ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Statul vrea să confiște veniturile realizate de benzinării în urma comercializării cu prețuri artificial mărite

ULTIMA ORĂ VIDEO&FOTO Statul vrea să confiște veniturile realizate de benzinării în urma comercializării cu prețuri artificial mărite

Inquam Photos / Octav Ganea

scris 10 mar 2022

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, a anunțat, după o discuție la Guvern pe tema creșterii prețurilor la carburanți, care a produs cozi imense la benzinării în întreaga țară, că ”am putea vorbi de o structură, sau o inițiativă de tip cartelar” și că se analizează dacă unii comercianți au majorat prețurile pentru că au făcut-o și alții. El a mai spus că se ia în calcul ”confiscarea veniturilor, împreună cu ANAF, realizate în urma comercializării cu prețuri artificial mărite și trimiterea acestora către bugetul de stat, pe lângă sancțiunea unei amenzi între 2.000 și 100.000 de lei.

VEZI AICI VIDEO NOILE PREȚURI

”Am putea vorbi de o practică comercială incorectă, lucru care ar conduce la emiterea unei dispoziții de încetare a acesteia, cu consecințe imediate, până la finalul orelor de program sper să avem deja trase niște concluzii, să putem evalua întreaga situație a pieței, pentru a fi siguri că în toată țara aplicăm aceleași măsuri și eventual sancțiuni similare”, a spus șeful ANPC, Horia Constantinescu.

Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis! CITEȘTE ȘI Ce costuri presupun investițiile în acțiuni din SUA ca Tesla sau Apple, din România? Atenție la alegerea brokerului: comision zero nu înseamnă gratis!

El a precizat că proprietarii benzinăriilor riscă, în condițiile în care nu a fost justificată în niciun fel majorarea prețurilor, să se încadreze și într-o practică comercială incorectă.

”La acest moment am solicitat modalitatea de transmitere de la structura centrală la fiecare punct de lucru a motivării majorării prețurilor imediate. În opinia noastră, atâta vreme cât vorbim de niște stocuri achiziționate într-o perioadă în care nu se justifica o majorare, nu înțelegem de ce s-a produs majorarea”, a mai afirmat Constantinescu, precizând că nu știe cu cât a majorat fiecare benzinărie prețul, urmând să se culeagă informațiile, în legătură cu documentele fiscale.

Întrebat de ce s-a scumpit combustibilul, Horia Constantinescu a afirmat că aceste controale se vor face la toți comercianții care au majorat prețurile, în mod inexplicabil, mai ales că există și în mediul online imagini cu majorări ale prețurilor în timp ce cei care filmau se aflau la coadă, așteptând că cumpere la primul preț afișat, nu la cele care s-au succedat până au ajuns să cumpere”, a arătat el.

7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii CITEȘTE ȘI 7 zile, 7 nopți și 7 experiențe de trăit în Malta, Insula Mierii

Horia Constantinescu a mai spus că se analizează dacă unii comercianți au majorat prețurile pentru că au făcut-o și ceilalți.

”În opinia mea, profană, am putea vorbi de o structură, sau o inițiativă de tip cartelar, pentru că nu există nicio justificare, dacă a majorat prețul, să o faci și tu numai în încercarea de a obține un profit suplimentar.

ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare CITEȘTE ȘI ENGIE Romania - Noi prefinanțăm schema de sprijin în vigoare

Despre sancțiuni, șeful ANPC a spus că se ia în calcul ”confiscarea veniturilor, împreună cu ANAF, realizate în urma comercializării cu prețuri artificial mărite și trimiterea acestora către bugetul de stat”.

”Cred că această sancțiune este mai dură decât aceea de a aplica o sancțiune între 2.000 și 100.000 de lei”, a mai afirmat el, adăugând că nu se renunță la această amendă, dacă se vor constata abateri. 

viewscnt
Afla mai multe despre
anpc
benzinării