VIDEO Prima TV: SCENARIU Factura la electricitate în februarie, cât salariul minim pe un an

VIDEO Prima TV: SCENARIU Factura la electricitate în februarie, cât salariul minim pe un an
Profit.ro
Profit.ro
scris 22 oct 2022

Factura la curent în luna februarie a anului viitor va costa, în unele zone ale țării, cât salariul minim net pe un an. Adică peste 15.000 de lei, potrivit celui mai sumbru scenariu. Aceasta se va întâmpla în orașele în care sistemele de termoficare sunt deja în colaps, iar oamenii vor fi nevoiți să folosească doar energia electrică atât pentru a se încălzi, cât și pentru încălzirea apei menajere.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În plus, locatarii blocurilor fără termoficare pot ajunge la o regularizare, în februarie anul viitor, care să însumeze tot 12 salarii minime nete pe economie, arată Prima TV.

ULTIMA ORĂ Guvernul va compensa cu până la 30% facturile la energie și gaz pentru firmele implicate în turism, alimentație și organizări de evenimente CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul va compensa cu până la 30% facturile la energie și gaz pentru firmele implicate în turism, alimentație și organizări de evenimente

Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor Habitat, spune că ,,această situație este foarte plauzibilă mai ales în situația în care te ia valul, în ideea în care ai sistem centralizat și nu ai căldură în casă, te hotărăști să mai pui un calorifer în pripă și nu monitorizezi ce consumi în fiecare zi. Ei trimit facturile la trei-șase luni, ar putea fi mai tragic în luna mai. Iar dacă se mai schimbă de trei ori modul de calcul, dacă primești la șase luni o regularizare, 12 salarii minime sunt plauzibile“.

,,Încălzirea electrică nu este pentru oricine. Este comodă, dar este extrem de scumpă. Încălzirea pe gaz a devenit și ea prohibitivă“, spune Mereuță.

Referitor la zonele în care există termoficare, iar populația beneficiază de subvenția acordată de stat, președintele Ligii Asociațiilor Habitat a precizat că ,,cel mai simplu pentru fiecare dintre consumatori este să înțeleagă că va plăti de două ori și jumate mai mult numai și numai din creșterea prețului gigacaloriei. (…) Această diferență poate să ducă de la 17 lei metrul cub de apă caldă, cum era pe vremuri, dar metrul cub de apă caldă nu are preț, el include mai multe componente și diferă. Poate să difere de la un punct termic la altul, de la un bloc, la altul. Dar de la 17 lei să nu fie surpriză să ajungă la 50 de lei sau chiar mai mult.”

Președintele Ligii Asociațiilor Habitat este de părere că doar contorizarea individuală poate aduce reduceri la facturi. ,,Robineții cu cap termostatic puși pe calorifer sunt soluția. Dacă îți este cald, închizi robinetul. Investiția se poate recupera în trei sezoane de încălzire“, a mai spus acesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
factura
energie electrica