Vast Resources a primit acordul Ministerului Economiei în vederea începerii producției la mina Băița Plai. Britanicii mai au de trecut un singur hop

Vast Resources a primit acordul Ministerului Economiei în vederea începerii producției la mina Băița Plai. Britanicii mai au de trecut un singur hop
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 iun 2018

Compania britanică Vast Resources, administratorul minelor polimetalice Mănăila și Băița Plai, a obținut acordul Ministerului Economiei pentru asocierea la licența de producție pentru mina de la Băița, aprobarea finală a asocierii de către ANRM fiind estimată pentru începutul lunii iulie.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Mina de la Băița, din județul Bihor, este operată de Vast Resources prin intermediul subsidiarei African Consolidated Resources. Compania britanică, care deține 80% din proiectul minier, așteaptă din 2014 să obțină asocierea la licența de exploatare a perimetrului, deținută de SC Băița SA, companie aflată în subordinea Ministerului Economiei.

Ultima etapă în procesul de asociere constă în depunerea, împreună cu Băița SA, a unei cereri formale la ANRM în vederea asocierii la licență.

Vast Resources se pregătește de începerea producției la Băița Plai. Britanicii și Băița SA, titulara licenței, au agreat noi termeni în vederea asocierii CITEȘTE ȘI Vast Resources se pregătește de începerea producției la Băița Plai. Britanicii și Băița SA, titulara licenței, au agreat noi termeni în vederea asocierii

“După acordul dat de minister, ține de Băița SA și African Consolidated Resources să depună acum cererea pentru aprobarea finală de la ANRM. Sunt încrezător că această ultimă etapă va decurge fără probleme”, spune directorul general al Vast Resources, Andrew Prelea.

Potrivit șefului Vast Resources, importanța obținerii dreptului de mina la Băița Plai “nu poate fi supraestimată”.

“Pe scurt, acest lucru ne va permite să începem mineritul la o carieră ce conține rezerve de minereu de 1,8 milioane de tone, la 6% echivalent cupru, ceea ce va transforma profilul de producție al companiei”, a precizat el.

Vast Resources și Băița SA au finalizat la finele lunii mai detaliile acordului de asociere la licența de producție. Britanicii au fost de acord să plătească o sumă inițială de 40.000 de euro pe lună pentru închirierea mai multor echipamente de minerit deținute de Băița SA, precum și în schimbul accesului la galeriile superioare săpate anterior de compania românească la mina Băița.

Compania s-a angajat să achite un avans de 80.000 de euro în cadrul acordului, sub formă de garanție în favoarea Băița SA. Totodată, Vast Resources și-a asumat obligația de a instala o a doua linie independentă de alimentare cu electricitate la cariera de la Băița Plai, pentru care estimează costuri de aproximativ 200.000 de dolari.

Vast Resources operează în România și mina polimetalică Mănăila, din județul Suceava și are în plan dezvoltarea unei noi cariere polimetalice la Cârlibaba, în apropiere de mina de la Mănăila. Noua carieră de la Cârlibaba ar urma să facă parte, alături de cea de la Mănăila, dintr-un complex metalurgic extins, cu o unitate de procesare comună, ce va înlocui actuala unitate din Iacobeni.

Tot în apropiere de Mănăila, Vast Resources mai deține două concesiuni, respectiv Piciorul Zimbrului și Măgura Neagră, unde a fost indentificată prezența unor depozite de cupru și aur. Compania are în vedere noi lucrări de forare pentru a confirma și evalua depozitele, care ar putea fi transformate într-o nouă sursă de minereuri pentru viitorul complex metalurgic.

viewscnt
Afla mai multe despre
vast resources
baita plai
licenta
asociere
baita sa
ministerul economiei
acord