Un intermediar Gazprom cu ștate vechi de importator în România vrea să vândă direct gaze naturale consumatorilor finali locali

Un intermediar Gazprom cu ștate vechi de importator în România vrea să vândă direct gaze naturale consumatorilor finali locali
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 5 nov 2020

O firmă înregistrată în Cipru și care a fost mulți ani unul dintre principalii intermediari de importuri de gaze rusești provenite de la gigantul de stat Gazprom în România vrea să vândă direct gaze naturale consumatorilor finali locali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Astfel, firma Imex Oil Limited, cu sediul în Nicosia, a primit foarte recent licență de furnizare a gazelor naturale din partea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Imex Oil a fost înființată în 1995 și a fost mulți ani, alături de Conef din grupul rus Vimetco ce deține Alro Slatina și de WIEE, controlată de Gazprom din 2015, unul dintre cei trei mari intermediari de importatori de gaze rusești în România.

Piloții KLM acceptă reducerea salariilor până în 2025 CITEȘTE ȘI Piloții KLM acceptă reducerea salariilor până în 2025

După cum a relatat Profit.ro, Imex Oil a intermediat în 2019 și anul acesta importuri de gaze de la Gazprom efectuate de cel puțin 3 dintre combinatele chimice din grupul Interagro controlat de Ioan Niculae, respectiv Chemgas Holding, Viromet și Donau Chem.

În vara anului trecut, Chemgas Holding a semnat cu Imex Oil, printr-un intermediar, un contract de furnizare de gaze pe 4 luni (1 iulie-31 octombrie 2019), prin care se angaja să cumpere în perioada respectivă cantitatea totală de 190 milioane metri cubi de gaze, la prețul de 169 dolari/1.000 mc (adică 2 milioane MWh la prețul de circa 16 dolari/MWh, cam 64 lei/MWh, sub plafonul de preț angro de vânzare către furnizorii consumatorilor casnici impus atunci producătorilor locali pe piața reglementată din România, de 68 lei/MWh). La aceste cifre, valoarea totală a contractului ar fi fost de peste 32 milioane dolari, însă Chemgas a consumat efectiv numai 113,47 milioane metri cubi în perioada iulie-octombrie 2019, în valoare de circa 19,17 milioane dolari.

În decembrie anul trecut, Chemgas și Imex Oil au încheiat un nou contract de furnizare de gaze, tot prin intermediar, pentru cantitatea de 200 milioane mc, de livrat în perioada decembrie 2019-martie 2020.

Rafila afirmă că, probabil, până la 5 milioane de români vor primi vaccinul anti-COVID-19 până la vară CITEȘTE ȘI Rafila afirmă că, probabil, până la 5 milioane de români vor primi vaccinul anti-COVID-19 până la vară

Imex Oil lucrează de mult cu Interagro. În 2009, din cauza unor neînțelegeri, cele două companii au fost implicate și într-o procedură de arbitraj la Tribunalul Internațional de pe lângă Camera de Comerț din Stockholm.

Firma înregistrată în Cipru, cu acționariat necunoscut, este reprezentată de către Vitalie Lisagor, originar din Republica Moldova, care este și șeful Conef, furnizorul și traderul de gaze din grupul Vimetco al magnatului rus Vitali Machitski, care controlează Alro Slatina. În trecut, Imex Oil apărea drept afiliată a grupului Vimetco, prin intermediul Conef.

În 2019, Alro (laolaltă cu societățile afiliate) a cumpărat gaze în valoare de peste 219 milioane lei de la Conef, potrivit raportului anual pe 2019 al producătorului de aluminiu.

viewscnt
Afla mai multe despre
imex oil gazprom
imex oil alro
imex oil interagro
importuri gaze rusesti
romania importuri gaze rusia