România începe licitațiile de capacitate pentru export de energie peste Prut. Bucureștiul supraimpozitează cu 100% profitul exportatorilor

România începe licitațiile de capacitate pentru export de energie peste Prut. Bucureștiul supraimpozitează cu 100% profitul exportatorilor

Foto dreamstime.com

scris 7 oct 2022

Primele licitații de alocare de capacitate de interconexiune pentru operațiuni comerciale transfrontaliere cu energie electrică între România și Republica Moldova vor fi organizate la jumătatea lunii.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Rămâne de văzut cât interes va exista din partea participanților la piața din România pentru aceste licitații, după ce Guvernul de la București a impus suprataxarea cu 100% a profiturilor rezultate din tranzacții de export de energie.

FOTO Grupul francez Catinvest pregătește investiții de aproape 60 milioane euro la Electroputere Parc din Craiova, devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia CITEȘTE ȘI FOTO Grupul francez Catinvest pregătește investiții de aproape 60 milioane euro la Electroputere Parc din Craiova, devenit cel mai mare hub de inovație și tehnologie din Oltenia

În august, operatorii sistemelor energetice din România și Republica Moldova, Transelectrica și Moldelectrica, au semnat contractul care permite alocarea de capacitate pentru schimburile comerciale de energie electrică pe linia de interconexiune între România și Republica Moldova.

De la 1 septembrie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a dublat tariful reglementat aplicat Transelectrica tuturor tranzacțiilor de import, export și tranzit de energie electrică programate cu sistemele electroenergetice ale așa-ziselor ″țări perimetrice″, care în cazul României sunt statele vecine nemembre UE Republica Moldova și Ucraina.

TAROM cedează în fața low-cost și renunță la Barcelona și Viena deși sunt extrem de folosite de români CITEȘTE ȘI TAROM cedează în fața low-cost și renunță la Barcelona și Viena deși sunt extrem de folosite de români

Securitatea aprovizionării cu energie a Republicii Moldova la iarnă stă sub semnul întrebării din mai multe cauze, una dintre ele fiind intenția Ucrainei de a interzice exporturike de energie electrică către țările vecine. Kievul se așteaptă să fie nevoit să ia măsuri de raționalizare a consumului iarna aceasta, din cauza opririi producției la centrala nucleară de 6.000 MW de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, ca urmare a preluării controlului asupra acesteia de către trupele ruse de ocupație.

Alimentarea cu electricitate a Basarabiei depinde covârșitor de centrala pe gaze de 2.500 MW Cuciurgani din regiunea separatistă pro-rusă Transnistria, dependentă la rândul său de livrările Gazprom, la rândul lor sub semnul întrebării. Dependența de Cuciurgani a fost redusă după ce, alături de Ucraina, Moldova s-a desprins energetic anul acesta de spațiul ex-sovietic, cele două țări sincronizându-și sistemele energetice de cel al Europei occidentale, ceea ce a stimulat și importurile de energie din Ucraina.

viewscnt
Afla mai multe despre
export energie republica moldova
criza energetica
suprataxare 100% profituri export energie
securitate aprovizionare energie republica moldova
romania exporturi energie