VIDEO INTERVIU PROFIT NEWS Ministrul Energiei nu crede că se impune, în România, o comisie de anchetă a activității Gazprom

VIDEO INTERVIU PROFIT NEWS Ministrul Energiei nu crede că se impune, în România, o comisie de anchetă a activității Gazprom
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2021

Dacă vrem să ieșim în evidență, putem ancheta orice companie în România. Cred că se impune o discuție despre Gazprom, dar la nivel european, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-un interviu pentru Profit News. Acesta anunță că banii pentru compensarea facturilor la energie electrică vor veni din dividendele încasate de la Hidroelectrica, iar cei pentru gaz, din impozitul suplimentar rezultat din dereglementarea prețurilor. Nu s-a pronunțat dacă este necesar ca statul să susțină facturile mari ale oamenilor și după primăvara viitoare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Interviu realizat de Alina Manolache - VIDEO mai jos

Reporter: Aveți o estimare ce efort bugetar va fi necesar pentru a acoperi această compensare pe care o pregătește Guvernul?

Virgil Popescu: Da, evident că am finalizat ordonanța, are și o notă de fundamentare, are și o estimare. Aș vrea să prezint toate datele, inclusiv efortul bugetar, după ce am o discuție cu prim-ministrul. Credeți-mă, efortul bugetar este acoperit, avem resursă bugetară, din dividendul suplimentar al Hidroelectricii și din impozitul pe veniturile suplimentare din dereglementarea prețului la gaze naturale.

Reporter: Într-un interviu pentru Profit News, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, spunea că Hidroelectrica și Nuclearelectrica au profituri foarte mari în acest moment, „fără un efort anume al conducerii”, și că de acolo ar trebui să vină acești bani. De acord cu afirmațiile domnului Chirițoiu?

Virgil Popescu: Sunt de acord cu ceea ce spune domnul Chirițoiu vis-a-vis de Hidroelectrica, care are un profit mult mai mare decât al celor de la Nuclearelectrica, care au avut o politică mai prudențială și, dacă vă uitați pe contractele încheiate de Nuclearelectrica, ele au valoare în piață mai mică decât a celor de la Hidroelectrica. Hidroelectrica, să nu uităm, este și principalul jucător în piața de echilibrare. Să nu uităm, spre deosebire de Nuclearelectrica, care produce practic numai în bandă. 

Era predictibil falimentul City Insurance? CITEȘTE ȘI Era predictibil falimentul City Insurance?

Reporter: Practic toți banii vor veni din aceste dividende ale Hidro?

Virgil Popescu: Pentru energie electrică, da. Sunt mai mult decât suficiente. Pentru anul acesta sunt noiembrie și decembrie, factura din noiembrie vine în decembrie, practic vorbim pentru anul acesta de o lună de zile. Dar pentru anul viitor, tot din acești bani.

Reporter: Și, în cazul gazelor, de unde vor veni banii?

Virgil Popescu: Din impozitul suplimentar rezultat din dereglementarea prețului la gaze naturale. Avem o lege de mult timp în vigoare. Presupune că atunci când prețul depășește 85 de lei, tot ce trece peste această valoare se impoziteaza cu 90%. 

Reporter: Pentru cât timp vă propuneți să mențineți aceste compensări? E vorba de această iarnă sau, mai ales pentru energie electrică, va fi nevoie de aceste compensări mai mulți ani la rând?

Virgil Popescu: Haideți să vedem ce se întâmplă în această iarnă, noi am spus că vom da această subvenție, sau această plafonare indirectă, că poate fi considerată și așa, în perioada noiembrie - 31 martie. Deci pentru această iarnă.

Reporter: Președintele Consiliului Concurenței estima că prețul energiei va rămâne așa, dacă nu cumva va fi mai mare mult timp de aici înainte. În timp ce, pentru gaze, ar exista o speranță după această iarnă. De aceea vă întrebam.

Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus CITEȘTE ȘI Un nou studiu IRES identifică factorii-cheie pentru trecerea consumatorilor români de la fumat la produse cu risc redus

Virgil Popescu: Are dreptate. Pentru că vorbim de costul certificatului CO2, care este evident că nu va scădea, poate chiar va mai crește ușor. Eu nu mai cred într-o creștere abruptă a certificatului de CO2. Dar, oricum, va fi la un nivel destul de mare. La gaze naturale, eu cred că e un joc al Federației Ruse, prin Gazprom, să forțeze mâna Europei pentru a da drumul mai repede la North Stream. După ce se va operaționaliza North Stream 2, eu cred că prețul gazelor va scădea. De altfel, uitându-mă pe Bursa de la Viena și văzând contractele încheiate pentru iarna lui 2022, se vede deja că prețul este la mai mult de jumătate decât ce este astăzi.

Reporter: Sunteți adeptul unei comisii de anchetă care să verifice activitatea Gazprom și suspiciunile legate de posibile jocuri făcute de această companie cu privire la prețul gazului? Se pune problema și la nivel european, dar și în România, un parlamentar al USR PLUS vine cu o astfel de propunere. 

Virgil Popescu: Acum, dacă vrem să ieșim în față facem comisie de anchetă să investigăm orice companie în România. La nivel european cred că trebuie făcută o comisie, poate chiar în Parlamentul European, pentru că nu vorbim de o influență într-un stat anume, vorbim de o influență regională, poate chiar mai mult decât europeană. După părerea mea, la nivelul României nu cred că o să găsim mare lucru referitor la acest aspect, pentru că, presupunând că România s-ar fi aprovizionat sută la sută din intern, cum piețele sunt legate, prețul gazului în România nu putea să fie mai mic decât prețul european.

Reporter: Ce soluție aveți pentru IMM-uri?

Virgil Popescu: Lucrăm la o ordonanță de urgență pentru a ajuta inclusiv întreprinderile mici și mijlocii. Am spus că ne uităm inclusiv pe Ordonanța  81, care este pentru marii consumatori, aprobată de CE, să o adaptăm la IMM-uri, tocmai pentru a o putea aproba și să intre în vigoare cu 1 noiembrie. Am fost foarte clar. Vom veni și cu ajutor pentru întreprinderile mici și mijlocii. Îmi doresc să fie tot așa, o schemă ușor de aplicat, nu-mi doresc să fie foarte multă birocrație în aceste scheme de ajutor.

Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit CITEȘTE ȘI Back to School 2021: ce au făcut școlile diferit

Reporter: Aveți planuri și pentru spitale, școli, instituții publice care se plâng că nu pot susține facturile uriașe? Chiar managerul de la Institutul Marius Nasta se plângea de acest lucru.

Virgil Popescu: La cazul punctul menționat de dvs, m-am interesat și, acolo, aș sfătui-o pe doamna manager să schimbe furnizorul. Pentru că mai are câteva puncte spitalul acela care au contracte de energie la prețuri mult mai mici. Deci, înainte de a discuta de a ajuta instituțiile bugetare, care se finanțează de la bugetul de stat, evident că nu o să le lăsăm nefinanțate. Sunt convins de acest lucru. Dar, înainte, nu neapărat managerul, dar cine se ocupă ar trebui să se uite bine în piață și să aleagă cea mai bună ofertă. Să lase parti-pris-urile la o parte și să meargă la cea mai bună ofertă.

Reporter: Suspectați parti-pris-uri?

Virgil Popescu: V-am dat exemplul acela punctul la care faceți referire, m-am interesat, există alte puncte de lucru ale aceleiași instituții care au preț mai mic decât contractul pe care îl avea spitalul, dar la alt furnizor. 

viewscnt
Afla mai multe despre
virgil popescu
energie