Volintiru: ANAF a acceptat să ridice sechestrul de pe terenul de la Mintia pe care Romgaz vrea să ridice o nouă centrală

Volintiru: ANAF a acceptat să ridice sechestrul de pe terenul de la Mintia pe care Romgaz vrea să ridice o nouă centrală
scris 11 sep 2020

ANAF a acceptat să ridice sechestrul instituit pe un teren de la Mintia al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), aflat în insolvență, teren pe care Romgaz intenționează să construiască o nouă centrală de producție de energie, fapt care facilitează implementarea proiectului investițional, a declarat directorul general al Romgaz, Adrian Volintiru.

După cum a relatat Profit.ro, în prima parte a lunii aprilie, Romgaz, la care Ministerul Economiei deține peste 70% din acțiuni, a solicitat conducerii CEH, controlat 100% de minister, o întâlnire pentru a discuta problemele legate de intenția Romgaz de a cumpăra de la Complex un teren de circa 7,2 hectare situat în Mintia, pentru a construi acolo o nouă centrală de producție de energie pe gaze în ciclu combinat, cu putere instalată de peste 400 MW.

Centrala de la Mintia se numără printre cele mai importante și mai avansate proiecte investiționale ale Romgaz, fiind deja finalizat studiul de fezabilitate și existând și posibilitatea de a fi accesate resurse pentru implementare prin Fondul de modernizare în energie al UE. Valoarea totală a investiției este estimată la circa 300 milioane euro.

VIDEO O jumătate de milion de oameni, evacuați în Oregon din calea unor incendii fără precedent pe Coasta de Vest a SUA CITEȘTE ȘI VIDEO O jumătate de milion de oameni, evacuați în Oregon din calea unor incendii fără precedent pe Coasta de Vest a SUA

Problema era că terenul de 7,2 hectare vizat de Romgaz făcea parte dintr-o suprafață mai mare, asupra căreia ANAF avea instituit sechestru, din cauza datoriilor bugetare ale Complexului. Potrivit lui Volintiru, Fiscul a acceptat dezmembrarea părții din teren de care are nevoie producătorul de gaze și ridicarea sechestrului de pe respectiva porțiune, astfel că investiția poate merge înainte.

Proiectul de la Mintia al Romgaz este inclus și în Planul național de investiții și relansare economică elaborat de Guvernul PNL Orban.

În schimb, la CEH, situația este gravă. Joi, angajații de la termocentrala Mintia au continuat protestul, pentru a patra zi consecutiv, iar patru dintre ei au anunțat că au intrat în greva foamei. Nemulțumirile energeticienilor sunt legate de restanțele salariale pe care nu le-au luat de șase luni, de incertitudinea locului de muncă, dar și de lipsa cărbunelui din cauza căruia centrala este oprită încă de sâmbătă.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz centrala mintia
complexul energetic hunedoara insolventa