum cei casnici și producătorii de energie termică pentru populație, însă prevederea a fost eliminată ulterior prin OUG nr. 19/2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze naturale
scumpire gaze naturale
suprataxare gaze
impozit venituri suplimentare liberalizare pret productie interna gaze
romgaz
omv petrom