Un furnizor de energie electrică cu parcuri solare asociate renunță la licență

Un furnizor de energie electrică cu parcuri solare asociate renunță la licență
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 11 oct 2022

Un furnizor de energie electrică din Sibiu, activ pe piață din 2013, cu rulaj de 65 milioane lei și profit net de 10,8 milioane lei anul trecut, a depus cerere de retragere a licenței de furnizare la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Firma care a înaintat cererea, A Energy Ind SRL, deservea ca furnizor, la sfârșitul anului 2021, un număr de 115 locuri de consum, din care 96 aparțineau unor clienți non-casnici mici, 11 – unor clienți non-casnici mari și 8 – unor consumatori casnici.

Putin, primele declarații după explozia de la Podul Kerci CITEȘTE ȘI Putin, primele declarații după explozia de la Podul Kerci

Anterior, în cursul acestui an, A Energy Ind SRL s-a retras de pe mai multe platforme de tranzacționare administrate de OPCOM, cel mai recent de pe piața pentru ziua următoare (PZU) – de la 1 iulie 2022.

Contactată de Profit.ro pentru detalii, A Energy Ind SRL nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol.

Scoția ar putea ține un nou referendum pentru independență, afirmă premierul Nicola Sturgeon CITEȘTE ȘI Scoția ar putea ține un nou referendum pentru independență, afirmă premierul Nicola Sturgeon

Compania este controlată și condusă, în proporții egale, de oamenii de afaceri Siegfried Loesch și George Soare, potrivit termene.ro.

Printr-o altă firmă, Allegro SRL, cei doi dețin și un parc fotovoltaic cu putere instalată de 2,9 MW în comuna Șura Mică din județul Sibiu, care a generat anul trecut venituri totale de peste 1,9 milioane lei și profit net de circa 173.000 lei.

EXCLUSIV VIDEO Creatorii primului serial despre geto-daci negociază să preia cinematografele de stat ale istoricei RomâniaFilm și să le aducă în era blockchain și NFT CITEȘTE ȘI EXCLUSIV VIDEO Creatorii primului serial despre geto-daci negociază să preia cinematografele de stat ale istoricei RomâniaFilm și să le aducă în era blockchain și NFT

Loesch și Soare sunt acționari minoritari indirecți (cu 30% din capital) și la un producător sibian de energie regenerabilă semnificativ mai mare, XPV SA, care operează parcul solar XPV Miercurea Sibiului, de 23 MW, cu venituri de peste 40 milioane lei și profit net circa 13 milioane lei în 2021.

Acționarul majoritar al XPV SA, cu 70% din acțiuni, este un vehicul juridic înregistrat în Luxemburg care aparține unor investitori chinezi.

Potrivit ANRE, în 2021, instituția a amendat contravențional A Energy Ind SRL cu 800.000 lei cu argumentul de manipulare a pieței angro de energie electrică printr-un număr de 27 de tranzacții încheiate cu alți doi jucători pe OPCOM. În urma unei investigații, ANRE a concluzionat că tranzacțiile efectuate ar fi fost de tip wash trades, calificate în subcategoria ″tranzacțiilor de spălare tip A – B – A″, care încalcă prevederile articolului 5 din Regulamentul (UE) nr. 1.227/2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (REMIT).

viewscnt
Afla mai multe despre
furnizori energie
traderi energie
criza energetica
manipularea pietei de energie
parcuri fotovoltaice