ULTIMA ORĂ Presa austriacă - Petrom poate trece sub controlul norvegienilor. Guvernul austriac - dispus să sacrifice OMV pentru a-și asigura independența de gazul rusesc

ULTIMA ORĂ Presa austriacă - Petrom poate trece sub controlul norvegienilor. Guvernul austriac - dispus să sacrifice OMV pentru a-și asigura independența de gazul rusesc
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 10 oct 2022

Petrom, cea mai importantă companie de petrol și gaze din România, poate trece sub controlul unui consorțiu norvegian, care dorește să preia nu numai 31,5% din acțiunile principalului acționar al companiei românești, OMV, cât a anunțat în urmă cu o lună Trend, ci un pachet de control de cel puțin 51%, susține presa austriacă. Potrivit Kurier și Der Standard, pentru a scăpa de dependența de gazele rusești, guvernul austriac ar fi extrem de interesat în realizarea tranzacției.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Lawrence Summers, fost secretar al Trezoreriei SUA, președinte al Universității Harvard și economist șef al Băncii Mondiale, cel care a anticipat actuala criză inflaționistă, deschide Gala Profit.ro. Premii speciale, într-un an special

Profit.ro a anunțat la milocul lunii septembrie că un consorțiu format din 4 companii norvegiene și o companie din SUA au depus două scrisori de intenție în vederea achiziționării unei participații din portofoliul upstream, de producție de petrol și gaze, al grupului austriac OMV.

De ce este important: OMV Petrom deține o participație de 50% din cel mai important zăcământ de gaze din Marea Neagră, Neptun Deep, alături de Romgaz, proiect în care are și statutul de operator. Decizia finală de investiție a fost amânată în repetate rânduri, ultimul termen avansat fiind la mijlocul anului viitor, deși ministrul Energiei, Virgil Popescu, susține că în acordul de concesiune este stipulat ca până la 31 decembrie 2022 să fie făcută “declarația de descoperire comercială”.

Mai este important: Grupul austriac OMV deține 51% din OMV Petrom, statul român având o participație de 20,6%. În urma înlocuirii, în urmă cu un an, a lui Rainer Seele cu Alfred Stern, fostul CEO al Borealis AG, strategia austriecilor s-a modificat, intenționând să transforme compania într-una petrochimică, în detrimentul activității de producție de hidrocarburi. Cu toate acestea, în pofida schimbării strategice spre sectorul petrochimic, șeful Consiliului de Supraveghere al OMV, Mark Garrett, declara la acea vreme că grupul austriac OMV va continua să deruleze unele proiecte de petrol și gaze, printre care și Neptun Deep, din Marea Neagră.

EXCLUSIV Criza energetică, premieră în România: Gaze înmagazinate, ipotecate la Bursa Română de Mărfuri CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Criza energetică, premieră în România: Gaze înmagazinate, ipotecate la Bursa Română de Mărfuri

O eventuală preluare de către norvegieni a pachetului majoritar în business-ul de dezvoltare și producție hidrocarburi al OMV ar putea fi benefică și pentru exploatarea Neptun Deep. Spre deosebire de OMV, care, deși mai deține participații în proiecte offshore de mare adâncime, în majoritatea acestora nu are statutul de operator, companiile norvegiene au know how-ul necesar dezvoltării unor astfel de zăcăminte.

Pentru a-i convinge pe oficialii vienezi, consorțiul norvegian s-a oferit să garanteze furnizarea a peste 80% din necesarul de consum anual de gaze al Austriei, și anume 75 TWh. În prezent, consumul anual de gaze al Austriei se ridică la aproximativ 90 TWh.

EXCLUSIV CONFIRMARE Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România - desemnat FUI de către ANRE. Va fi nevoită să îi preia în portofoliu pe clienții finali care rămân fără furnizor. Urmează Enel CITEȘTE ȘI EXCLUSIV CONFIRMARE Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România - desemnat FUI de către ANRE. Va fi nevoită să îi preia în portofoliu pe clienții finali care rămân fără furnizor. Urmează Enel

Problema guvernului austriac, conform sursei citate, este că norvegienii vor un pachet de control de minimum 51%, în timp ce el deține doar 31,5% din companie, prin intermediul ÖBAG, 24,9% din acțiuni fiind în proprietatea MPPH (Mubadala Petroleum and Petrochemicals Holding Company L.L.C, din Abu Dhabi), iar 43,1% fiind la alți investitori privați.

Cea mai facilă variantă ar fi divizarea OMV în două companii, una de petrochimie și una de upstream. MPPH nu este interesată de exploatarea hidrocarburilor, ceea ce ar putea facilita preluarea de către guvernul austriac a participației majoritare în compania upstream în schimbul cedării unei participații superioare consorțiului în business-ul petrochimic.

Kourier susține chiar că reprezentanții guvernului austriac au rezervate deja biletele de avion către Abu Dhabi în vederea negocierii unui deal.

EXCLUSIV Avertisment la cele mai înalte niveluri al traderilor europeni de energie: Supraimpozitarea românească riscă să ″destructureze″ întreaga piață continentală CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Avertisment la cele mai înalte niveluri al traderilor europeni de energie: Supraimpozitarea românească riscă să ″destructureze″ întreaga piață continentală

Dacă se optează pentru divizarea grupului, foarte probabil, OMV Petrom, care a redevenit cel mai important activ upstream al OMV după retragerea austriecilor din Rusia, poate intra în componența companiei de hidrocarburi, al cărei control ar urma să fie preluat de consorțiul norvegian.

Profit.ro a anunțat la milocul lunii septembrie că un consorțiu format din 4 companii norvegiene și o companie din SUA au depus două scrisori de intenție în vederea achiziționării unei participații din portofoliul upstream, de producție de petrol și gaze, al grupului austriac OMV.

Față de zvonurile precedente nefundamentate, inclusiv privind vânzarea Petrom, infirmate de altfel de oficialii OMV, de aceasta dată informația publicată de Trend a fost confirmată de un purtător de cuvânt al grupului austriac. În plus, o eventuală vânzare a unei participații din portofoliul upstream al OMV ar avea sens din două motive în contextul actual. În primul rând, atât companiile norvegiene, cât și cele americane, au disponibilități financiare ridicate, nefiind supuse supraimpozitării pe care UE vrea s-o introducă, iar în al doilea rând, Austria are nevoie de gaz ca de aer, în special norvegian, în urma diminuării drastice a livrărilor Gazprom.

EXCLUSIV Vicepreședintele senior al Franklin Templeton București: Sperăm să convingem statul să listăm Hidroelectrica și pe o bursă externă. Interes enorm de la mari jucători internaționali. Unele idei de modificare a legislației prețurilor la energie ne CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vicepreședintele senior al Franklin Templeton București: Sperăm să convingem statul să listăm Hidroelectrica și pe o bursă externă. Interes enorm de la mari jucători internaționali. Unele idei de modificare a legislației prețurilor la energie ne

Reprezentanții statului austriac din Comisia de Supraveghere a OMV i-au cerut lui Stern să-și reevalueze strategia prezentată la mijlocul lunii martie a acestui an, de transformare a OMV într-o companie petrochimică, în contextul actualelor evoluții de pe piața petrolului și gazelor.

Critici interni, precum Johann Pleininger (membrul consiliului administrativ al OMV responsabil cu explorarea și producția și membru al Comisiei de Supraveghere al OMV Petrom, căruia însă nu i-a fost reînnoit contractul), dar și reprezentanții angajaților din Comisia de Supraveghere, fac presiuni asupra conducerii companiei pentru a-și reconsidera retragerea din activitatea de producție de hidrocarburi.

În plus, Ministerul austriac de Finanțe a cerut conducerii companiei să „analizeze securitatea aprovizionării cu gaze a Austriei”. Conform acestuia, Comisia de Supraveghere a OMV ar trebui să apeleze și la consultanți externi în acest sens, însă decizia aparține conducerii executive, Consiliului de Administrație al OMV.

EXCLUSIV Cum vede Guvernul criza din energie: Problema nu e la producători, ci la traderi! Prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″. Decizii: Actualele prețuri finale plafonate - păstrate, traderii - supraimpozitați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum vede Guvernul criza din energie: Problema nu e la producători, ci la traderi! Prețurile au crescut ″mult prea accelerat″ și ″fără justificare″. Decizii: Actualele prețuri finale plafonate - păstrate, traderii - supraimpozitați

Potrivit Trend, există 2 variante de realizare a deal-ului cu norvegienii (sau americanii, după caz). Prima ar viza divizarea OMV în 2 companii, una de petrochimie și una upstream. Valoarea companiei de explorare și producție ar fi de de cel puțin șase miliarde de euro. 

Alternativa ar fi separarea diviziei de explorare și producție, cu excepția activităților din România, potrivit Trend, într-o subsidiară a OMV, la care scandinavii să participe ca parteneri strategici.

Se pare că, pe lângă prețul de achiziție, norvegienii au promis investiții în noi capacități de producție în Norvegia și asigurarea securității alimentării cu gaze a Austriei pe termen lung.

Grupul austriac este însă în criză de timp, rezervările de capacitate pe punctele de interconectare europene, care ar stabili cantitatea de gaz care va curge dinspre Norvegia spre Austria în 2023, urmând a fi efectuate la începutul anului.

Conducerea OMV pare că ține la preț, subliniind că „trebuie făcută o distincție între contractele de furnizare de gaze și vânzarea de active”.

Nu este clar însă dacă Johann Pleininger, care a intermediat, susține Trend, oferta depusă de consorțiul norvegian, va fi instalat la conducerea noii companii upstream, în cazul în care aceasta se va realiza.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv
vanzare
participație
active
petrom
norvegia
consorțiu