Tranzacție: "Regele eolienelor" a cumpărat compania agricolă din Arad proprietară a terenului pe care se ridică viitorul cel mai mare parc fotovoltaic din Europa

Tranzacție: "Regele eolienelor" a cumpărat compania agricolă din Arad proprietară a terenului pe care se ridică viitorul cel mai mare parc fotovoltaic din Europa
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 8 ian 2024

Grupul Monsson al omului de afaceri suedez rezident în Monaco Emanuel Muntmark, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de capacități regenerabile din România, dar cu afaceri în întreaga lume, supranumit "regele eolienelor", a cumpărat compania agricolă din Arad proprietară a terenului pe care se ridică viitorul cel mai mare parc fotovoltaic din Europa și, astfel, va beneficia de chiria plătită de dezvoltatorul centralei solare pentru utilizarea amplasamentului, relevă date analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Entitatea juridică românească Monsson SRL, controlată de Monsson SARL din Luxemburg al lui Muntmark, a achiziționat integral capitalul firmei de cultivare a cerealelor Agricola Grăniceri Managening SRL din județul Arad, care era deținut în proporție de 75% de investitori italieni, restul de 25% fiind în posesia unei societăți austriece.

LISTA Toate orașele și țările în care va trebui să plătești pentru a intra ca turist CITEȘTE ȘI LISTA Toate orașele și țările în care va trebui să plătești pentru a intra ca turist

Agricola Grăniceri Managening SRL a terminat anul 2022 cu profit net de 2,16 milioane lei, venituri de 8,7 milioane lei și capitaluri totale de 31,6 milioane lei.

Compania agricolă arădeană intrată în posesia Monsson este proprietară pe o suprafață de teren de peste 1.000 de hectare pe care se construiește parcul fotovoltaic Pilu-Grăniceri din Arad, cu putere instalată proiectată de 1.057,5 MW, care, după finalizare și punere în funcțiune, va deveni cel mai mare de profil din Europa.

ULTIMA ORĂ Trust uriaș din China se prăbușește în faliment CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Trust uriaș din China se prăbușește în faliment

Pentru terenul respectiv, dezvoltatorul parcului, West Power Investments SRL avea din 2021 contract de drepturi de superficie încheiat pe o perioadă de 33 de ani.

Valoarea totală a investiției în unitatea de producție de energie regenerabilă, pentru care autorizația de construire a fost emisă vara trecută, este estimată la circa 800 milioane euro. Doar autorizația de construire a costat 1,35 milioane euro, potrivit primarului comunei Grăniceri. Avizul de racordare prevede ca dată estimată de punere în funcțiune a noii capacități de producție finalul acestui an.

LEGE Noi prevederi pentru investițiile de tip parteneriat public-privat - statul va contribui mai mult. Modificări la planul cu care Dragnea și Dăncilă întocmiseră liste de proiecte CITEȘTE ȘI LEGE Noi prevederi pentru investițiile de tip parteneriat public-privat - statul va contribui mai mult. Modificări la planul cu care Dragnea și Dăncilă întocmiseră liste de proiecte

Firma dezvoltatoare, West Power Investments SRL, este controlată în proporție de 90% de Rezolv Energy, producător de energie susținut de un fond de investiții înregistrat în Luxemburg și administrat de asset-managerul global specializat în infrastructură energetică Actis, conform termene.ro. Restul de 10% aparține Monsson SARL.

West Power Investments SRL a fost înființată de Emmanuel Muntmark și 3 dintre partenerii săi români în 2020, iar Rezolv Energy a preluat 90% din capital în ultima parte a lui 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
emanuel muntmark
grupul monsson
parc fotovoltaic pilu grăniceri
rezolv energy
cel mai mare parc fotovoltaic din europa