Veste îngrijorătoare pentru iarnă: un singur producător mai poate asigura energie de rezervă pe păcură în caz de criză a gazelor

Veste îngrijorătoare pentru iarnă: un singur producător mai poate asigura energie de rezervă pe păcură în caz de criză a gazelor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 oct 2018

Iarna aceasta, un singur producător de energie poate interveni în sistemul energetic național pentru a compensa un eventual deficit de alimentare cu gaze naturale, asigurând așa-numita rezervă terțiară lentă de energie, prin utilizarea de combustibil alternativ, în primul rând păcură, față de situația din iarna trecută, când acest serviciu a fost furnizat de un număr de 3 producători, se arată într-un document guvernamental.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Rezerva terțiară lentă este un serviciu tehnologic de sistem achiziționat de Transelectrica pentru menținerea nivelului de siguranță în funcționare al sistemului electroenergetic și a calității energiei transportate la parametrii ceruți de normele în vigoare, atunci când producția curentă se dovedește insuficientă pentru acoperirea consumului. Rezerva terțiară lentă (RTL) este definită ca rezerva de putere asigurată de grupuri generatoare care au timp de pornire și preluare a sarcinii mai mic de 7 ore.

"De menționat este faptul că, în comparație cu situația din anul precedent, când serviciul tehnologic suplimentar RTL a fost asigurat de 3 operatori economici, în perioada noiembrie 2018 – martie 2019, singurul producător care deține capacități energetice disponibile pentru acest serviciu este Societatea Electrocentrale Galați SA, în insolvență, operator care, totodată, are și posibilitatea funcționării cu gaz furnal. Ceilalți doi operatori economici care dețin capacități de producție cu posibilitatea de a trece de la funcționarea pe gaze naturale la funcționarea pe păcură, respectiv Societatea Veolia Energie Prahova SA și Societatea Electrocentrale București SA (ELCEN), în insolvență, nu mai au posibilitatea de a menține capacități în rezervă pentru RTL", se menționează în document.

Gazul furnal care poate asigura funcționarea Electrocentrale Galați provine de la combinatul ArcelorMittal din localitate.

Ministrul britanic al Comerțului vrea să renunțe la standardele UE în domeniul alimentelor, pentru a facilita un acord comercial cu SUA după Brexit CITEȘTE ȘI Ministrul britanic al Comerțului vrea să renunțe la standardele UE în domeniul alimentelor, pentru a facilita un acord comercial cu SUA după Brexit

Potrivit sursei citate, în această situație, se apreciază că, prin reducerea capacității disponibile pentru asigurarea acestui tip de rezervă pe perioada de iarnă, eficiența măsurii de creștere a rezervelor tehnologice de sistem din unitățile de producție care pot funcționa pe combustibil alternativ (păcură), prevăzută în Regulamentul privind stabilirea măsurilor de salvgardare în situații de criză apărute în funcționarea SEN aprobat prin Ordinul ANRE nr. 142/2014, se reduce semnificativ.

"În aceste condiții, în situațiile de scădere a presiunii gazelor naturale, se impune colaborarea cât mai stransă a celor doi operatori de transport și sistem în vederea funcționării echilibrate a sistemului electroenergetic național și a sistemului național de transport al gazelor naturale, în conformitate cu prevederile Codurilor de rețea aferente celor două sisteme", se mai afirmă în document.

Tot acolo se spune că, în cazul în care volumele de gaze naturale necesare pentru acoperirea consumului producătorilor de energie electrică și termică sunt afectate de incidente care intră în sfera situațiilor de criză la nivel de urgență pe piața gazelor naturale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, se pot lua unele măsuri, pe perioadă limitată, pentru a menține siguranța și securitatea în funcționare atât a sistemului energetic, cât și a celui de transport al gazelor.

Aston Martin vrea să lanseze în octombrie o ofertă publică inițială cu o evaluare a companiei de 6,7 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Aston Martin vrea să lanseze în octombrie o ofertă publică inițială cu o evaluare a companiei de 6,7 miliarde de dolari

"Astfel, pentru menținerea parametrilor tehnici de funcționare a sistemului național de transport gaze naturale și asigurarea necesarului de consum casnic, pot fi dispuse limitări privind consumul de gaze naturale al centralelor termoelectrice și al centralelor electrice de termoficare cu funcționare pe gaze naturale, potrivit reglementărilor legale în vigoare. Producătorii de energie afectați de această măsură, și care au posibilitatea, vor funcționa cu combustibil alternativ, respectiv cu păcură și/sau gaz furnal, având obligația de a constitui stocurile necesare suplimentare induse de această funcționare", mai precizează Guvernul.

Cheltuielile suplimentare induse de această măsură vor fi suportate de către operatorii economici care au provocat dezechilibrele în sistemul național de transport al gazelor, în baza unei metodologii conform prevederilor legale.

Iarna trecută, respectiv în ianuarie anul acesta, Transgaz a cerut reducerea cu 25% a producției de gaze a Romgaz și cu 40% a celei a OMV Petrom, pe motiv că presiunea în sistemul de transport este prea mare și există riscul unor explozii. După o lună, situația s-a inversat, iar consumul foarte mare determinat de temperaturile scăzute și reducerea amplă a livrărilor Gazprom au făcut ca valoarea indicatorului Line Pack a sistemului să scadă timp de mai multe zile sub limita de funcționare la parametri normali a acestuia, ceea ce a condus la necesitatea opririi temporare a centralelor pe gaze Brazi și Iernut.

SAP lansează un ghid de principii privind Inteligența Artificială CITEȘTE ȘI SAP lansează un ghid de principii privind Inteligența Artificială

În aceste condiții, pentru reechilibrarea sistemului național de transport, Transgaz a fost nevoită, în ultima parte a lunii februarie, să cumpere de urgență 12 milioane de metri cubi de gaze de pe piața spot, la prețuri semnificativ peste cele ale pieței. Aceste costuri sunt recuperate ulterior de companie de la utilizatorii rețelei de transport care au provocat dezechilibrele.

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat în mai că a amendat mai multe companii din sectorul gazelor cu o sumă cumulată de peste 1 milion de lei pentru neîndeplinirea obligațiilor legale de asigurare a unui volum de gaze suficient acoperirii cererii contractuale, fapt ce ar fi contribuit la instaurarea unei stări de dezechilibru în SNT la sfârșitul lunii februarie, pe fondul unor temperaturi scăzute și al unui consum ridicat de gaze naturale.

Autoritatea a finalizat atunci 18 de acțiuni de control la un număr de 15 companii, acțiuni care au vizat, pe de o parte, îndeplinirea obligațiilor legale de echilibrare fizică a sistemului de transport al gazelor naturale, iar pe de altă parte îndeplinirea obligațiiilor legale de asigurare a cantităților de gaze naturale necesare consumatorilor, în conformitate cu contractele de furnizare încheiate.

“În urma controalelor efectuate au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru 23 de fapte, cuantumul însumat al acestora fiind de 1.050.000 lei. Amenzile aplicate agenților economici constituie, în totalitate, venit la bugetul de stat”, spunea ANRE, fără a preciza companiile amendate.

viewscnt
Afla mai multe despre
rezerva tertiara lenta
criza gazelor
presiune retea gaze
transgaz
transelectrica
consum energie
varf consum energie
criza a energiei
scumpire energie
alimentare energie iarna
caldura
apa calda